Cuba, nu heen gaan of juist niet?

I s Fidel dood of leeft hij toch nog? Hoe lang duurt het nog? En wat gebeurt er met Cuba als Fidel Castro niet meer leeft? Vragen waar de Cubanen ook geen antwoord op weten. Behoorlijk wat reizigers die Cuba op hun verlanglijstje hebben staan vragen zich af of je juist nu moet gaan of juist niet? Een antwoord is moeilijk te geven, want stel je voor dat jij net op je rug in het zand van Varadero ligt en Fidel blijkt overleden te zijn. Gaat het dan wel goed daar? Maarja… als je wacht totdat hij dood is en de rust later is teruggekeerd heeft Cuba dan nog wel z'n charme? De tijd zal het leren, maar in ieder geval zijn er veel reizigers die juist nu naar Cuba gaan! Ik zou niet twijfelen, gewoon gaan!

Wie Cuba zegt, denkt aan sigaren en lichte hoofdpijn die je hebt na een avondje teveel Cuba Libres drinken. Maar wie dit grootste eiland van het Caribisch gebied bezoekt zal er geen kater aan overhouden! Het land is een interessante bestemming, vol met koloniale gebouwen ent waar de jaren '50 nog tot leven komen als je al die oldmobiels rond ziet rijden. Maar je vind hier ook prachtige natuurgebieden, zoals het bekende Pinar del Rio. Cuba is veel meer dan een strandbestemming, maar natuurlijk is het wel lekker om aan het einde van je reis even te relaxen op het strand van Varadero. .

Lees ook:Top 3 verre vakantiebestemmingen 2011 voor een rondreis. Waar moet je zijn! Cuba, Costa Rica en Marokko
Lees ook:Singlereizen Cuba – Groepsreizen Cuba – Singlereis Cuba – Groepsreis Cuba
Lees ook:Cuba gaat zich op toerisme richten
Lees ook:Tourisme op Cuba stijgt met 15 procent
Lees ook:Cuba verwacht recordaantal van 2,3 miljoen toeristen

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Cuba, nu heen gaan of juist niet?

 1. Willem

  Ik denk dat je Cuba nu nog moet bezoeken. Het heeft nu nog zijn charmes en ik ben bang dat dit gaat verdwijnen na de dood van Fidel.
  Wij zijn er een aantal jaren geleden geweest en het is een mooi land. Bij Varadero is het al geen Cuba meer, wij waren daar 2 nachten. Cuba zal veranderen, de bewoners zullen in de toekomst misschien meer kunnen doen. Denk daarbij aan de val van de muur en de Oostduitsers die ineens veel meer konden doen, maar schulden…
  Werden ze echt gelukkiger?
  Natuurlijk gun ik de Cubanen vrijheid, maar ik ben blij dat wij daar geweest zijn toen Fidel nog leefde (en waarschijnlijk nog leeft).

    /  
 2. Kortenhof

  Wel of niet naar Cuba gaan is niet de vraag. Hoe naar Cuba gaan, daar gaat het om. Alleen maar voor de mojito’s, het zalige strand, de mooie mannen/vrouwen en de heerlijke muziek? Of is er nog meer? (Zie daarvoor de Cubaweblog).

  Je kunt ook een boek (Spaans bij voorkeur) meenemen en daar afleveren bij een onafhankelijke bibliotheek. En vooral contact zoeken met de Cubanen zelf, en praten en praten.
  Het blijft wel cynisch dat veel mensen nu naar Cuba willen gaan vanwege de romantiek van het land. Voor wie in Cuba moet zien te overleven met 10 tot 15 dollar per maand, kan die romantiek gestolen worden. Ongetwijfeld kortzichtig van die Cubanen. Maar elke toerist gaat weer terug naar dat verfoeide kapitalistische paradijs in Europa met snelle treinen, goede inkomens, een degelijk wegennet,een keur van voedsel in de winkels, diveriteit op televisie en radio en wat wil je nog meer.

  Wat is toch die romaniek van Cuba en weten we wel zeker dat de Cubanen zo gelukkig zijn als ze tegenover toeristen (met deviezen)dat blijve en vrolijke al te gemakkelijk voorwenden?

