Vandaag worden 600 toeristen geëvacueerd vanuit Machu Picchu. Verwarring over berichtgeving Nederlandse toeristen bij thuisblijvers

Minister van Toerisme Perez heeft aangegeven dat er vandaag zeker 600 toeristen geëvacueerd zullen worden vanaf Machu Picchu. Of de Nederlanders ook geëvacueerd worden is onbekend. Twee Nederlanders zijn inmiddels geëvacueerd, zo blijkt uit een reactie op Travel.blog.nl van de zus van een van de twee Nederlandse toeristen. Het weer in de regio Cusco is vandaag goed en dus kunnen de aanwezige helikopters flink vaak heen en weer vliegen om zoveel mogelijk toeristen te bevrijden uit de oude Inca Stad op ruim 2400 meter hoogte.

 

Ondertussen is er door de verschillende berichtgeving in de media in Nederland verwarring ontstaan bij de thuisblijvers, zo blijkt uit reacties op Travel.blog.nl van ouders van jongeren die vast zitten in Machu Picchu. In onder andere De Telegraaf stond een verwarrend bericht waarin gemeld werd dat de Nederlanders in veiligheid gebracht zijn. Hoewel je uit het artikel zou kunnen afleiden dat de Nederlanders geëvacueerd zijn, was er op het moment van het verschijnen van het artikel (vanmorgen) geen sprake van een evacuatie. Als je het artikel goed leest komt het er alleen op neer dat de toeristen eten en water hebben gekregen.

 

Marie José reageert op Travel.blog.nl:

Ik ben een van de ouders van een van de Nederlandse jongeren die mogelijk nog vast zit in Machu Picchu in Peru. Ik volg de berichtgeving over dit onderwerp, maar het is nogal verwarrend. Zitten ze er nu wel nog of niet meer? Kan iemand me de bron vertellen van dit laatste nieuwsbericht op Blog.nl? Ik heb dinsdagavond het laatste contact gehad met mijn dochter en ik vermoed om deze reden ook dat ze er nog vastzit.

Ik hoor graag van andere ouders of familie of zij meer informatie hebben en nog contact hebben gehad. Bedankt alvast voor je reactie! Marie José

Hierop kwam gelukkig een geruststellende reactie van Melanie Lamers.

Mijn Broer en zijn vriendin zaten tot vanochtend in Machu Picchu. Omdat mijn broer medicijnen voor trombose nodig heeft zijn zij vanochend te voet naar Aqua Calientes gelopen wat goed te doen was. We hebben vernomen dat zij beiden met de Heli naar beneden zijn en naar Cusco worden gebracht. Op het moment worden er ong. 300 mensen per uur geevacueerd en dat verloopt goed. De omstandigheden in Aqua Calientes zijn aanzienlijk verbeterd en het waterpeil in de rivier is ook flink gedaald. Ik hoop dat ik u hiermee een beetje kan geruststellen. Het is ook voor iedereen op afstand moeilijk te volgen..Melanie

 Antwoord op deze reactie door Marie José:

Bedankt voor je bericht Melanie! Fijn dat je weer contact hebt gehad met je broer en zijn vriendin. Ik wacht het nu wat geruster af en hoop dat ze snel weer iets van zich kan laten horen.

Groet van Marie José

 

Travel.blog.nl baseert de informatie zo veel mogelijk op lokale nieuwsbronnen uit Peru en internationale media. In de lokale media was gisteren te lezen dat o.a. de Nederlanders als laatste geëvacueerd worden, omdat zij jong en gezond zijn. Ouderen, kinderen en zieken gaan voor.

Het artikel in de Telegraaf wat door andere media is overgenomen heb ik 3x moeten lezen om te begrijpen wat er stond. Het ging dus niet om een evacuatie, maar om voedsel en drinken, wat natuurlijk ook erg belangrijk is. Het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft wel gemeld dat het goed gaat met de Nederlanders en ze in goede gezondheid zijn.

