Vliegveld Guatemala dicht om aswolk

De Volcán de Fuego, een vulkaan vlakbij Guatemala-Stad, is uitgebarsten. De Vuurvulkaan braakt grote hoeveelheden rook en as uit. De asdeeltjes, die ook hoog in de lucht zitten, zijn schadelijk voor de motoren van vliegtuigen en daarom is al het vliegverkeer van en naar de luchthaven Aeropuerto Internacional La Aurorain vlakbij Guatamala-Stad stilgelegd.

Niet alleen het vliegveld is gesloten, ook moesten 100 mensen hun huis verlaten door de rook en de as. Op straat en op auto’s ligt inmiddels een dikke aslaag. De vulkaan ligt 40 kilometer ten zuidwesten van Guatemala-Stad en is 1 van de 29 vulkanen in het land. De vorige grote uitbarsting van deze vulkaan was in 2012, 33.000 mensen werden toen geëvacueerd. Er kwam toen niet alleen rook en as uit de vulkaan, maar ook lava. Dat is nu nog niet het geval.

Het internationale vliegveld is de grootste in Guatemala. De lokale autoriteiten hopen dat het vliegveld later op de dag weer weer kan worden geopend.

 

Lees ook:Indonesische Merapi vulkaan staat op springen, 40.000 mensen geëvacueerd
Lees ook:Actieve vulkaan: Noodtoestand in Ecuador uitgeroepen
Lees ook:Reisadvies Chili na vulkaanuitbarsting aangepast
Lees ook:Nieuwe vulkaan uitbarsting in IJsland. Hekla spuwt veel rook. Kijk live!
Lees ook:Vulkaan Etna uitgebarsten, ook vandaag hinder voor vluchtverkeer

Geen reacties // Reageer