Nieuw sociaal reisconcept: I Like Local

Voor zo ongeveer iedere behoefte in reislandschap is er een organisatie die voorziet in die behoefte. Toch wordt er met regelmaat nog wat nieuws gelanceerd. Vandaag is zo’n dag. I Like Local lanceert deze week haar internationale platform in Nederland. En dat is iets, waar ik zelf enorm enthousiast over ben!

Op reis maak je het waarschijnlijk wel eens mee. Je ziet mensen werk of activiteiten verzetten wat je behoorlijk interessant lijkt, maar weet niet zeker of men het op prijs zou stellen of je ze vraagt eens mee te doen. Of je komt langs een fruitteeltveld, maar weet niet zeker of je op het landgoed welkom bent. I Like Local springt in op deze behoefte, momenteel alleen in Aziatische landen; India, Nepal, Sri Lanka, Thailand, Indonesië, Cambodja, Laos en Vietnam. In de toekomst wordt dit nog uitgebreid.

I Like Local linkt reizigers met locals die activiteiten aanbieden in de categorieën Homestay, Farmstay, Art & Culture, Trek & Tour, Food Experience en Volunteering. Waar je daarbij aan kunt denken is bijvoorbeeld vissen met een visser in Sri Lanka, meehelpen op een organische fruitboerderij in Nepal, logeren bij een familie in Thailand of het leven in de sloppenwijken van India als vrijwilliger ervaren.

Wat mij met name aanspreekt is het feit dat de locals degene zijn die aan het concept verdienen. Wanneer jij meegaat op een vissersboot in Vietnam, is het de visser waar je het grootste gedeelte voor betaalt. De visser draagt niets af voor bemiddeling of andere kosten. I Like Local vraagt bovenop de verdiensten van de locals een percentage van 10 tot 20%. Mocht je nu denken: ‘dan zal dat wel enorm duur zijn!’, dan heb je het mis. Je hebt bijvoorbeeld al een ‘local experience’ voor 3,35 per persoon per nacht op een organische boerderij in Thailand en een rit op een ossenkar (waarbij je uiteraard zelf mag sturen) voor 5,40 per persoon. Uiteraard zijn er ook duurdere experiences: een elfdaagse trektocht met gids in Nepal voor ongeveer 700 euro.

I Like Local is het initiatief van de Nederlandse Sanne Meijboom, die woont en werkt vanuit Hong Kong. ‘Met I Like Local wil ik mijn passie, het ontdekken van andere landen en culturen combineren met een principe waar ik heilig in geloof, the Sharing Economy. I Like Local is het resultaat. Daarbij richt ik mij alleen op opkomende landen waar de lokale bevolking het nodig heeft. Eigen bevindingen ondersteunen mijn idee; meer en meer mensen zijn op zoek naar eenvoudige, persoonlijke, meer ethisch verantwoorde en authentieke activiteiten. Dit is precies wat een ‘local’ kan bieden. Door de reiziger direct te koppelen aan de local krijgen beide partijen een eerlijkere prijs.’

Wil je meer weten over I Like Local? Check dan deze website.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin

Lees ook:Tip: leer een stad echt kennen door de ogen van een local
Lees ook:Spotted by Locals wint Guardian & Observer Travel Award 2010
Lees ook:Recordaantal toeristen in Nepal in 2008
Lees ook:Homo huwelijksreizen moeten toerisme stimuleren in Nepal
Lees ook:Nepal wil toeristen trekken met wandelroute

Geen reacties // Reageer