Nieuws: Voortaan sneller door de douane

Voortaan zullen de rijen bij de douane op Schiphol een stuk korter zijn, want Europese vliegtuigpassagiers kunnen deenemen aan project No-Q. Het klinkt echt als een spannende James Bond film, maar eigenlijk betekent het niets meer dan dat je zelf je paspoort door een apparaat mag halen. Een fysieke controle bij de douane kan je zo overslaan en alles gaat zo een stuk sneller. Een super goed initiatief dus!

Het is een hyper-modern systeem. Op het moment dat een passagier zijn paspoort door de controle haalt, maakt het apparaat een foto. Deze foto wordt vergeleken met de informatie in het paspoort (persoonsgegevens, persoonskenmerken, gelaatstrekken en vingerafdrukkenen). Bij een match laat het systeem je door. Bij een dis-match of als je bijvoorbeeld gezocht wordt, of grote boetes hebt uitstaan, dan zal de Koninklijke Marechaussee je er alsnog uitpikken.

Er zijn wel een drietal kleine maar-en. Om deze schitterende ontwikkeling mee te mogen maken, heb je wel een biometrisch paspoort nodig die jouw biometrische gegevens heeft opgeslagen, anders kan je gewoon weer aansluiten in de rij voor meneer de douanier. Het zal voorlopig een proef blijven voor twee jaar. En deze snelle controle geldt alleen voor Europeanen die vanuit Schiphol, buiten het Schengen-gebied reizen.

photo credit: Kevin Burkett

Bron: Telegraaf

Lees ook:Douane onderschept zelfgemaakt paspoort meisje (9) niet
Lees ook:Singapore Airlines zijn eerste met automatische documentencontrole
Lees ook:Douane vindt delen van aap in koffer
Lees ook:Bijschrijving in het paspoort niet meer geldig
Lees ook:Voorkom identiteitsfraude, laat geen kopie maken van je paspoort in hotels

Geen reacties // Reageer