Kinderen niet meer in paspoort ouders

Kinderen die, al dan niet in gezelschap van hun ouders, naar het buitenland reizen, moeten op termijn over een eigen paspoort of identiteitsbewijs beschikken. De mogelijkheid om kinderen bij te schrijven in het paspoort van hun ouders komt dan te vervallen.Dat blijkt uit een voorstel van de Europese Commissie. Die wil zo mensenhandel en -smokkel beter bestrijden. Bovendien worden paspoorten voorzien van een biometrische chip. Technisch is het nog niet mogelijk om de gegevens van meerdere personen op een chip te plaatsen. Het kabinet heeft inmiddels met het commissie-voorstel ingestemd. De invoeringsdatum is afhankelijk van definitieve besluitvorming, onder meer in het Europees Parlement.

Kinderen tot zes jaar zonder eigen paspoort of identiteitskaart zijn nu alleen herkenbaar aan de kleine foto in het paspoort van de ouders. De praktijk toont volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken aan dat daar makkelijker mee gefraudeerd kan worden dan met een volwaardige pasfoto in een chip. Andere mogelijkheden tot identificatie zijn er niet omdat tot die leeftijd vingerafdrukken onvoldoende betrouwbaar zijn.

Nederland is een van de weinige landen in Europa waar kinderen kunnen worden bijgeschreven bij hun ouders. Dat gebeurt jaarlijks zo'n 540.000 keer. Om binnen Europa te reizen, is een geldig reisdocument niet nodig, maar als straks de mogelijkheid om kinderen bij te schrijven in het paspoort van de ouders vervalt, zullen zij toch over een eigen identiteitsbewijs moeten beschikken.

Afschaffing van de huidige kindersticker brengt extra kosten met zich mee. De sticker in een paspoort kost nu zo'n 20 euro, een eigen reisdocument ruim 40 euro.

bron: Nrc

Lees ook:Kinderen moeten eigen paspoort
Lees ook:Bijschrijving in het paspoort niet meer geldig
Lees ook:Vakantiegangers naar de VS stranden op Schiphol
Lees ook:Weinig paspoorten aangevraagd voor kinderen
Lees ook:Toch geen vingerafdrukken in paspoorten van kleine kinderen

Geen reacties // Reageer