Al 1.5 miljoen reizigers met de omstreden trein naar Tibet

De Qinghai spoorlijn, de hoogste spoorlijn ter wereld, heeft Tibet voor reizigers een stuk toegankelijker gemaakt. De spoorlijn is sinds vorig jaar juli in gebruik. Al anderhalf miljoen reizigers hebben inmiddels gebruik gemaakt van de 1142 kilometer lange spoorlijn tussen Golmut en Lhasa. Ruim een derde van de reizigers waren toeristen.

De Chinese authoriteiten zien de spoorlijn als een belangrijk middel om Tibet te ontwikkelen en te moderniseren. Tibet is sinds 1950 bezet door China. De Qinhai spoorlijn is omstreden. China probeert Tibet te 'verchinezen' en de traditionele Tibetaanse cultuur te ruïneren. Door deze trein te nemen werk je als toerist mee aan de ondergang van de Tibetaanse cultuur, vind ik. Waarschijnlijk is die cultuur voor jou een van de redenen om naar Tibet te gaan. Ik vind het doodzonde dat er op korte termijn weinig meer over is van het onhergbergzame en pure Tibet.

China is in Tibet onlangs ook begonnen met de aanleg van een snelweg naar het Everest Base Camp.

Lees ook:China doet miljardeninvestering in toerisme Tibet
Lees ook:Tibet weer geopend voor toeristen
Lees ook:Voorlopig geen toeristen in Tibet
Lees ook:Tip: Jim’s Guesthouse & Tibetan Hotel in Dali – China
Lees ook:Tibet vanaf zondag weer open voor toeristen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Al 1.5 miljoen reizigers met de omstreden trein naar Tibet

 1. Rein Zuiderweg

  Afgelopen maand heb ik de trein genomen naar Lhasa.
  Dat was voor mij een ongekende ervaring.
  De bezwaren tegen deze lijn vind ik gewoon onzin, zeker als men het gooit op; “China probeert Tibet te ‘verchinezen’ en de traditionele Tibetaanse cultuur te ruïneren”
  De traditione Tibetaanse cultuur houdt nl in een instandhouding van armoede en domhouden van een groot deel van het volk door de boedhitische monniken.
  Bovendien als je ziet hoeveel mensen invliegen naar Lhasa dan houdt het argument; ” Door deze trein te nemen werk je als toerist mee aan de ondergang van de Tibetaanse cultuur” helemaal geen stand.
  Dan moet je helemaal niet naar Tibet gaan.
  Maar dus ook niet naar de VS gezien hun houding tav de Native Americans, Australie tav hun houding tegen over de Aboriginals etc.
  Blijf dan lekker thuis en beschouw de wereld van je eigen Nederlandse normen en waarden betutteling en dominees vingertje.
  Wat in 1951 in Tibet is gebeurd praat ik niet goed, maar de “verchinezing” zorgt wel voor aanleg van infrastructuur, scholen en ziekenhuizen in Tibet en haalt de Tibetanen uit de middeleeuwen. Hebben Tibetanen recht op onderwijs, een betere gezondheidszorg en welvaart? Ik vind van wel en ja dat betekent dat dingen veranderen.

    /  
 2. SANDRA

  Ik vertrek eind oktober naar Peking en hoop na enkele dagen de trein naar Lhasa te kunnen nemen. Heeft iemand nuttige ino hoe ik zo vlug mogelijk aan een permit voor Tibet geraak en hoe mijn treinticket best reserveer.
  Alvast bedankt
  groetjes
  San

    /  

Comments are closed.