Nederlandse toeristen geëvacueerd uit Machu Picchu in Peru

Gisteren zijn er volgens de Nederlandse Ambassade in Peru ongeveer 1000 toeristen geëvacueerd door de politie en leger helikopters vanuit Machu Picchu naar Cusco. Onder de geëvacueerden zaten meerdere Nederlanders. Diverse thuisblijvers hebben aan de reisblog Travel.blog.nl laten weten dat hun familieleden inmiddels  in Cusco zijn en het goed maken. Of nu alle Nederlanders geëvacueerd zijn is onbekend. Er zaten overigens geen 6 Nederlanders vast, maar 25 Nederlandse toeristen waren gestrand op Machu Picchu. Dat meldt de ambassade op haar website.  Er zitten nog enkele honderden gestrande toeristen vast en die zullen, als het weer het toelaat, vandaag geëvacueerd worden.

De Nederlandse Ambassade in Lima heeft vanaf het begin contact proberen te blijven houden met de Nederlanders die vast zaten in Machu Picchu, voor zover dat mogelijk was. Maar er was zeker meermalen per dag contct met een aantal Nederlanders, die weer in contact stonden met andere Nederlanders. Er waren ook medewerkers van de Europese Unie in Machu Picchu aanwezig om de gestrande toeristen te helpen.

Nu de meeste toeristen weer in de bewoonde wereld zijn aangekomen, komen alle verhalen los. De ene persoon laat weten dat het er verschrikkelijk was en de ander geeft aan dat de verhalen die zich in de media de ronde deden zwaar overdreven waren. De familie Meijvis laat aan Travel.blog.nl weten:

“De verhalen hier op de site over Machu Picchu, Aguas Calientes zijn volkomen overdreven en foutief. Wij zijn vandaag weggekomen uit Aguas Calientes met een helicopter en zijn nu in Cusco. Er was sowieso eten en drinken genoeg, en in de meeste gevallen zelfs gratis beschikbaar (op het station en op het dorpsplein). De prijzen waren ook zeker niet verdubbeld. De eerste ochtend van de evacuatie is er zelfs op verschillende manieren omgeroepen dat als de prijzen hoger zouden zijn in hotels en restaurants, je direct de politie aan moest spreken. Dit was zeker niet moeilijk, aangezien er op elke hoek wel een politie agent of militair te vinden was. De organisatie was zeker wel chaotisch en kwam moeizaam op gang. Pas de tweede dag was er sprake van evacuatie, op de ene helicopter van de eerste dag na.

We kregen ook niet veel informatie, alleen dat de mensen boven 60 jaar en de kinderen en zieken eerst zouden worden geëvacueerd. Verder waren er erg veel roddels in de wandelgangen, waar waarschijnlijk 90% onzin van is. Wij zijn vol lof over de inzet van het leger, politie en lokale bevolking”.

Lees ook:Alle gestrande toeristen Machu Picchu in Peru geëvacueerd
Lees ook:Nog 11 Nederlandse toeristen gestrand in Machu Picchu
Lees ook:Negatief reisadvies voor Peru. Machu Picchu blijft dicht tot begin april.
Lees ook:Evacuatie van toeristen Machu Picchu in Peru aan de gang
Lees ook:Toeristen Machu Picchu wachten nog steeds op evacuatie, ook de Nederlanders

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nederlandse toeristen geëvacueerd uit Machu Picchu in Peru

  1. Pingback: Nog 11 Nederlandse toeristen gestrand in Machu Picchu | Travel