Zijn we er bijna? Ik hoop van niet!

‘Zijn we er bijna?’ Het is een zinnetje dat ouders liever niet willen horen maar ongetwijfeld te horen krijgen wanneer ze met hun kroost op de achterbank op vakantie gaan naar Frankrijk, Italië of Duitsland. In minder fortuinlijke gevallen krijgen ouders dit zinnetje ook te horen wanneer zij het land niet eens verlaten. Zo ging het ook zo’n vijftien jaar geleden. Ik, 7 jaar, zus van 9 jaar en broertje van 5 op de achterbank van een Opel Vectra, op weg naar Bakkeveen.

Zelfs met een caravan duurt het niet langer dan een uur om van mijn woonplaats in Bakkeveen te belanden. Toch voelde het als een eeuwigheid. Mijn moeder was altijd goed voorbereid op deze wereldreizen. Met een walkman op onze oren, een tijdschrift in de handen en snoepjes en pakjes drinken binnen handbereik moesten wij ons wel een uur weten te vermaken.

Vaak viel dat toch tegen. Het cassettebandje was eerder afgespeeld dan verwacht, de snoepjes waren op voordat we ook maar vijftien kilometer gereden hadden en als klap op de vuurpijl hebben we ook nog een keer de Wegenwachtservice nodig gehad.

Tegenwoordig is het voor mij juist de reis naar de bestemming wat het reizen voor mij zo mooi maakt. De mooiste dagelijkse taferelen heb ik gezien vanuit de bak van een pick-up. De spannendste momenten heb ik beleefd in een piepklein busje.

In 2010 was ik in Oekraïne. Daar bezochten we de Petrusberg, die we zouden beklimmen. Het uitzicht was er fantastisch, maar de reis naar de berg toe van ruim 4 uur vond ik duizend maal mooier. Opgepropt in een busje met veel te veel mensen erin over heuvels, door beekjes en met uitzicht op de berg die we zouden beklimmen. Vanuit het busje hadden we ook zicht op de huisjes langs de weg. De mensen die er woonden stoorden zich op geen enkele wijze aan ons, en gingen onverstoorbaar door met waar ze mee bezig waren. Prachtig.

Mij zul je niet meer horen vragen ‘of we er bijna zijn’. Mij kan een reis niet lang genoeg duren. Dus ouders van nu, vrees niet, er is nog hoop.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin!

Lees ook:Meisje (13) uit India jongste klimster Mount Everest ooit
Lees ook:Mount Everest krijgt politiepost op 5000 meter
Lees ook:Helikopter en vliegtuigje knallen op elkaar in Zell am See; 8 doden
Lees ook:Toeriste Rio de Janeiro verkracht door twee mannen
Lees ook:KLM discrimineert in Suriname

Geen reacties // Reageer