Toerisme in Peru ingestort door onbereikbaarheid van Machu Picchu

Peru wordt geconfronteerd met een daling van het toerisme. Vorige week moesten duizenden toeristen geëvacueerd worden uit Machu Picchu doordat de treinverbinding stil kwam te liggen door modderstromen, veroorzaakt de zwaarste regenval sinds jaren. Machu Picchu zal in ieder geval de komende twee maanden per trein onbereikbaar blijven, doordat de spoorlijn zwaar beschadigd is. De 15e-eeuwse Inca stad is de meest bezochte toeristische attractie in Latijns-Amerika en voor 90 procent de bron van de toeristische inkomsten van Peru. “Waarom naar Peru gaan als je niet naar Machu Picchu kunt”. Dat is voor veel toeristen een reden om de reeds geboekte reis te annuleren of te verplaatsen. Lokale reisorganisaties melden dat ze inmiddels honderden annuleringen binnen hebben gekregen. Reizen in Peru kun je nu overigens voor een spotprijs. Tours worden met 50% korting aangeboden.

 

De regio Cusco, zwaar getroffen door overstromingen, krijgt een harde klap na de ramp die het gebied vorige week overkwam. 35.000 mensen zijn dakloos geraakt, zeker 20 mensen vonden de dood. Maar het inkomen van 175.000 mensen is afhankelijk van het toerisme. Nu de toeristen wegblijven hebben veel mensen geen inkomen. Op een normale dag reizen er per trein 2220 toeristen naar Machu Picchu. Dat is ongeveer 90% van de reizigers die naar Machu Picchu gaat. Ongeveer 500 mensen gaan lopend via de Inca Trail naar boven. In de maand februari is de Inca Trail elk jaar gesloten. Op dit moment is de enige manier om naar Machu Picchu te gaan per helikopter.

Sinds Machu Picchu uitgeroepen is tot één van de 7 wereldwonderen is de Inca stad enorm populair geworden. In 2009 steeg het aantal toeristen met 10%. Peru ontving in 2009 in toaal 1.7 miljoen toeristen. De verwachtingen waren dat de groei van het toerisme verder zou stijgen, maar die verwachtingen kunnen de Peruanen nu flink gaan bijstellen. Na een gebeurtenis als vorige week zijn toeristen meestal wat huiverig om een reis naar een bestemming te boeken waar iets ergs gebeurd is.

De conclusie voor Peru is wel een harde: “Waar zou het toerisme in Peru zijn zonder Machu Picchu?”. Het Ministerie van Toerisme in Peru is hiervan doordrongen en wil koste wat kost voorkomen dat toeristen in de toekomst nog een vast komen te zitten. Ook willen ze het toerisme in Peru verder gaan ontwikkelen, zodat ze niet meer zo afhankelijk zijn van Machu Picchu. Na de uitverkiezing tot wereldwonder is er vanuit diverse hoeken al gewaarschuwd dat de verkiezing tot wereldwonder de ondergang van Machu Picchu wordt. Deskundigen waarschuwen nu ook dat Peru meer moeten doen naar Machu Picchu te beschermen.

Lees ook:Dode en gewonde toeristen op Inca Trail bij Machu Picchu door modderstroom in Peru
Lees ook:Alle gestrande toeristen Machu Picchu in Peru geëvacueerd
Lees ook:Verkiezing tot wereldwonder wordt ondergang van Machu Picchu
Lees ook:Groepsreizen Peru & Bolivia Singlereizen Peru & Bolivia Rondreizen Peru & Bolivia
Lees ook:Evacuatie van toeristen Machu Picchu in Peru aan de gang

Geen reacties // Reageer