veel winter op eerste lentedag

Sneeuwchaos in Spanje en Italië, hevige stormen in Griekenland, verhoogd lawinegevaar in de Alpen. Op de eerste dag van de lente is in vele delen van Europa Koning Winter teruggekeerd.
Na een van de droogste en warmste winters in meer dan 20 jaar heeft vandaag een storm Griekenland geteisterd. In het zuiden moesten verschillende vluchten van Athene naar toeristische bestemmingen als Rhodos en Chania op Kreta door stormwinden met kracht tot elf op de beaufortschaal afgelast worden.Een toestel van de staatsluchtvaartmaatschappij Olympic Airlines met 28 mensen aan boord werd bij de landing op Rhodos door een van die windvlagen gegrepen en raakte licht beschadigd, aldus de Griekse openbare radio. De piloot slaagde er echter in zijn toestel veilig op de grond te zetten. Niemand raakte gewond, meldde de luchtvaartmaatschappij later. In het centrum van Griekenland bemoeilijkten ontwortelde bomen op vele plaatsen het wegverkeer. Een groot aantal ferryboten kon wegens de onstuimige zee de havens van Piröeus, Rafina en Lavrion in het oosten van Athene niet uitvaren.
In Italië sloeg op de eerste lentedag de winter opnieuw toe. De temperaturen waren maandag op de Laars al naar een dieptepunt gezakt, terwijl sneeuwval in Zuid-Italië en zwaar onweer in Midden-Italië het begin van de prille lente verhagelde. Vooral de Zuid-Italiaanse regio is door de wintercapriolen getroffen. Dinsdag al was de Vesuvius in de streek van Napels door sneeuw bedekt.

De politie raadde automobilisten in verschillende landsdelen aan, de sneeuwkettingen klaar te houden. Op Sicilië werden de veerbootdiensten naar de omliggende Italiaanse eilanden door het slechte weer tijdelijk onderbroken. Boeren over het hele land vrezen om hun oogst, omdat de gewassen en planten wegens de milde zomer al serieus zijn opgeschoten, aldus de landbouworganisatie Coldiretti. Door de plotse koudegolf dreigt een schade van meer dan 300 miljoen euro.

Hevige sneeuwval
Ook het noorden van Spanje ontsnapte op de eerste lentedag niet aan een plotse terugkeer van Koning Winter. In de provincie Palencia in de regio Castilië-Leon raakten een zestigtal dorpen met in totaal een 5.000 bewoners van de buitenwereld afgesneden door hevige sneeuwval en ijsvorming, aldus nieuwsberichten. Meer dan 1.000 vrachtwagens zaten vast op de wegen in de omgeving van Burgos. Vele Baskische wegen waren onberijdbaar en een aantal treinverbindingen werd afgelast. Een dertigtal bergpassen raakte door de sneeuw geblokkeerd. Er was ook zware sneeuwval in de regio's Asturië, Cantabria, La Rioja en Navarra.

Verschillende binnenlandse vluchten werden geannuleerd en een vliegtuig dat arriveerde van Dublin werd omgeleid van Vitoria naar Santander. Vele scholen hielden op deze eerste lentedag de deuren gesloten. De weerdiensten hebben voor donderdag echter beter weer voorspeld.

Onbegaanbare wegen
Na de plotselinge inval van de winter in Oostenrijk en Zwitserland waren ook vandaag vele wegen onberijdbaar. Wegens het grote gevaar voor lawines vooral in hoger gelegen gebieden werden verbindingen gesloten en werd het gebruik van sneeuwkettingen verplicht vooral voor zware voertuigen. Sinds het begin van de week werden in Oostenrijk drie mensen het slachtoffer van de late winter. In Pongau in de deelstaat Salzburg stierf een medewerker van de pistedienst, toen een lawine veiligheidshalve werd opgeblazen. In de deelstaat Steiermark werd een man bij het sneeuwruimen door zijn machine verpletterd en in de deelstaat Neder-Oostenrijk werd een skiër door een lawine verrast en stierf later in een ziekenhuis aan de gevolgen van het ongeval.

De zwaarste verse sneeuwval werd in Salzburg en in de deelstaat Karinthië gemeld. In Karinthië bleven 4.500 woningen voor de tweede nacht op rij zonder stroom. De herstellingswerken worden door het zware weer extra bemoeilijkt. In Salzburg viel er sinds het begin van de week meer dan een meter verse sneeuw, in Karinthië viel er plaatselijk ook zowat een meter nieuwe sneeuw.

Lawinewaarschuwingen
In Zwitserland viel tot 60 centimeter verse sneeuw. Daar werden tientallen auto-ongevallen genoteerd, vooral in de kantons St. Gallen en Appenzell waren vele wegen onberijdbaar. Op de luchthaven van Zürich liepen vele vluchten tot 30 minuten vertraging op. De lawinewaarschuwingsdienst wijst er nadrukkelijk op de afgebakende skipistes niet te verlaten. Door de zware verse sneeuwval heerst in Oostenrijk overal waarschuwingsniveau drie van de vijf niveaus tellende gevarenschaal. In hoge gebieden en steile hellingen is het lawinegevaar groot.

In Zwitserland geldt niveau drie voor de noordelijke Alpen en delen van het kanton Wallis. Voor het noordelijk gebied van de Zwitserse Alpen en Wallis wordt later vandaag nog verse sneeuw verwacht. Voor Oostenrijk voorspellen de meteorologen vooral in het westen van het land nog meer sneeuw. Ook in Duitsland is in de bergen rond Garmisch-Partenkirchen en Bad Tölz-Wolfrathausen verhoogd lawinegevaar. Bij onze oosterburen viel op bepaalde plaatsen tot 90 centimeter verse sneeuw. (belga/hln)

Lees ook:Sneeuw in Duitsland en Oostenrijk!
Lees ook:Sneeuw zorgt voor chaos in Europa. Luchthaven Boedapest dicht
Lees ook:Chaos in Oostenrijk door hevige sneeuw
Lees ook:Eindelijk sneeuw! maar wel grote chaos
Lees ook:Let it snow… in Buenos Aires?

Geen reacties // Reageer