Roaming afgeschaft: Bellen, internetten en sms’en op vakantie goedkoper

De kogel is door de kerk. De Europese Unie schaft de roamingskosten in Europa per 2017 af. Bellen en internetten met je telefoon is straks dus overal even duur en dat is goed nieuws voor de vakantieganger.

Internetten in het buitenland

Je kent het wel, je bent op vakantie en wilt even bellen met het thuisfront of even een site bekijken. Maar er is geen wifi in de buurt en je besluit om toch even op internet te gaan kijken. Bij thuiskomst wacht er een torenhoge rekening op je. Balen. Dat de kosten voor het gebruik van je telefoon in het buitenland zo hoog zijn, komt vooral omdat je geen gebruik kunt maken van je eigen provider, maar moet je dus gebruikmaken van een andere, buitenlandse provider. En je eigen provider moet dan een vergoeding betalen aan de buitenlandse provider. En die kosten, die mag jij weer betalen.

Druk

Voor commissaris Kroes waren die extra kosten een doorn in het oog en zij maakt zich dus al jaren sterk om de extra kosten af te schaffen. Een maand geleden nog moesten alleen de ministers het plan nog goedkeuren. Zij waren allemaal voor, maar de telecombedrijven waren natuurlijk allemaal tegen en die legden nogal wat druk op de ministers. Vooral in de zuidelijke landen verdienen die bedrijven fors aan toeristen die met de mobiele telefoon contact houden met het thuisfront in hun vakantie.

Roamingkosten afgeschaft

De commissaris en de Europese Commissie heeft nu met de telecombedrijven gesproken. De Commissie heeft met telecomproviders afgesproken dat ze vanaf juni 2017 geen roamingkosten meer mogen vragen. Bellen en internetten in het buitenland wordt daardoor overal binnen de Europese Unie even duur.

Nu is ook afgesproken dat de roamingtarieven met een tussenstap worden teruggeschroefd. Per april 2016 worden de roamingtarieven verlaagd naar 5 eurocent per minuut voor bellen, 2 eurocent voor sms’jes en 5 eurocent per megabyte voor data. Even ter vergelijking: Sinds 1 juli 2014 kost een minuut bellen vanuit een Europees land 23 cent per minuut. Een sms’je kost 7 cent en voor 1 MB aan mobiel internet moet maximaal 24 cent betaald worden.

De commissie is voor, de commissie is voor en de telecombedrijven zijn nu om. Alleen het Europees Parlement kan nog roet in het eten gooien. Zij moeten de plannen nog goedkeuren, maar volgens politici komt dat wel goed en kunnen we dus over 2 jaar onbezorgd bellen en internetten op vakantie.

Bron: Nos.nl 

Lees ook:Internetten in het buitenland: Roaming toch niet helemaal afgeschaft in 2017
Lees ook:Internetten in het buitenland: Roaming toch afgeschaft
Lees ook:Bellen en internetten in het buitenland: Roamingkosten EU omlaag
Lees ook:Internetten in het buitenland: Roaming definitief afgeschaft
Lees ook:Roaming niet afgeschaft: Bellen, internetten en sms’en op vakantie blijft duur

Geen reacties // Reageer