    /  
 3. Juana

  Bezoek Cuba en blijf dat doen. Kom al negen jaar in Cuba en bezoek jaarlijks mijn vrienden in Santiago de Cuba. Help de Cubanen als je besluit te gaan. Neem papier balpennen en kleding enz. mee. Hoe het met ze verder gaat na Fidel? Ze zullen hun levenswijze niet snel veranderen ze zijn gewoon Cubanen en die hebben soms meer levenswijsheid als wij die alles hebben en kunnen kopen wat we willen. En bovenal kunnen gaan en staan waar we willen. Eind deze maand gaan we weer . Zij ontvangen ons met Cubaanse charme en warmte ze geven ons inzicht in hoe het leven is in Cuba . Maar ga dat ook eens zelf zien. Logeer bij de Cubanen zelf in een Hostal of Casa privada. Ook dat is hulp.

    /  
 4. peetje

  Het is absoluut een mooi land, een van de mooiste caribische eilanden. Maar ook gigantisch arm, De bonnenwinkel waar volgens een tv programma alles te koop was wat men nodig had bezat enkel wat zakjes rijst, hotels en restaurants die er mooi uitzien voor toeristen en alles hebben voor toeristen zijn verboden toegang voor de cubanen zelf. Cubanen een lift geven is eigenlijk verboden, etc etc. Vrijheid is er niet en heel eerlijk vond ik het humeur van de bewoners van andere eilanden toch iets opgewekter, vrijheid is toch een groot goed, nu ben je arm en geen vrijheid, Ik begrijp daar eerlijk gezegd de romantiek niet zo van..Terwijl ik echt een romatisch zieltje ben. Ze bedoelen natuurlijk de oude auto’s en het speciale sfeertje in de steden, wij hebben in een koets gezeten geheel gemaakt van afval! Zag je weinig van trouwens, zag er nl zeer ok uit. Natuurschoon is ook erg mooi en natuurlijk de stranden. Ik hoop voor de mensen dat ze meer welvaart krijgen en dat de situatie verbeterd als fidel overlijdt, maar je weet het inderdaad nooit, wat zijn dood teweeg brengt.

    /  
 5. jaap

  Kortgeleden met diverse mensen gesproken op cuba over dit onderwerp.Het systeem op cuba zit niet alleen in het hoofd van fidel ,maar in het hoofd van ELKE cubaan.Men heeft er bijna 50 jaar over gedaan om de cubanen zo te maken zoals ze nu zijn. In de praktijk zijn de uitingen hiervan: het openbaar vervoer (grootste probleem),landelijk gedragen lamlendigheid/luiheid, inefficientie in elke tak (b.v. 3 man personeel op een bus).Overmatig veel politiemensen overal. Het leven is moeilijk op cuba terwijl het werk in de regel niet veel voorsteld. Als Fidel er niet meer is verandert er voorlopig niets aan de mentaliteit van de cubanen. Men zal bij de jongere garde deze mentaliteitsverandering door moeten voeren en dat zal tijd vergen. Volgens mij zal met de dood van Fidel er niet meteen een knop om gaan en het land/ de mensen direct uit de staat halen waarin het nu verkeert.Het eiland zal b.v. niet gelijk overspoeld worden met nieuwe autos (voorlopig geen geld voor). Dus ik denk dat je deze situatie nog wel enige jaren kunt “bewonderen”.Ga, maar neem wel spullen/boeken mee die men nodig heeft en daar bijna niet te krijgen zijn, jaap

    /  
 6. Jolanda

  Cuba is meer dan zon, strand en mojto’s (al zijn die laatste wel erg lekker), je vindt er prachtige gebouwen, schitterende natuur en een mengelmoes van aardige, vrolijke, humeurige en soms ook bozen mensen. Dat is niet anders dan in andere toeristische bestemmingen. Ik vond het echter wel heel speciaal om (georganiseerd) door het land te reizen in de wetenschap dat er een in veel opzichten verwerpelijk regime aan de macht is dat gebaseerd is op politieke overtuigingen die in deze wereld weinig aanhangers meer kent. Of dat goed of slecht is vind ik hier niet het issue, het is er en dat heeft een bepaalde impact. Zo kun je nu op heel veel plekken zien waar de (toen door veel Cubanen gewenste) revolutie heeft plaatsgevonden en de kans bestaat dat die memorabilia bij een nieuwe omwenteling verdwijnen. Wij hebben, hoewel het een georganiseerde reis was, ook absoluut de armoede, de slechte behuizing en de schaarste aan alles gezien. Daar kun je op inspelen door pennen en stukken zeep (bv.) mee te nemen en de zeep in de hotels laten liggen voor personeelsleden. Varadero hebben wij niet gezien, wel een parel van een eilandje waar we weinig zon hebben gezien omdat er een vroege orkaan passeerde. Na het overlijden van Castro ga ik zeker nog een keer terug om het verschil te zien.
  Bon voyage, Jolanda

