Nederlandse toeristen gewoon op vakantie naar Madeira

Tijdens het noodweer van afgelopen weekend op het Portugese eiland Madeira is de hotelzone ten westen van Funchal ongeschonden gebleven. De Nederlandse toeristen die daar verbleven zijn allemaal veilig en ongeschonden uit het noodweer gekomen. Vanmorgen is er een vliegtuig van Transavia.com vertrokken naar de luchthaven van Funchal met aan boord toeristen die gewoon hun vakantie wilde door laten gaan. Vrijwel geen enkele toerist wilde de reis annuleren of omboeken naar een andere bestemming. Dat meldt het reisvakblad Reisrevue.

 

TUI Nederland heeft afgelopen weekend alle passagiers die maandag zouden vertrekken zelf opgebeld. Volgens een woordvoerster was er niemand die zijn reis wilde annuleren. ‘Ons contactcenter heeft een kleine honderd passagiers gebeld die maandag zouden vertrekken. We hebben dat pro-actief gedaan omdat de reisbureaus op zondag dicht zijn, maar we onze passagiers toch wilden informeren.’. Volgens de woordvoerster is de luchthaven van Funchal weer open en zijn ook alle accommodaties weer bereikbaar. ‘Er is een grote schoonveegactie op het eiland gaande. Voor vandaag wordt zelfs weer zon verwacht.’

Ook bij Oad is alles onder controle. Volgens Oad-directeur Julius ter Haar zijn alle reizigers die op Madeira zitten veilig en ongedeerd. ‘De weersverwachting is goed en vrijwel alle reizigers vliegen deze week gewoon naar Funchal. Een klein aantal klanten heeft aangegeven liever niet te willen vertrekken. Daar gaan we coulant mee om: zij mogen op een andere datum reizen.’

Bij Thomas Cook gaan de reizen naar Madeira eveneens gewoon door. ‘De lokale instanties pakken het goed op. Er moet natuurlijk één en ander worden schoongemaakt, maar het vliegveld is open en vanochtend zijn onze klanten gewoon vertrokken vanaf Schiphol,’ zegt een woordvoerder. De reisorganisatie heeft, de vlucht van vandaag niet meegerekend, zo’n 70 toeristen op het eiland zitten. ‘Iedereen is veilig en wel. 

Het Portugese vakantie-eiland werd zaterdag geteisterd door noodweer. Aardverschuivingen en overstromingen, veroorzaakt door zware regenval, kostten aan ruim 40 mensen het leven.

Bij het Calamiteitenfonds zijn geen meldingen binnengekomen van touroperators die als gevolg van het noodweer hun reisovereenkomst niet konden nakomen, zegt een woordvoerster. ‘Het noodweer heeft vooral het centrum van Funchal getroffen en daar staan de toeristenhotels niet.’

De hotelzone van Madeira, ten westen van Funchal, is ongeschonden, zegt Hans Dijkman van O2 Communicatie, dat de pr en promotie van Madeira in Nederland verzorgt. ‘Ik zou niet zeggen dat er niets aan de hand is, maar het is niet zo dat het hele eiland ondersteboven ligt. Als je als toerist in de hotelzone blijft, hoef je niets te merken. Het zou kunnen dat toeristen die tours hebben geboekt, niet het hele eiland kunnen zien.’

Lees ook:Populaire vakantie-eiland Madeira getroffen door modderstromen; 25 doden
Lees ook:Modderlawines en overstromingen in Brazilie eisen minstens 66 levens
Lees ook:32% minder Nederlandse toeristen naar Cyprus
Lees ook:Bosbranden houden Zuid-Europa in zijn greep
Lees ook:Dronken piloot wil met 181 passagiers naar Chicago vliegen

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Nederlandse toeristen gewoon op vakantie naar Madeira

 1. G. Harte

  Wij probeerden de reis om te boeken bij Kras, maar dat ging absoluut niet!
  Volgens de weerpagina’s op internet zijn de verwachtingen de komende dagen nog slecht.

