Op reis naar West-Afrika? Wees waakzaam voor ebolavirus

Het zijn niet bepaald vakantielanden waar de virusziekte ebola momenteel voorkomt, maar ook in omliggende landen is het raadzaam om waakzaam te zijn voor de ziekte. Het virus heeft zich de afgelopen tijd flink uitgebreid en komt nu al voor in Guinee, Mali, Liberia en Sierra Leone. Ook in Nigeria zijn de eerste dodelijke slachtoffers te betreuren. Uit de meest recente cijfers van de WHO blijkt dat het ebola-virus in West-Afrika al 1440 mensen heeft besmet. 826 mensen zijn inmiddels al overleden. Of deze cijfers kloppen is onduidelijk, omdat veel mensen met de ziekte niet naar het ziekenhuis gaan.

Reizigers die naar West-Afrikaanse landen reizen worden aangeraden om de hygiëneregels goed na te leven. Ook contact met vleermuizen moet zoveel mogelijk vermeden worden en ook is het raadzaam om contact met mensen die mogelijk besmet zijn met het virus uit de weg te gaan.

Er zijn verschillende symptomen. De symptomen tijdens de incubatietijd – de periode tussen de bestemming en de eerste symptomen van de ziekte – zijn onder andere hevige koorts, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, gele ogen en algehele malaise. In de tweede fase lijken de symptomen op die van malaria: diarree, braken, mogelijke huiduitslag, bloedingen uit alle lichaamsopeningen, nier- en leverproblemen en patiënten kunnen moeite hebben met ademhalen.

Er zijn nog geen medicijnen beschikbaar tegen de ziekte.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin

Photo credit: gbaku / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Lees ook:Aantal Malaria infecties neemt af; 863.000 mensen overleden in 2009. Steun Serious Request!
Lees ook:Honderden mensen besmet met Norovirus op luxe cruiseschip
Lees ook:Nationaal Park met hantavirus blijft open voor bezoekers
Lees ook:124 opvarenden Holland-Amerika Lijn geveld door virus
Lees ook:Sanquin weigert reizigers die terugkomen uit Italië, Turkije en Griekenland

Geen reacties // Reageer