    /  
 7. stichting "HOI"

  Hallo mijnheer,

  U ingezonden brief heb ik gelezen. Inhoudelijk zal ik hier niet verder op ingaan.
  De vraag is, wilt u onze stichting helpen met inzamelen van goederen voor een twweling van 12 jaar uit Confuegos. Stichting “HOI”bestaat dit jaar 10 jaar en viert dit dmv. het vullen van een container voor deze 2 kinderen. De container gaat in augustus naar Havanna.
  Als u belangstelling heeft, kan ik u een video sturen, waarmee u op pad kunt gaan.
  Kijkt u eerst eens naar onze website.
  http://www.hoistichting.nl

  Mijn naam is Hinke Panjer
  telefoon: 0595-425668. Ik wil u telefonisch verder informeren.Vriendelijke groeten.

    /  
 8. Sas

  Ik was onderweg naar Cuba en moest ongeveer een uur rondcirkelen in de lucht omdat er ‘iets’ op het vliegveld aan de hand was. Pas na enkele dagen werd er in het nieuws gesproken over dat Fidel Castro opgenomen was in het ziekenhuis, ik denk dat onze delay er mee te maken had. Die nacht zaten er vele groepen op een pleintje en ik raakte in gesprek met een groep. Ze zongen en speelden gitaar en het was allemaal Amerikaans. We hebben vele discussies gehad over het regime. Deze groep streefde naar vrijheid. Hopende dat hij maar snel doodging, maar ze waren ook erg bang voor zijn broer.

  Ik merkte ook op dat, op de dag van het bericht, de mensen heel kalm waren. Was best bang voor opstanden oid. Nou ja, de man is weer boven Jan en gaat het op 80jarige leeftijd nog even zelf runnen. Denk dat na Fidel en Raoul, Cuba een vrij land gaat worden. Denk ook dat ze daardoor flink op hun neus kunnen vallen.

    /  
 9. Mieke

  Ik ben net een paar dagen terug uit Cuba en ik vind absoluut dat je daar nu heen kunt gaan. Zelfs als Castro er niet meer is zal er voorlopig niet echt veel gaan veranderen (denk ik). Vooral op het platteland staan de mensen nog helemaal achter Castro.

  Wacht niet te lang met gaan want als de westerse wereld wel voet aan wal krijgt op Cuba gaat er veel veranderen en gaat het Cuba dat ik heb leren kennen veranderen. En ik denk niet dat het er mooier op wordt.

  Ik sluit me ook aan bij de tips van de anderen. Neem spullen mee die je prima kan missen; pennen, shirts, schoenen, zeep!!!, B-H’s (Klinkt gek maar ik heb ze in de kluis bewaard want ze zijn erg gewild)

  Gaan dus!!!

    /  
 10. guillermo

  Cuba, isla linda, isla isolada, isla con gente lleno de amor, isla con salsa, lindas mujeres, pero tambien isla con dolor.!
  Despues de Fidel? nadie sabe Raul Castro, El hermano de Fidel? quien sabe.
  Pero dentro el corazon de cada Cubano hay esperanza, este nunca muere, este vive mas que nunca.
  El tourismo ahora ayuda solamente a la gente del partido, casi no al pueblo.
  Despues de Fidel espero que todos vamenos aprovechar del tourismo.!
  gracias.

    /  
 11. Paul

  Indien fidel binnenkort voorgoed ze ogen zal sluiten dan komt gegarandeerd eerst ze broer nog voor een hele tijd aan de macht.Ik heb wekelijks contact met enkele vrienden op Cuba in de provincie Holguin en die bevestigen dit vermoeden ook. Dus de gedachten dat na Fidel alles voorgoed voorbij zal zijn is absoluut niet relevant, temeer omdat Raoel een nog grotere hardliner voor het Communisme is dan Fidel.