    /  
  1. Gerard

   Dan hoef ik Kras niet eens te bellen. Wij hebben ook bij Kras geboekt voor 11 maart. Maar alhoewel ik er nu wel iets minder zin in heb denk ik dat we weinig keus hebben. Misschien is er tegen die tijd een beetje opgeruimd? Het zal niet de vakantie worden die we in gedachten hadden.

     /  
 2. G. Harte

  Bij ons gaat het om komende donderdag. Ze zijn wel druk bezig met opruimen maar ik vind eigenlijk dat ze een omboekmogelijkheid hadden moeten geven voor mensen die deze week gaan.
  11 maart zal het wel een stuk beter zijn temeer het eiland het ook veel van het toerisme moet hebben

    /  
  1. visser

   wij zouden ook donderd 25 febr vertrekken en hebben geanuleerd we krijgen niets terug en nu hebben een aantal mensen gereageerd, samen proberen we ons sterk te maken tegen KRAS.
   graag hoor ik nog wat van je
   gr joyce
   [email protected]

     /  
 3. R.Smulders

  Bij Arke geen enkel probleem, ik belde maandag en wij konden onmiddelijk onze reis naar Madeira van a.s. donderdag 24.2 omboeken naar een andere datum of een andere bestemming, medewerkers waren zeer vriendelijk en hielpen me geweldig, wij vertrekken nu a.s. woensdag naar een andere bestemming.
  Dikke pluim voor Arke!

    /  
  1. koppe

   Hoi
   vraagje berekende arke een bepaald bedrag voor omboeken
   van de reis ik moet een behoorlijk bedrag betalen bij omboeking
   van madaira naar een andere bestemming
   Gaarne Reactie
   Gr Henry

     /  
 4. A.v.CROMVOIRT

  Ook wij hebben bij KRAS geboekt, vertrek 8 maart voor een fly-drive
  vakantie.Maandag de 22e febr. gebeld en volgens de KRAS medewerkster geen enkele reden tot doorboeking,er was niets aan de hand en alle wegen zijn weer goed begaanbaar.Sorry,maar als je de TV beelden ziet is het wel anders,zeer triest voor de bevolking daar.
  Wij gaan wel,maar onze reislust is wel afgenomen.

    /  
  1. piet

   Wij hebben bij OAD geboekt voor een fly-drive op 8 maart
   ik hoorde dat de fly-drives op 22 febr.en 1 maart via hun
   gecancelled zijn en wij krijgen 2 maart bericht hoe het er voor staat.Toch wel een betere sevice als Kras…

     /  
 5. T. van Eend

  Nu lees ik hier alleen maar berichten van mensen die nog moesten gaan, maar totaal geen berichten van hoe het is geweest. Eind mei gaan wij naar Madeira en ik zoek nu informatie over hoe het er momenteel voor staat. Kan iemand eens iets laten weten?

    /  
 6. Gerry

  Hallo, Mijn vader zit vanaf 25 maartvoor een maand in Funchal. Dit is zijn mail van deze week. Hopelijk heb je er wat aan:

  We hadden vandaag een excursie.Onderweg heel veel kapotte stukken bos en rotslawines gezien. Vernielde huizen en auto,s.Veel modderhopen en overal mannen aan het werk met bulldozers. In funchal bij de haven is een smal pad vrijgemaakt om naar de pier te lopen. In het midden een lange weg van modder en stenen. De eerste dagen was in het centrum een straat gedeeltelijk afgezet. Daar waren ze aan het werk ook in een steil zijstraatje dat vol modder lag. Veel straten zijn al schoongespoten, maar vage moddersporen zie je nog overal, vooral in de duurt van de overdekte markt. In de nauwe straatjes er omheen zijn veel trottoirs beschadigd en staan putdeksels half open. Sommige winkels daar zijn nog gesloten. Voor we hier kwamen stond ook onze straat even blank, maar het openbare leven is weer op gang gekomen. Langs de boulevard is de helft van de weg nog afgesloten vanwege de modder en alle verkeer rijdt over een baan.

