Metershoge golven teisteren Aziatische kusten

Nadat metershoge golven eerder deze week de westkust van het Indonesische eiland Sumatra teisterden, werden dit weekeinde ook de stranden in Thailand getroffen door golven van bijna vier meter hoog. Op onder meer het vakantie-eiland Phuket geldt vanaf zaterdag al een zwemverbod en zijn stranden gesloten.

Vooralsnog komen er vanuit Thailand, dat ruim twee jaar geleden zwaar werd getroffen door de tsunami, geen meldingen van zware schade of slachtoffers. Op Sumatra werden de afgelopen dagen echter honderden woningen en vissersschepen verwoest in dezelfde streek die door de tsunami in december 2004 vrijwel van de kaart werd geveegd. Meer dan 1200 kustbewoners vluchtten het binnenland in en tenminste een persoon kwam om in het golvengeweld. De enorme golfslag wordt opgestuwd door de harde moesson(-wind).

 

 

 

 

 

 

Vrijdag en zaterdag werden ook de Indonesische eilanden Lombok, Bali en Flores getroffen door overstromingen. Zeker 150 huizen werden verwoest en honderden mensen moesten hun woongebied ontvluchten.

Inmiddels lijken de golven kleiner te worden en kunnen de bewoners van de Aziatische kusten de puin weer gaan ruimen.

In tegenstelling tot de fatale dag in december 2004, is het nu geen hoogseizoen aan de Aziatische kusten. Het aantal toeristen dat hinder ondervond van het hoge water is dan ook beperkt.

ANP

Lees ook:Tsunami in Azië herdacht
Lees ook:Doden door aardverschuivingen op Flores
Lees ook:Test met Tsunami alarm veroorzaakt paniek in Thailand
Lees ook:Indonesische luchtvaartmaatschappijen op zwarte lijst
Lees ook:Chili getroffen door een aardbeving gevolgd door Tsunami; tenminste 6 doden

Geen reacties // Reageer