Actieve vulkaan: Noodtoestand in Ecuador uitgeroepen

Het rommelt in Ecuador. De vulkaan Cotopaxi is sinds vrijdag erg actief. De autoriteiten zijn bang dat de vulkaan zal uitbarsten en dus heeft President Raffael Correa de noodtoestand uitgeroepen over het land.

De vulkaan ligt op 70 kilometer afstand van de hoofdstad Quito. De vulkaan geldt als een van de actiefste vulkanen ter wereld. De laatste grote uitbarsting was in 1904. De vulkaan is nu al een paar dagen zeer actief, afgelopen vrijdag spuwde de vulkaan zoveel as uit dat er een aswolk ontstond op 8 kilometer hoogte. De aswolk dreigt het vliegverkeer in Ecuador te verstoren, maar dat is nu nog niet het geval. Het gebied rondom de vulkaan is ontruimd, 400 mensen moesten hun huizen verlaten.

Door de noodtoestand uit te roepen kan de regering meer geld vrijmaken voor noodmaatregelen als het tot een uitbarsting komt. Ook kan de overheid zo meer invloed uitoefenen op de berichtgeving in de media over de vulkaan. De autoriteiten vrezen dat een uitbarsting kan leiden tot het smelten van gletsjers, met overstromingen en modderstromen tot gevolg. Naast de plaatsen rond de vulkaan zouden ook de buitenwijken van Quito in de gevarenzone liggen.

De vulkaan en het gebied rondom de vulkaan is erg populair bij bergbeklimmers en toeristen, maar zij mogen nu niet in het gebied komen. De vulkaan ligt in een nationaal park en deze is tijdelijk gesloten.

 

Lees ook:Na aardbeving: Noodtoestand in Ecuador
Lees ook:Spuitende vulkaan nieuwe toeristische trekpleister IJsland
Lees ook:800 mensen geëvacueerd vanwege mogelijke nieuwe vulkaanuitbarsting in IJsland
Lees ook:Vulkaanuitbarsting Bali: Luchthaven gesloten, KLM schrapt vluchten, toeristen gestrand
Lees ook:Indonesische Merapi vulkaan staat op springen, 40.000 mensen geëvacueerd

Geen reacties // Reageer