    /  
 12. Corse

  Viva Cuba:

  Eiland van de Antillen en paradijs op aarde:
  Het onaangeroerde, ecologische en paradijselijke eiland gelegen op de kreeftskeerkring met een constant klimaat van 27 graden.
  Dit eiland is 1.250 km lang en 104.945 km² groot en heeft een bevolking van slechts 11 miljoen inwoners.
  Het heeft een weelderige groene plantengroei met kristalhelder zout en zoetwater in overvloed.
  En niet te vergeten de 4.195 paradijselijke maagdelijke kleinere eilanden van Cuba met een oppervlakte van 110.922 km²
  Alles samen goed voor 215.867 km² ongeveer te vergelijken met het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië zonder Noord-Ierland.
  De 3.966 km lange koraal riffen zijn één van de grootste ter wereld, er zijn 900 verschillende vissoorten.

  Alternatief:
  De mens integreert zich hier in het ecologisch geheel, een respectabel alternatief voor vrijmarkteconomie waar hij de allesvernietigende ecologische factor is!
  Elk alternatief, hoe eigenaardig het voor ons ook lijkt moet een kans krijgen om zich te ontwikkelen en ontplooien.
  We moeten voorkomen dat vrijmarkt monopoliseert, dit ontaard in arm en rijk en een milieucatastrofe wat nu het geval is!
  De huidige vrijmarktmonocultuur waarvan niemand kan bevestigen dat dit het beste of ideale systeem op onze planeet is.
  Monocultuur en monopolisering van systemen lijden naar de ondergang.
  We hebben dringen nood aan alternatieven waarvan we in een later stadium kunnen leren.
  Het huidige vrijmarktsysteem moet dringend beconcurreerd worden, dit is het doel van alle alternatieve systemen of tegenpolen.
  Individuen staan nooit los van hun politieke of economische systemen, tradities of hun omgeving.
  Dit benadrukt tegelijkertijd ook het feit dat deze inbedding (geconditioneerdheid) nooit mag leiden tot onderdrukking van het kritische denken, verbeeldingskracht en openheid voor andere levensstijlen.
  Het goede uit andere levensstijlen benutten brengt een samenleving dichter bij een meer ideale manier van leven.
  http://www.happyplanetindex.org/list.htm http://www.cubavibra.com/Video/index.php

  Geschiedenis:
  Voor het bewind van Castro was Cuba de bekendste en grootste hoeren en goktent van de VS.
  Nog steeds is de VS nijdig en haatvol omdat ze in hun achtertuin deze hoeren en goktent van het verleden zijn kwijtgespeeld.
  Ze hebben daarvoor het alternatief gokparadijs (Las-Vegas) in de woestijn moeten aanleggen.
  Want de nevenwerkingen van vrijmarkt veroorzaken decadentie, extravagantie en moraalverval en deze moeten gecompenseerd worden uiteraard.
  Nog steeds loopt het water uit de mond van de VS bij het zien van Cuba en dit na verschillende generaties.
  De VS staat te kijken als een hond op een loopse teef, dit om deze prachtige loopse teef (Cuba) te kunnen dekken.
  Het enige wat de VS op Cuba bezit zijn hun folterkamers van Guantánamo Bay, deze zijn buiten de VS gelegen omdat geen enkele democratische nationale of internationale wetgeving er vat zou kunnen op hebben.
  VS militaire interventies kunnen alle mensenrechten op deze manier ongestraft vertrappelen.
  Tevens heeft de VS folterkamers in: Irak, Afghanistan, Egypte, Roemenie en Polen enz.
  Waterfolter: http://www.youtube.com/watch?v=RAF2pa4uRvU&feature=related
  We zijn met de nevenwerkingen van vrijmarkt opgegroeid, daardoor ruiken we de subtiele en slopende vrijmarktstank niet meer, letterlijk en figuurlijk uiteraard.

