Prijsafspraken in de reiswereld?

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vanochtend invallen gedaan bij verscheidene touroperators en bij brancheorganisatie ANVR. Er waren invallen bij TUI Nederland, waar onder meer Holland International en Arke onder vallen, bij Thomas Cook (Neckermann en Vrij Uit) en OAD.

De reisorganisaties zouden betrokken zijn bij het maken van verboden prijsafspraken. Volgens de NMa wordt ook gekeken naar andere ondernemingen in de reisbranche en naar de rol van bestuurders uit de reiswereld. Welke ondernemingen nog meer worden onderzocht, is niet bekend.

In de reiswereld is verrast gereageerd op de inval van de NMA. De reisbranche staat bekend om een prijsvechtersmarkt. Touroperators vallen over elkaar heen met aanbiedingen voor prijzen, waar je normaal nooit een reis kunt boeken. Toch is het logisch dat prijzen niet ver uit elkaar liggen. Vaak worden dezelfde hotels en airlines gebruikt, waardoor inkoopsprijzen niet ver uit elkaar liggen. De marges op reissommen zijn klein, waardoor er weinig ruimte is om echt goedkoper te zijn dan anderen.

Wel is het zo dat er in Nederland slechts een beperkt aantal charter luchtvaartmaatschappijen zijn. Transavia.com en ArkeFly (onderdeel van TUI) hebben de markt voor een groot deel in handen. Uitzondering daarop zijn de vluchten naar Turkije. Turkse chartermaatschappijen bieden veel goedkopere vluchten aan tussen Nederland en Turkije, waardoor er meer concurrentie is. Zo is het opvallend dat een vlucht naar het Griekse eiland Kos (waar alleen Transavia en Arkefly op vliegen) vaak een stuk duurder is dan vluchten naar Bodrum (wat net zo ver vliegen is) in Turkije. Maar of dat komt door prijsafspraken? Op Bodrum is meer concurrentie. Prijsstelling is altijd een kwestie van vraag en aanbod.

Lees ook:KLM en Transavia gaan prijzenslag aan met lowcost airlines
Lees ook:Vandaag geen vluchten van en naar Schiphol. Oa. KLM, Transavia, Martinair en Arkefly cancellen zaterdagvluchten.
Lees ook:Transavia en Arkefly bereiden zich voor op opengaan luchtruim. Volg de vluchtstatus op internet en kom niet naar Schiphol!
Lees ook:Dreigtelefoontje houdt Transavia toestel in Rotterdam aan de grond
Lees ook:Arkefly vliegt weer op schema

Geen reacties // Reageer