Verscherpte veiigheidsmaatergelen aan de Spaanse Costa’s

De Spaanse politiekorpsen zullen vanaf 1 juli bijna 4000 extra agenten naar de costa's sturen om de veiligheid van de toeristen te waarborgen. Het opheffen van de wapenstilstand door de ETA betekent een extra dreiging. De inlichtingendiensten denken dat de terroristen aanslagen aan de kust of in toeristische steden voorbereiden.

De ontdekking, vorige week, van een auto met 150 kilo explosieven aan de zuidkust van Spanje bevestigde dat vermoeden. Een ETA-lid liet de wagen overhaast staan omdat even verderop een politiecontrole was.

Uit onderzoek bleek dat het niet om een bomauto ging, maar de explosieven waren bedoeld om commando's ergens in Zuid-Spanje te bevoorraden.

De wagen was afkomstig uit Portugal. Vermoedelijk verschuilen de terroristen zich daar in een toeristenoord aan de Algarve, om daarvandaan Spanje binnen te trekken en na een aanslag weer te verdwijnen. Tot nu toe werd altijd Frankrijk als uitvalsbasis gebruikt.

Afgezien van vorig jaar, toen de wapenstilstand van kracht was, heeft de terreurgroep in de zomer bijna altijd kleine aanslagen gepleegd aan de costa's.

Op deze manier krijgt de ETA meer aandacht in het buitenland. De organisatie probeert wel altijd slachtoffers onder de burgerbevolking (en de toeristen) te voorkomen: er wordt vooraf altijd opgebeld zodat de politie de plaats des onheils op tijd kan ontruimen.

De exact 3910 extra agenten zullen zich overigens niet alleen met het terrorisme bezighouden, ook al omdat voor die taak in Spanje al speciale eenheden in het leven zijn geroepen.

Zij moeten ook de stroom van miljoenen toeristen, zowel Spanjaarden als buitenlanders, in goede banen zien te leiden, en diefstallen, opstootjes en andere ongeregeldheden zien te beperken.

Tevens zullen er veel wegcontrole's plaatsvinden, vooral om eventuele terroristen op tijd te kunnen onderscheppen.

bron: Algemeen Dagblad

Lees ook:Angst voor aanslagen op Bali
Lees ook:13- jarige jongen rijdt van Duitsland naar Parijs
Lees ook:Nederlandse toeristen Kenia worden gewaarschuwd voor terrorisme
Lees ook:Nederlandse toerist maakt het te bont
Lees ook:Reisadvies Jamaica: geen problemen voor toeristen door noodtoestand Kingston

Geen reacties // Reageer