Geweld in Bangkok escaleert

Zestien doden en ruim 150 gewonden waren het voorlopige resultaat van botsingen gisteren in de Thaise hoofdstad Bangkok tussen militairen en demonstranten van de ‘rode shirts’.

Onder de gewonden bevonden zich drie journalisten. De gevechten gingen vannacht door.

Soldaten beschoten de demonstranten, die al twee maanden het aftreden eisen van de regering van premier Abhisit Vejjajiva, met scherp. Explosies waren hoorbaar in het centrum van Bangkok, terwijl het leger probeerde een eind te maken aan een patstelling met de anti-regeringsgezinde ‘rode-shirt’-beweging.

Volgens een lokaal tv-station werden een winkelcentrum en een treinstation door verschillende granaten geraakt. Bij het vallen van de avond hingen donkere rookwolken boven het zakencentrum, waar de rode shirts zich hebben verschanst. Het geratel van machinegeweren vulde de lucht en nieuwsgierigen zochten dekking in verlaten straten.

De veiligheidssituatie loopt uit de hand en de hoop op een vredige uitweg uit de impasse tussen de regering en de beweging van de rode shirts wordt steeds onwaarschijnlijker. Daarmee is een van de meest stabiele democratieën van Azië, een magneet van buitenlandse investeringen, in diepe politieke onzekerheid gestort. De crisis bedreigt de stabiliteit, de economie en de reeds gehavende toerisme industrie van Thailand.

Het geweld laaide donderdagavond op nadat de overgelopen generaal Khattiya Sawasdiphol, die gezien werd als adviseur van de demonstranten, in het hoofd werd geschoten, waarschijnlijk door een scherpschutter van het leger. Gisteravond zei een arts dat Sawasdiphol in coma verkeerde en ieder moment kon overlijden.

Bij de rellen sinds die aanslag zijn zeker tien doden en 125 gewonden gevallen. Onder de gewonden bevinden zich drie journalisten, twee uit Thailand en een uit Canada. De laatste verkeert in kritieke toestand.

Sinds de demonstraties op 12 maart begonnen, zijn 37 doden gevallen. De rode shirts stellen dat de huidige premier Abhisit onwettig aan de macht is gekomen, omdat hij niet rechtstreeks is gekozen. Zij steunen oud-premier Thaksin die in 2006 door het leger tot aftreden werd gedwongen.

Lees ook:Situatie in Bangkok loopt uit de hand. Dode en gewonden na granaataanvallen
Lees ook:Betogers in Bangkok vertrekken
Lees ook:Noodtoestand in Bangkok, waarschuwing voor toeristen!
Lees ook:Oplossing voor geweld in Bangkok lijkt nabij. Goed nieuws voor toerisme in Thailand.
Lees ook:Bangkok opnieuw een slagveld. 7 doden door nieuwe rellen.

Geen reacties // Reageer