‘Het had weinig gescheeld of we waren er ingetrapt’ – Sandra en Kevin werden bijna opgelicht in Mexico

Sandra en Kevin gingen op vakantie naar Mexico en trapten net niet in het verhaal van een beroepsoplichter. Toeristen zijn een makkelijke prooi voor oplichters, die een vaak goed doordacht verhaal hebben en inspelen op het geweten van nietsvermoedende westerse toeristen. Dankzij de Wi-Fi, een iPad en een slecht onderbuikgevoel wisten Sandra en Kevin uiteindelijk niet in het verhaal van de oplichter te trappen, maar het had weinig gescheeld.

Pastoor in nood

Sandra: ‘Tijdens een heerlijke vakantie in Mexico zaten we op het terras van ons hotel te genieten van een drankje toen een Afro-Amerikaanse man op ons af kwam. Compleet overstuur vroeg hij ons of we Engels spraken en of we hem konden helpen. Hij was pastoor in Chicago en was met een lange busreis van Mexico City naar Playa del Carmen gereisd. Een reis van 26 uur met de bus. Alleen waren zijn spullen bij een overstap met de bus niet overgedragen en zaten in die tas de paspoorten van zijn gezin, andere belangrijke reisdocumenten en de insuline van zijn vrouw die leed aan suikerziekte. Bij de eindbestemming was hij erachter gekomen dat zijn tas niet in de bus zat. Vervolgens had de man om hulp gevraagd maar hij had het idee dat er niet naar hem geluisterd werd. Hij dacht dat het kwam omdat hij negroïde was; hij werd gediscrimineerd. Zijn vraag aan ons was of wij een Lonely Planet hadden of op internet konden komen om de dichtstbijzijnde Baptistenkerk te vinden. Dan zou hij daar naartoe kunnen gaan waar zij hem verder konden helpen.’

Buskaartje voor de hele familie

Sandra haar vriend Kevin haalde een Lonely Planet en hun iPad op om informatie voor de man te kunnen zoeken. Sandra trakteerde de man, die zichtbaar overstuur was op een drankje. Toen Kevin terugkwam bleek de Wi-Fi van het hotel het niet te doen. De man bladerde druk in de Lonely Planet, maar vonden geen baptistenkerk. Ondertussen bleef de man doorpraten over zijn spullen, hoe hard hij en zijn vrouw deze nodig hadden. Aan het eind van het besluit vroeg de man of de twee misschien een buskaartje voor konden schieten naar Mexico-City. Daar zou hij, met zijn familie, naar de ambassade kunnen gaan. Hij wilde zijn horloge en trouwring wel als onderpand geven.

Be warned for this man

Sandra: ‘We stonden al bijna op het punt om voor de man een buskaartje te kopen toen plotseling de Wi-Fi het weer deed. De man had zijn naam al op een papier geschreven, en ik besloot hem toch even op Google op te zoeken. Als de man echt een pastoor uit Chicago was, was er vast een website van een kerk waar een foto van hem op stond. De eerste hit was direct raak: BE WARNED! We bleken te maken te hebben met een beroepsoplichter die al vele toeristen met hetzelfde toneelstukje geld had afgetroggeld. Hij hield dit verhaal al sinds 2008 op tegen toeristen aan de gehele Mexicaanse kust. Het had weinig gescheeld of we waren er ingetrapt. Dat was ook niet vreemd, de man moest zowat huilen, zo goed acteerde hij zijn verhaal. Kevin confronteerde de man nog met wat we op internet hadden gevonden, de man leek het niet te deren en liep weg.’

Veel oplichterij in Mexico

Kevin: ‘Het ergste van het hele verhaal vonden we nog dat toen we bij de bar van het hotel ons verhaal deden het hen weinig leek te schelen. Oplichterij kwam zo vaak voor, daar konden ze moeilijk iets tegen doen. We hebben op het forum van Lonely Planet nog een berichtje geschreven over dat de man zich nu in Playa del Carmen bevond, meer konden we jammer genoeg niet doen.’

De man gebruikt de naam Barry Deion, en licht al sinds 2008 toeristen op aan de hele Mexicaanse kust.

 

 

 

 

Lees ook:Pick & Mix: stel je eigen Lonely Planet samen voor jouw reis!
Lees ook:The Lonely Planet Story
Lees ook:België in top 10 Lonely Planet’s topbestemmingen voor 2014
Lees ook:The Not So Lonely Planet
Lees ook:Reisgadget: Gratis Navigatie en Lonely Planet op je Nokia telefoon!

Geen reacties // Reageer