Onderzoek: Nederlanders geven meer geld uit aan vakantie

Na lichte dalingen in voorgaande jaren is het aantal vakanties in 2015 gestabiliseerd. In totaal ondernamen Nederlanders ruim 35 miljoen vakanties: 17 miljoen vakanties in eigen land en 18,1 miljoen in het buitenland. De bestedingen aan vakanties namen voor het eerst sinds 2012 weer toe. De totale bestedingen aan vakanties groeiden naar bijna 16 miljard euro. Dit blijkt uit de jaarresultaten van het ContinuVakantieOnderzoek van NBTC-NIPO Research.

Zo’n 12,7 miljoen Nederlanders zijn in 2015 een of meerdere keren op vakantie geweest (is 80% van de bevolking). Dit betekent een lichte stijging (+100.000) ten opzichte van 2014. De Nederlanders die op vakantie gingen deden dit iets minder vaak dan in 2014. De gemiddelde vakantiefrequentie daalde van 2,80 naar 2,77 vakanties per vakantieganger. In totaal werden 35,1 miljoen vakanties ondernomen in binnen- of buitenland. Dit aantal is gelijk aan vorig jaar.

Half miljard meer uitgegeven

In totaal hebben Nederlanders in 2015 zo’n 16 miljard euro aan vakanties uitgegeven, waarvan zo’n 13 miljard in het buitenland en 3 miljard in eigen land. Ten opzichte van 2014 zijn de totale vakantiebestedingen met 500 miljoen euro gestegen. Van deze relatief sterke stijging profiteerden zowel eigen land, als het buitenland.

Spanje populairder

Het aantal buitenlandse vakanties is het afgelopen jaar licht gestegen. In totaal werden er zo’n 18,1 miljoen vakanties naar het buitenland ondernomen, een stijging van zo’n 150.000 vakanties (+1%). Net als vorig jaar voert Duitsland de top tien van buitenlandse vakantiebestemmingen aan met zo’n 3,4 miljoen vakanties, gevolgd door Frankrijk met 2,6 miljoen. Het aantal vakanties bleef voor Duitsland en Frankrijk vrijwel gelijk aan vorig jaar. De nummer drie – Spanje – zag het aantal vakanties wederom flink groeien, met zo’n 6%. Opvallend was verder dat Griekenland, ondanks alle problemen van afgelopen jaar, slechts een bescheiden min noteerde van 4%.

Het aantal binnenlandse vakanties is het afgelopen vakantiejaar met zo’n 200.000 gedaald naar 17 miljoen. De daling kwam in z’n geheel voor rekening van de zogenaamde vaste standplaatsvakanties (vakanties in eigen tweede woningen, boten, stacaravans e.d.). Vakanties in accommodaties die gehuurd worden lieten groei zien van 1%. Met name vakanties in een bungalow(park) waren in trek. Evenals voorgaande jaren waren de Noordzeebadplaatsen met 2,2 miljoen vakanties de populairste vakantieregio in eigen land. De Veluwe volgt met 1,9 miljoen vakanties op de tweede plaats. Het aantal vakanties in de Noordzeebadplaatsen daalde met 2% licht, terwijl de Veluwe een lichte plus liet zien van 1%.

Bron: nbtcniporesearch.nl

Lees ook:Stijging verwacht van Nederlandse vakantiegasten in eigen land
Lees ook:Zomervakantie: Meer buitenlandse toeristen op vakantie in Nederland
Lees ook:Forse toename aantal vliegvakanties
Lees ook:Minder Nederlanders naar het buitenland op vakantie
Lees ook:Onderzoek: Nederlanders weer vaker op vakantie

Geen reacties // Reageer