Op vakantie naar Zuid-Afrika? Strengere visumregels voor ouders met minderjarig kind

Ga jij binnenkort op vakantie naar Zuid-Afrika? En ga jij met je kids op vakantie? Dan is voor jou het volgende van toepassing. De regering van Zuid-Afrika wil graag mensenhandel en kinderontvoeringen tegengaan en voert vanaf 1 juni nieuwe, strengere immigratieregels in.

Geboortecertificaat

Volgens de nieuwe wet moeten ouders die met hun kinderen naar Zuid-Afrika willen reizen, in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van de ouders staan vermeld. Het gaat hier niet om het gemeentelijke uittreksel, maar om de officiële geboorteakte. Ouders moeten ook in het bezit zijn van een internationaal Engels uittreksel van dit document. Ook de geboorteakte moet in het Engels zijn.

Toestemming

Nederlanders met kinderen onder de 18 hebben normaal geen internationaal uittreksel en moeten dit dus aanvragen in de gemeente waar de kinderen geboren zijn. En ben je gescheiden en wil je met je kind naar Zuid-Afrika reizen, dan moet de andere ouder schriftelijke toestemming verlenen. Mocht de volledige voogdij bij 1 ouder liggen, dan moet dat ook aangetoond worden.

Met opa en oma op reis

Gaat het kind op reis met een volwassene dat geen ouder van hem of haar is, dan moet de volwassene een geboorteakte, een verklaring van de ouders of wettelijke voogd van het kind waaruit blijkt dat er toestemming is om te reizen met het betreffende kind, kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder en de contactgegevens van de ouders meenemen.

Kind alleen op reis

Ook de regels voor een minderjarig kind dat alleen naar Zuid-Afrika reist, zijn veranderd. Het kind moet een bewijs van toestemming van een of beide ouders meenemen. Dit kan in de vorm van een brief of beëdigde verklaring dat het kind af mag reizen naar het land. Als het gaat om toestemming van één ouder, moet er ook een kopie aanwezig zijn van een rechterlijk bevel waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind. Ook moet de minderjarige een brief van de persoon die het kind ontvangt in Zuid-Afrika, met zijn of haar woonadres en contactgegevens meenemen, een kopie van de identiteitsdocumenten en visum of verblijfsvergunning van de persoon die het kind ontvangt en de contact van de ouders van het kind meenemen.

De regels gelden voor zowel reizen in en naar Zuid-Afrika als voor een transit in Zuid-Afrika. Alle formulieren moeten in het Engels zijn. Wil je nog eens rustig nalezen wat je allemaal moet meenemen naar Zuid-Afrika, alles staat op deze pagina.

 

Lees ook:Toeristische sector Zuid-Afrika vreest minder toeristen door nieuwe visumregels
Lees ook:Weinig paspoorten aangevraagd voor kinderen
Lees ook:Groepsreizen Zuid Afrika Singlereizen Zuid Afrika Singelreis Zuid Afrika Groepsreis Zuid Afrika
Lees ook:Jouw Zuid-Afrika: South African Tourism lanceert nieuwe campagne
Lees ook:Foutje: 3-jarig meisje door ouders vergeten langs Route du Soleil

Geen reacties // Reageer