Nederlanders getroffen door noodweer in Zuid-Frankrijk

Zeker negentien mensen zijn om het leven gekomen als gevolg van noodweer in het Zuid-Franse departement Var. Alle doden vielen in de plaats Draguignan of in de streek rond deze plaats, circa 60 kilometer ten noordoosten van Toulon. Door zware regenval steeg het water in korte tijd enkele meters, waardoor velen geen tijd meer hadden om naar hogergelegen gebieden te vluchten. Ze zochten hun toevlucht op de daken van hun huizen. Twaalf mensen worden nog steeds vermist.

Vanmiddag waren er bij de Nederlandse wegenwacht zestig meldingen binnen van mensen uit het gebied, vooral over weggespoelde en ondergelopen auto’s, caravans en tenten. Het gaat om Nederlanders die in een tent of caravan verbleven op campings in Rochebrune en Saint Aygulf. De toeristen op de campings zijn door de leiding naar hoger gelegen gebieden gebracht en geëvacueerd. Ze zijn opgevangen in onder meer een sporthal in Fréjus. Sommigen waren het dak van hun caravan op gegaan op de vlucht voor het wassende water

Op veel plaatsen viel er dinsdag 30 centimeter regen in korte tijd. De buitensporige regen vormde in korte tijd grote stromen van water en modder in de lagere delen van het bergachtige Var, vooral ten noordoosten van Toulon waar ook het wegverkeer op veel plaatsen onmogelijk werd. Zo bedolf bijvoorbeeld een laag van 2 meter modder de departementale weg tussen de plaatsen Le Cannet-des-Maures en Vidauban, ten noordoosten van Toulon. Het treinverkeer in het uiterste zuidoosten van Frankrijk tussen Toulon en Nice is stilgelegd als gevolg van de hevige regenval. Ook de luchthaven Toulon-Hyères is tijdelijk gesloten, omdat de start- en landingsbanen blank staan.

125.000 huishoudens zitten zonder stroom

Verschillende gemeenten, waaronder Draguignan, kregen modderige overstromingen over zich. Voordien was er sprake van zeven doden en acht verdwenen mensen. De hulpdiensten in het departement Var voerden al zo’n zeshonderd interventies uit. Meer dan duizend manschappen, onder wie heel wat mensen uit de naburige departementen, werden ingezet om de inwoners van Var te helpen en de geblokkeerde wegen opnieuw vrij te maken. Ook acht helikopters werden ingezet.

In de komende uren worden nog zware regenbuien verwacht in Var, maar ook in het departement Bouches-du-Rhône. De Franse nationale meteorologische dienst Météo-France houdt de regio nauw in het oog. Door het bijzonder slechte weer is het spoorverkeer tussen Nice en Toulon onderbroken. Mensen worden met helikopters van de daken gehaald. Ook zitten er mensen vast in hun auto’s. In sommige gemeentes in het departement Var drijven auto’s en vrachtauto’s door de straten.

Lees ook:Ingesneeuwde Duitse reizigers gered
Lees ook:Camping bij Marseille geëvacueerd door bosbrand
Lees ook:doden bij noodweer in Noord Italië
Lees ook:Tsunami in Indonesië eist meer dan 100 doden
Lees ook:Toeristen ontvoerd door Mexicaanse drugsbende in Acapulco

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nederlanders getroffen door noodweer in Zuid-Frankrijk

  1. Pingback: Alarmcentrales: ga de komende 2 weken niet naar Zuid-Frankrijk | Travel

  2. L.Majelle

    Volgens mij is er een grote fout gemaakt tijdens het noodweer in de Var,zeker voor de plaats Frejus.Er ligt daar namelijk een speciaal aangelegd kanaal de “Le Reyran”,dat er voor moet zorgen dat er geen overstromingen ontstaan tijdens zware regenval.Echter stond er tijdens de overstroming in dit kanaal slechts een klein laagje water,terwijl de Argens die er naast ligt een woest stromende rivier geworden was.Heeft hier iemand vergeten een sluis of i.d open te zetten?

      /  

Comments are closed.