    /  
  1. T. van Eend

   Hoi Gerry,

   Dank je wel voor je antwoord. Daar heb ik wat aan en als je meer info hebt, dan heel graag. ook over de rest van het eiland.

     /  
  2. visser

   hoi gerry
   wil jij me op de hoogte houden van de situatie daar we zijn in gevecht gewikkeld met kras om ons geld terug te krijgen wij zouden 25 febr gaan er staat op je antwoordt dat je vader 25 maart er zit maar ik neem aan dat het 25 febr was. ook ieder ander met nieuws hoe wij evt kras kunnen ombuigen is welkom
   groet joyce
   [email protected]

     /  
   1. Gerry

    Hoi Joni,

    Mijn vader is idd 25 febr gegaan. Ook met Kras. Hij wilde annuleren en zou dan 90% v.d. reissom kwijt zijn. Dat vond hij zonde. Omboeken mocht ook niet.
    25 maart komt hij terug. Ben benieuwd hoe hij het uiteindelijk ervaren heeft.
    Het heeft afgelopen weken ook regelmatig geregend, maar daar kun je natuurlijk niets aan doen. Dat is het risico als je vroeg gaat.
    Als hij de komende week nog iets schrijft over de situatie daar zal ik het laten weten.

    groetjes Gerry

      /  
 7. Gerard

  Wij zijn gistermiddag (18-03) terug gekomen van Madeira. We verbleven in een hotel in Porto Moniz, dat is helemaal aan de noord-west kust. Daar is eigenlijk alleen aan de natuur te zien dat er iets aan de hand is geweest. En dan bedoel ik dat er wat bomen en planten weg zijn en je kunt zien dat er stukken grond verschuivingen zijn geweest. De wegen zijn goed berijdbaar, als de staat van het wegdek buiten beschouwing laat. Maar die gaten zaten er waarschijnlijk al wel langer in. Alleen als je langs Serre De Agua rijdt dan zie je pas echt wat er gebeurt is, het lijkt wel of het half dorp is weg gespoeld. Ik weet natuurlijk niet hoe het er eerst uit heeft gezien maar nu is het verschrikkelijk. De weg is er voor een deel verdwenen en er is een soort van nood pad gemaakt waar je redelijk goed overheen kunt rijden. Ze zijn er van ‘s morgens tot ‘s avonds heel druk bezig met opruimen en voorbereiden voor een nieuwe weg (dat laatste neem ik aan). Als je in Funchal bent dan word ook daar hard gewerkt aan de beide kanalen die aan de kust bij elkaar komen. Voor de kust word een enorme berg puin verzameld en plat gegereden met buldozers, wat hier de bedoeling van is weet ik niet. Je kunt vooral in de oude stad nog modder sporen zien tegen de huizen aan maar ook hier zijn mensen weer erg druk met schoonmaken en opruimen.

  Als toerist kun je in Funchal heel goed zijn en de mensen zijn ook blij dat de toeristen er zijn. Het is tenslotte hun belangrijkste bron van inkomsten. Dat heb ik een gids horen zeggen. Het advies dat ik wil/kan geven aan de mensen die nu nog gaan? Ga gewoon en geniet er van, het kan prima.

  Mvg,
  Gerard.

    /  
  1. T. van Eend

   Hoi Gerard,

   Kijk, hier hebben wij wat aan! Duidelijke info. Via de andere nieuwsbronnen is er gewoonweg niets te vinden. Ik blijf het vragen, als iemand meer weet, graag! Wij gaan in mei naar het Santo da Serra, het zuid-oosten. Misschien zijn er nog mensen die daar iets over kunnen melden.
   BVD!!

     /  

Comments are closed.