Advies

Marie José, mijn advies is om contact op te nemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij kunnen je wellicht meer informatie geven over je dochter. Het ministerie staat in nauw contact met de ambassade in Peru en die houden specifiek de situatie van de Nederlanders nauw in de gaten.

Ik hoop voor je dat ze tussen de mensen zit die vandaag geëvacueerd worden en dat je snel contact met haar hebt.

 

Ronald/Travelblog

Lees ook:Nederlandse toeristen geëvacueerd uit Machu Picchu in Peru
Lees ook:Toeristen Machu Picchu wachten nog steeds op evacuatie, ook de Nederlanders
Lees ook:Alle gestrande toeristen Machu Picchu in Peru geëvacueerd
Lees ook:Nog 11 Nederlandse toeristen gestrand in Machu Picchu
Lees ook:Evacuatie van toeristen Machu Picchu in Peru aan de gang

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Vandaag worden 600 toeristen geëvacueerd vanuit Machu Picchu. Verwarring over berichtgeving Nederlandse toeristen bij thuisblijvers

 1. Marie José

  Bedankt voor je snelle reactie en informatie Ronald. Het zou zeker fijn zijn wanneer ik weer iets van mijn dochter persoonlijk hoor. Maar de omstandigheden zullen dit onmogelijk maken. En er zijn vanwege de wateroverlast andere prioriteiten.
  Het belangrijkste voor mij als thuisfront is te weten dat er hulp is voor mijn dochter en alle vastgelopen toeristen en Peruanen ook uiteraard. Want ze kunnen in deze omstandigheden niet voor zichzelf zorgen als het om eten, drinken en onderdak e.d. gaat. Bedankt dat je de informatie op een rijtje hebt gezet en je adviezen zal ik zeker ter harte nemen!
  Met vriendelijke groet van Marie José

    /  
 2. Marie José

  Ik ben net gebeld door de Nederlandse Ambassade in Lima. Er zijn zo’n 1000 toeristen geëvacueerd waaronder een paar Nederlanders zoals Melanie ook al schreef. Mijn dochter en met haar nog een paar Nederlanders zijn nog niet geëvacueerd.
  Er is telefonisch contact geweest met een paar Nederlanders voorzover ze te telefonisch te bereiken waren. Mijn dochter konden ze niet te pakken krijgen, maar de berichten zijn dat het goed met ze gaat.
  De evacuatie zal morgen verder gaan als het weer het toelaat, want anders is overvliegen per helicopter niet veilig. Dat zal dan op een later tijdstip worden voortgezet. Er zijn mensen van de Europese Unie aanwezig voor de toeristen die nog vastzitten. Mocht het nodig zijn, dan gaan er ook mensen van de Nederlandse Ambassade zelf naar toe. Zoals Ronald ook al aangaf, voor verdere inlichtingen kan ongerust thuisfront contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  Groet van Marie José

    /  
 3. Marie José

  En heb ik net het vorige berichtje verstuurd…ontvang ik een mailtje van mijn dochter dat ze per helicopter naar Cuzco is overgebracht! Het gaat goed met haar. Eind goed al goed!
  Ik wens iedereen een dergelijk bericht toe!
  Groet van Marie José

    /  
  1. travelblogger

   Heel fijn Marie Jose! En bedankt voor je updates! Goed om te horen dat alles goed is en ze nu in Cusco zit.

     /  
 4. Sander Drooglever

  Hallo,

  Ik heb zojuist een vriendin gesproken via MSn. Ze zit daar samen met 5 andere nederlanders. Ik heb hele verhalen van haar gekregen voor de krant. Het is verschrikkelijk daar. Wie wat weet hoe ik haar kan helpen hoor ik graag!!!
  groeten Sander Drooglever

    /  
 5. Pingback: Nog 11 Nederlandse toeristen gestrand in Machu Picchu | Travel

Comments are closed.