Voorkom hacken: Gratis wifi op vakantie niet altijd veilig

Het lijkt zo handig, de gratis wifi van de camping of het hotel gebruiken. Maar het gebruik van deze gratis wifi is niet altijd zonder risico’s. Oplichters kunnen op deze manier je gegevens stelen en zo je bankrekening plunderen.

Internetcriminelen hebben het steeds vaker gemunt op toeristen die via publieke wifi-netwerken verbinding maken met internet. Laptops, tablets en telefoons zoeken continu naar draadloze netwerken in de omgeving. Vaak zijn deze apparaten ingesteld om automatisch verbinding te maken met bekende netwerken. Heb je bijvoorbeeld ooit verbinding gemaakt met het netwerk ‘camping-wifi’, dan zal je laptop ook op andere locaties naar dit netwerk zoeken om automatisch verbinding te maken.

Internetcriminelen maken hier graag misbruik van. Met speciale apparatuur vangen zij signalen op van apparaten die op zoek zijn naar de wifi-netwerken. Is het een zoeksignaal naar een wifi-netwerk zonder wachtwoord, dan zal de crimineel zich voordoen als dat netwerk. Zo denk jij dat je veilig aan het internetten bent omdat je verbonden bent met een bekend netwerk, maar in werkelijkheid sta je nu in verbinding met de crimineel. En hij (of zij) kan al binnen een paar minuten je hele laptop en internet overnemen.

De oplichter kan namelijk al je wachtwoorden zien en kan zo gemakkelijk je laptop hacken. En mocht je nu bijvoorbeeld net aan het internetbankieren zijn, dan kan de oplichter binnen een paar minuten zo je hele rekening leeghalen. En zie dat geld maar eens terug te krijgen. De ANWB heeft nu 9 tips opgesteld voor veilig internetten op vakantie. Ik zet ze even voor je op een rijtje:

1. Maak liever geen verbinding met een open wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord.
2. Mocht je toch verbinding met een open netwerk maken, voer geen persoonlijke gegevens in zoals wachtwoorden en inlognamen.
3. Ook een verbinding met ‘het slotje’ is niet altijd te vertrouwen.
4. Gebruik je geen wifi, zet deze dan uit op je apparaat.
5. Verbind niet automatisch met ‘bekende netwerken’.
6. Wil je onderweg vertrouwelijke informatie versturen, maak dan gebruik van de 3G- of 4G-verbinding.
7. Gebruik een browser die onthoudt wanneer een website vraagt om ‘in het vervolg uitsluitend beveiligde verbindingen voor deze website te gebruiken’.
8. Varieer je wachtwoord-gebruik.
9. Creëer je eigen Wifi-netwerk met een draadloos G modem. 

Banken hebben nu ook zelf regels opgesteld voor veilig internetbankieren. Eén van deze regels luidt letterlijk: ‘Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken’. Hou jij je niet aan de regels en word je slachtoffer van misbruik, dan wordt de schade waarschijnlijk niet door je bank vergoed.

Bron: ANWB Kampioen

Lees ook:(Tip) Voorkom hacken: Gratis wifi in hotel niet altijd even veilig
Lees ook:Voorkom hacken: Gratis wifi op vakantie niet altijd veilig
Lees ook:Opgelicht: Gratis wifi op luchthavens zeer onveilig
Lees ook:Binnenkort bij NS: Sneller en beter internet in de trein
Lees ook:Reizigers hebben behoefte aan gratis onbeperkt WiFi op luchthavens

Geen reacties // Reageer