Vrees voor milieuramp Great Barrier Reef in Australie

Een Chinees kolenschip dat aan de grond is gelopen in het Great Barrier Reef bij Australië dreigt in stukken te breken. De Australische regering vreest voor een milieuramp. Het schip was op weg van China naar Australië en heeft 65.000 ton kolen en 950 ton olie aan boord. Volgens de regering lekt er olie uit het schip, maar gaat het nog om kleine hoeveelheden uit de motor van het schip. De olie die als vracht aan boord zit, is nog niet gaan lekken.

 

Een bergingsbedrijf bekijkt of het 230 meter lange schip kan worden gered. Wel staan reddingswerkers klaar om de 23 koppige bemanning van boord te halen mocht dat niet lukken.

Het schip voer gisteren op volle vaart tegen het koraalrif aan. Het bevond zich toen vijftien kilometer buiten de aangewezen vaarroutes. Milieuorganisaties zijn woedend dat het schip daar voer en eisen dat er voortaan een loods meegaat aan boord van elk schip dat langs het Barrier Reef moet varen.

De regering van Queensland heeft een onderzoek aangekondigd naar waarom het schip van de vaarroute is afgeweken.

Het Great Barrier Reef voor de kust van Australië strekt zich uit over zo’n 2500 kilometer en is daarmee het grootste koraalrif ter wereld. Het staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Er leven duizenden planten en dieren.

Lees ook:Great Barrier Reef verliest wellicht UNESCO-status
Lees ook:Koraal bij Australië in 27 jaar gehalveerd
Lees ook:Mooiste stranden ter wereld onder de olie
Lees ook:Finalisten 7 nieuwe wereldwonderen bekend
Lees ook:Aruba maakt rif en stranden schoon

Geen reacties // Reageer