Op vakantie naar Costa Rica? Toeristenvisum niet altijd 90 dagen geldig

Ga je binnenkort op vakantie naar Costa Rica? Dan is het volgende misschien wel handig om te weten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Costa Rica namelijk licht aangepast.

Visum

Als je het land binnenkomt krijg je een visumstempel in je paspoort, deze is geldig voor maximaal 90 dagen. Maar volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken bepalen de autoriteiten aldaar zelf hoe lang je in het land mag blijven. Het kan 90 dagen zijn, maar ook veel minder. Voorkom dan ook problemen en controleer altijd zorgvuldig hoe lang je mag blijven. Krijg je een visum korter dan 90 dagen? Dan kun je, voor afloop van het visum, bij migratie om verlenging vragen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Overigens is bovenstaande alleen geldig voor reizigers die niet per vliegtuig aankomen, maar per bus via Nicaragua of Panama Costa Rica binnenkomen. Deze reizigers hebben alleen een busticket terug naar Nicaragua of Panama hebben en kunnen niet duidelijk aantonen wanneer zij weer terug naar Europa gaan.

Wil je meer informatie over de benodigde reisdocumenten en je visum? Dan kun je contact opnemen met de Ambassade van Republiek Costa Rica in Den Haag.

Lees ook:Costa Rica rondreizen – Costa Rica avontuurlijke reizen – Costa Rica groepsreizen – Costa Rica singlereizen – Costa Rica Singlereis Costa Rica groepsreis
Lees ook:Groepsreizen Costa Rica & Nicaragua Singlereizen Costa Rica & Nicaragua Rondreis Costa Rica & Nicaragua
Lees ook:Groepsreizen Costa Rica & panama Singlereizen Costa Rica & Panama Rondreizen Costa Rica & Panama
Lees ook:(Filmpje) Zo mooi is Costa Rica
Lees ook:(Reminder) Op vakantie naar Kenia? Visum voortaan online aanvragen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Op vakantie naar Costa Rica? Toeristenvisum niet altijd 90 dagen geldig

 1. Otto Geesink

  Websites van ambassades zijn er als de kippen bij om rampen te melden, maar vergeten het bericht van de website af te halen als de ramp allang weer voorbij is. Dat zet de reiziger op het verkeerde been en brengt de toeristische sector schade toe.

  Visum
  Iedere Nederlander of Belg met een geldige terugreis-vliegticket krijgt gewoon een visum voor 90 dagen.
  Uitzondering daarop zijn reizigers die niet per vliegtuig aankomen, maar over de weg per bus via Nicaragua of Panama het land binnenkomen en alleen een busticket terug naar Nicaragua of Panama hebben en niet duidelijk kunnen aantonen wanneer ze weer naar Europa terugreizen. En meestal weten die reizigers zelf ook wel dat er iets niet in orde is met hun terug reispapieren.
  Om verlenging te krijgen voor het visum is een vrijwel onbegonnen zaak. Dat is een zodanig ingewikkeld en een bureaucratisch gedoe dat je beter naar Panama of Nicaragua kunt reizen en dan 3 dagen later weer terug gaat naar Costa Rica en je weer opnieuw een visum krijgt voor 90 dagen.

  Overstromingen
  De overstromingen rondom een klein gebied in Costa Rica, met name in de buurt van Guapiles en Pierto Viejo de Sarapiqui, zijn weer voorbij. Wegen zijn weer open, bruggen gerepareerd en toeristen rijden allang weer in dat gebied rond.
  En wist u dat in 95% van Costa Rica er geen enkel probleem is geweest met overstromingen maar het uitstekend weer is om een geweldige en avontuurlijke vakantie te beleven.
  Overstromingen in tropische landen komen snel, maar zijn vaak ook net zo snel voorbij en dan schijnt de zon weer volop. Daar is de natuur in de tropen op ingericht.

  Vulkaan
  De vulkaan Turrialba is een van de 7 grote actieve vulkanen in Costa Rica, daarnaast zijn er nog meerdere kleinere vulkanen die al eeuwen lang niet actief zijn. De vulkaan Turrialba is één van de actieve vulkanen die momenteel af en toe flinke aswolken uit spuwt. Het park rondom de top van de vulkaan is daarom afgesloten. Voor de veiligheid is verder ook een gebied van 5 km rondom de top van de vulkaan afgesloten. Maar overigens kun je het gebied rondom deze vulkaan gewoon bezoeken. Er zijn daar meerdere hotels van waaruit je mooie raft-tochten kunt ondernemen!!

  Mijn naam is Otto Geesink, 11 jaar woonachtig in Costa Rica en voorzitter van een vereniging van hotels door geheel Costa Rica. Daarom altijd goed geïnformeerd over de actuele situatie.

    /  
  1. Lianne van Veen Auteur

   Hallo Otto,

   Bedankt voor je reactie. Mooi om te zien dat je je zo inzet voor het land. Ik dacht zelf altijd dat als er 1 organisatie goed geïnformeerd moet zijn, dat dat BuZa moest zijn. Maar inderdaad, ook ik zie dat de pagina’s niet altijd aangepast zijn. Ik zal er voortaan beter op letten. Keep up the good work!

     /  
   1. astrid cremers

    Beste Lianne,
    Inmiddels zijn we wat weekjes verder, maar nog altijd staat je informatie bovenaan, ondanks Otto’s berichtje. De informatie klopt echt helemaal niet, en lijkt het alsof er maar een nationaal Park te bezoeken is vanuit San Jose.. het zou op prijs gesteld worden als je dit aan kunt passen. Dank!

      /  
    1. Lianne van Veen Auteur

     Hallo Astrid,

     Ik heb het bericht inmiddels aangepast en van de hoofdpagina gehaald. Mijn excuses voor het ongemak. Ik ging, zoals ik al had uitgelegd, af op de informatie van BuZa maar deze bleek dus niet te kloppen. Mea Culpa!

       /  

Comments are closed.