Vliegtuig Malaysia Airlines Schiphol-Kuala Lumpur neergeschoten boven Oekraïne

Bron: Flightaware.com

Het Russische Persbureau Interfax meldt dat een vliegtuig van Malaysia Airlines is neergeschoten boven Oekraïne en vervolgens is neergestort. Het zou gaan om een Boeing 777 die vanaf Schiphol onderweg was naar Kuala Lumpur. Aan boord zouden zich 280 passagiers en 15 bemanningsleden bevinden. Volgens de website Flightaware.com gaat het om de vlucht MH017 die vanmiddag om 12.00 uur vanaf Schiphol is opgestegen. De vlucht zou een samengestelde vlucht zijn met de KLM met vluchtnummer KL4103. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Oekraïne heeft geen enkele inzittende de ramp overleefd. Volgens een adviseur van de Oekraïense regering zou het vliegtuig zijn neergeschoten met een Buk-raket. Het vliegtuig zou op het moment van neerschieten op zo’n tien kilometer hoogte vliegen.

Malaysia Airlines has lost contact of MH17 from Amsterdam. The last known position was over Ukrainian airspace. More details to follow.

Malaysia Airlines bevestigt dat zij het contact met de vlucht kwijt zijn, maar dat meer details later zullen volgen.

Volgens ooggetuigen zou het vliegtuig neergestort zijn in de regio Donetsk. Op onderstaand filmpje zijn grote rookpluimen te zien.

Voor Malaysia Airlines zou dit de tweede grote ramp in slechts vier maanden tijd zijn. Op 8 maart verdween de vlucht MH370 spoorloos. Deze is tot op heden nog niet gevonden.

Het persbureau Reuters meldt inmiddels dat er een correspondent van hun ter plaatse is en dat die gemeld heeft dat hij een brandend vliegtuig gezien heeft en lichamen op de grond.

D-Reizen meldt dat zij ongeveer 20 mensen aan boord van het vliegtuig hebben. Dat zouden geen passagiers van een groepsreis zijn, maar individuele reizigers. Er zouden 25 mensen deze vlucht hebben geboekt, het is niet bekend of zij allemaal aan boord waren van het vliegtuig. D-Reizen heeft inmiddels een telefoonnummer geopend voor familieleden die met vragen zitten. Het telefoonnummer is 023 55 42 555. Dit nummer is alleen voor mensen wiens familie bij D-Reizen heeft geboekt. De ANWB laat weten dat er ook vijftien of zestien mensen via Fox Vakanties en SMP in dit toestel zaten. Ook WTC meldt dat er namens hun 20 tot 30 mensen in het vliegtuig zaten. Vliegticketwebsite ATP.nl meldt inmiddels dat vier Nederlanders hun tickets via hun organisatie voor deze vlucht hadden geboekt.

Op Schiphol is inmiddels Grip 2 afgekondigd. Hulpdiensten zijn onderweg naar de luchthaven. Schiphol organiseert slachtofferhulp voor familieleden van inzittenden in Dakota’s Bar op de luchthaven.

Het Russische Lifenews toont beelden van de rampplek. Klik hier voor de link. WAARSCHUWING SCHOKKENDE BEELDEN.

Het is nog niet bekend wie er precies verantwoordelijk is voor de aanslag. De Oekraïense regering zegt dat het werk is van Oekraïense seperatisten.

De vlucht die om 20.50 staat gepland van Schiphol naar Kuala Lumpur gaat vooralsnog gewoon door.

Premier Rutte heeft om 19.05 een bericht uit laten gaan. ”Ik ben diep geschokt door de dramatische berichten over het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysian Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïens grondgebied. Nog heel veel is onduidelijk over de toedracht, de omstandigheden en de inzittenden. Ik heb zojuist gesproken met de Oekraïense President. Ben nu onderweg terug naar Nederland om vanuit Den Haag de situatie verder te volgen en te handelen. Onze gedachten gaan nu uit naar de inzittenden, hun familie en vrienden.’

Duitse en Franse luchtvaartmaatschappijen melden dat zij het luchtruim boven Oekraïne tot nader orde te zullen mijden. 20.50: KLM laat inmiddels weten uit voorzorg ook niet meer over Oekraïne vliegen.

20.29 Koning Willem-Alexander heeft inmiddels ook een reactie gegeven. ”Ik ben diep getroffen door het vreselijke nieuws over het neerstorten van vlucht MH17 boven Oekraïens grondgebied.

Net als de rest van Nederland volgen mijn echtgenote en ik het nieuws op de voet en hopen wij dat snel meer duidelijk wordt.

Wij leven intens mee met familie, vrienden, collega’s en bekenden van de slachtoffers en met hen die nog in onzekerheid zijn of hun geliefden aan boord van het toestel waren.”

Later meer.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin

Lees ook:Koning Willem-Alexander toont medeleven met nabestaanden ramp MH17
Lees ook:Al 200 medewerkers van Malaysia Airlines nemen ontslag
Lees ook:Mogelijk ook Belgische slachtoffers bij ramp #MH17
Lees ook:Russisch Lifenews toont filmbeelden ramp Malaysia Airlines neergestort vliegtuig
Lees ook:Rampvlucht MH17: zeker 189 Nederlanders omgekomen

Geen reacties // Reageer