Europeanen vliegen het liefste met Angelina Jolie en George Clooney

Wat je met een anoniem consumentenonderzoek al niet te weten kunt komen… easyJet onderzocht de vlieggewoonten en voorkeuren van passagiers uit verschillende Europese landen en kwam tot opvallende conclusies. Zo is de oranje low fares airline bij maar liefst 55% van de Slovenen de meest populaire luchtvaartmaatschappij, bidden Turken en Kroaten voor ze aan boord stappen en heb je het meeste kans op een gesprek als je naast een Kroaat, Pool of Sloveen zit. En wie hebben we het liefst op de stoel naast ons in het vliegtuig? Niemand minder dan Angelina Jolie en George Clooney zijn favoriet.

De redenen waarom voor het vliegtuig gekozen wordt zijn weinig verrassend: kortere reistijd, veiligheid en gemak. De meeste respondenten geven aan de goedkope tarieven van de low cost airlines het belangrijkste voordeel te vinden in het kiezen van een maatschappij. Ook het online kunnen boeken en de e-ticketing wordt gewaardeerd. De credit card is met name in Turkije een populair betaalmiddel, maar liefst 90% van de Turken gebruikt de kaart om een vlucht te boeken. Vanzelfsprekend wordt ook het vluchtschema en het aantal beschikbare vluchten in de overweging meegenomen.

Mensen uit verschillende landen hebben verschillende gewoonten voor ze het vliegtuig instappen. Hongaren kopen een krantje en drinken een kopje koffie, Slovenen bellen daarnaast ook met vrienden en familie. Polen en Tsjechen drinken juist weer zelden koffie voor ze aan boord gaan en Turken en Kroaten trekken zich even terug om te bidden voorafgaand aan de vlucht. Eenmaal aan boord zegt iedereen op te letten tijdens de veiligheidsdemonstraties. Vervolgens is het tijd om een boek te lezen of even te slapen. Mannen zouden overigens het liefst naast Angelina Jolie zitten, vrouwen naast George Clooney. Droom nog maar even verder tot we zijn geland…

Het onderzoek is uitgevoerd onder 500 anonieme respondenten per land die op luchthavens zijn ondervraagd. De landen die mee zijn genomen in het onderzoek zijn Kroatië, Tsjechië, Turkije, Polen en Slovenië. Qua geslacht zijn de respondenten eerlijk verdeeld (50% mannen en 50% vrouwen), per land verschilde het aandeel echter. In Kroatië en Tsjechië zijn meer vrouwen (respectievelijk 59% en 55%) ondervraagd dan mannen, in Turkije en Polen waren de mannen in de meerderheid (59% en 57%). In Slovenië, Kroatië en Polen waren de meeste respondenten tussen de 18 en 25 jaar, in Turkije, Tsjechië en Hongarije juist ouder dan 25.

Lees ook:Ook Homo-Hotel in Turkije
Lees ook:Meer toeristen op zoek naar vliegtickets in periode Gay Pride
Lees ook:In deze landen heb je genoeg aan een identiteitskaart
Lees ook:Mannen kopen vaker reizen online dan vrouwen
Lees ook:Eerste, tweede en vrouwenklas

Geen reacties // Reageer