  Economie:
  Castro heeft door de boycot van de VS en andere landen zijn volk minder materiele zaken kunnen geven.
  Wat veel belangrijker is dat hij zijn volk en vooral de Cubaanse vrouwen hun waardigheid heeft teruggegeven.
  Daarbij heeft hij het vroegere tijdperk van hoeren, goktenten, extreme rijkdom, decadentie, extravagantie en moraalverval kunnen afsluiten.
  Ook heeft hij het paradijselijke en maagdelijke ecosysteem van dit eiland kunnen behouden.
  De mens is hier “niet” de alles verstorende factor maar maakt deel uit van het ecologisch geheel.
  Het is interessant om het verschil te zien, de VS: een geïndustrialiseerd land, Cuba: een ecologisch paradijs.
  De tijd heeft de oude man dan toch gelijk gegeven en de natuur toont hier zijn mooiste kant.
  De boycot van Cuba tegen de totale VS bevolking is echter spijtig voor de werkende klasse van de VS maar ja…, de wet van oorzaak en gevolg.
  De inbreng van de Cubaanse convertibele munt heeft het IMF een hakje gezet, uiteraard terecht. (de oude trukendoos IMF tsssssss.)

  De huidige tijd:
  Wat heeft ons, onbegrensde verkwisting en onbegrensde armoede reeds gebracht?
  Na de wereld hold-ups van banken, kredietinstellingen, verzekeringen enz. hebben de decadente VS rijke nog privaateilanden genoeg in de Caraïben waar enkel “zij” kunnen komen.
  Volgens de oude man (Fidel) zal de klimaatcatastrofe veroorzaakt door de zogenoemde vrije wereld een einde maken aan het tijdperk van het alles verkwistende en ongecontroleerde consumentisme.
  Ongeveer 80% van de totale mondiale milieu-impact wordt veroorzaakt door 25% van de wereldbevolking, de zogenaamde mondiale consumptieklasse, de roofbouw op de natuur van onze planeet is daardoor onvoorstelbaar en praktisch onomkeerbaar.
  De lijst met nevenwerkingen van vrijmarkt kan volgens Fidel nog hoogstens vijftig jaar vergroten.
  Wat natuurlijk niet kan, want dan zitten we ondertussen in een drekput waarin vergelijk de hel nog een hemel is.
  Persoonlijk denk ik dat indien geen grondige veranderingen plaatsvinden een termijn van 15 jaar meer realistisch is.
  Laat ons hopen dat de oude man ongelijk heeft en dat we geen 50 jaar moeten wachten voor onze vrijmarktdrekput uitgekuist wordt.
  En de lijst van nevenwerkingen van de vrijmarkt en totale vrijheid wordt groter en het geloof in de totale vrijheid wordt kleiner.
  De oude man is natuurlijk niet op de hoogte van hoe en hoezeer onze vrijmarktdrekput eigelijk stinkt.
  Tenslotte woont hij op een Caribische eiland, een ecologisch paradijs, waar de zin van realiteit en wereldkennis al eens snel vergaat door het drinken van een Cuba Libré en een dansje (Salsa) op een open terrasje in Havanna met een Cubaanse schone en uiteraard terecht, hier wordt geleefd.

    /  
 13. Rob

  geschiedenis…
  Quote>Voor het bewind van Castro was Cuba de bekendste en grootste hoeren en goktent van de VS.

  Nu is het de grootste tippelzone ter wereld, en uit armoe verkoopt men zich van jong tot oud, man en vrouw.

  Quote>vroegere tijdperk van hoeren, goktenten, extreme rijkdom, decadentie, extravagantie en moraalverval kunnen afsluiten.

  Wie rijdt er in heel dure auto`s, wie heeft geen gebrek? Dat zijn toch die mannen die al 50 jaar aan de macht zijn, en hun familie?

  en ja een klimaatcatastrofe, hoe komt ie er op, hoe origineel. Voor de catastrofe in eigen land geen aandacht. Kokosvet dat voldoende aanwezig is leidt tot botontkalking, boeren gaan vroegtijdig ten onder aan deze ziekte omdat ze geen ander vet kunnen kopen….eco oh oh

  Cuba is een gelijke aan Alcatraz…
  een grote gevangenis met bewakers en gevangenen. En beide gedragen zich goed in hun rol.

  En let op, ik ben zeker geen imperialist en zeker geen aanhanger van de grote buurman USA, daar ga ik zeker niet heen!!!

    /  
 14. koks

  Waar kan ik een goede landkaart kopen van Cuba?
  En een boekje met info over benzinestations, casas particulares, bezienswaardigheden etc. etc.

    /  

Comments are closed.