Sneller naar Antwerpen dankzij nieuwe spoortunnel

Treinreizigers die vanuit Nederland naar de binnenstad van Antwerpen reizen, zijn vanaf vrijdag een stuk sneller op hun eindbestemming. Dat komt door de opening van een 3,8 km lange spoortunnel tussen het noorden en het zuiden van de havenstad.
„De reistijdwinst bedraagt ongeveer 10 minuten”, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. „Daarnaast hoeven reizigers niet langer over te stappen op Antwerpen-Berchem. De afgelopen jaren moest dat wel, omdat Antwerpen Centraal tijdens de werkzaamheden minder capaciteit had voor binnenkomende treinen.”
De tunnel loopt onder Antwerpen Centraal door, op niveau -2. Het doorgaande treinverkeer richting Brussel profiteert voorlopig nog niet van de nieuwe verbinding. Daarvan is pas sprake als de dienstregeling in België wordt aangepast. Tot die tijd blijven doorgaande treinen enkele minuten staan op Antwerpen Centraal, voordat ze verder rijden richting het zuiden.Tot de opening van de tunnel was Antwerpen Centraal een kopstation. Treinen vanuit Nederland konden het station in de binnenstad alleen bereiken via een omweg. Snelle treinen (TGV, Thalys) lieten het historische station (geopend in 1905) meestal links liggen en passeerden de stad via het oostelijker gelegen station Antwerpen-Berchem.

De eerste reizigerstreinen rijden maandag door de nieuwe tunnel. Het centraal station heeft nu 3 niveaus en 14 perronsporen. De capaciteit van het station, in de volksmond ook bekend als de Spoorwegkathedraal, is daarmee verdubbeld. Het station en de directe omgeving zijn de afgelopen jaren volledig gerenoveerd. Vrijdag werd het station feestelijk geopend.

Lees ook:Twee na langste spoortunnel geopend in Zwitserland
Lees ook:20-duizend eurostar reizigers gestrand
Lees ook:Eurostar overstelpt voor Tweede Kerstdag
Lees ook:Sneeuwtreinen gaan 18 december rijden
Lees ook:Eurostar treinen rijden weer door Kanaaltunnel

Geen reacties // Reageer