Reisadvies na zware aardbeving aangepast: Reis niet naar Nepal

Nepal is vanochtend vroeg getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag vlakbij de hoofdstad Kathmandu en is zwaar getroffen. De Rijksoverheid adviseert met klem om niet naar het land te reizen.

Kathmandu

De aardbeving was de zwaarste beving in 81 jaar. De schokken waren zo hevig dat ze zelfs tot in New Delhi, India, gevoeld zijn. De Nepalese regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de getroffen gebieden en heeft om internationale hulp gevraagd. Er zijn veel doden en gewonden gevallen. Veel mensen liggen nog onder het puin en zijn vermist.

Ook Kathmandu is zwaar getroffen, zo zijn er vele huizen ingestort. Ook tempels en delen van een paleis hebben de beving niet overleefd. Ondertussen probeert het ministerie contact te leggen met alle Nederlanders die in het land zijn. Maar dat is lastig, want Nepal heeft geen ambassade in Nepal. Wel krijgt het ministerie informatie van de Nederlandse ambassade in de Indiase hoofdstad New Delhi. Het ministerie van Buitenlandse Zaken weet dus ook niet hoeveel Nederlanders er op dit moment in Nepal zijn.

Mount Everest

Tenminste 1 Nederlander heeft zich gemeld. Hij laat op twitter en zijn blog weten dat zijn team op het punt stond om de Mount Everest te beklimmen, toen de grond hevig begon te trillen. Wat volgde waren een aantal enorme lawines. 1 lawine kwam terecht in het basiskamp van de klimmers. De Nederlander kwam onder de lawine, maar is wonder boven wonder ongedeerd. 8 andere bergbeklimmers kunnen het helaas niet navertellen. Een aantal mensen zijn nog vermist. Het is erg druk op en bij de berg nu, april en mei zijn namelijk de beste maanden om de Mount Everest te beklimmen.

Naschokken

Het dodental is opgelopen tot zeker 900 personen. Maar dit getal kan nog hoger worden. Het Amerikaanse geologische instituut USGS vreest dat het dodental in de duizenden loopt. Er zijn tot nu toe 16 zware naschokken geweest. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders die zich op dit moment op een veilige plaats in Nepal bevinden, daar te blijven en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen.

 

Lees ook:Aardbeving Nepal: Kathmandu Airport kan vluchten niet aan, nog 23 Nederlanders vermist
Lees ook:Reisadvies aangepast: Reizen naar Noord-Nepal weer mogelijk
Lees ook:Reisadvies aangepast: Reizen naar Zuid-Nepal weer mogelijk
Lees ook:Aardbeving Nepal: Djoser annuleert groepsreizen en Nederlanders vermist
Lees ook:Na aardbeving: Bergbeklimmers mogen Mount Everest weer beklimmen

Geen reacties // Reageer