Op vakantie naar Brazilië? Pas op voor het Zika virus

Ga je binnenkort op vakantie naar Brazilië? Dan is het volgende misschien wel handig om te weten. In Midden- en Zuid Amerika is het Zika virus uitgebroken. Buitenlandse Zaken adviseert reizigers, die naar Brazilië gaan, nu om voorzorgmaatregelen te nemen.

Sinds 2014 is er een uitbraak van zika virus in Zuid- en Midden-Amerika. Vanuit Paaseiland (Chili) verspreidde het virus zich naar deze gebieden. Ook Kaapverdië en een aantal Caribische eilanden melden zikavirus-infecties. Het virus wordt overgedragen via een besmette mug. Het aantal gevallen van zikavirus in Latijns-Amerika neemt toe. Enkele Nederlanders kwamen onlangs terug uit Suriname met deze infectie.

Het virus is voor het eerst ontdekt in 1952 in Oeganda en Tanzania. Wereldwijd zijn er een aantal uitbraken gerapporteerd in Afrika en Zuidoost Azië. Eind 2013 startte een grote epidemie in Frans-Polynesië met ongeveer 10.000 beschreven patiënten. In het voorjaar van 2015 stelden artsen de eerste patiënten in Brazilië vast.

Een zika virus infectie verloopt waarschijnlijk in driekwart van de gevallen zonder symptomen. Krijgt iemand wel klachten dan lijkt dat griepachtig. Denk aan iets verhoogde temperatuur, spierpijn, malaise en hoofdpijn, maar het kan ook ergere klachten geven. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over. Het lijkt op een dengue infectie.  De klachten kunnen 2-7 dagen duren. De tijd tussen besmet worden en ziek worden varieert van 3-12 dagen.

Het zikavirus wordt overgebracht door zogenaamde Aedes-muggen die veel in en rondom huis voorkomen en die zich ook voornamelijk met menselijk bloed voeden (o.a. Aedes aegypti). Er zijn geen medicijnen die het zikavirus doden, de behandeling bestaat uit het bestrijden van symptomen en preventieve maatregelen. Het is belangrijk om overdag zorgvuldig antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar zikavirus voorkomt.

Er zijn aanwijzingen dat een zikavirusinfectie die is opgelopen tijdens de zwangerschap, mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind. Dit wordt nu onderzocht door de WHO. Ben je zwanger en ga je nog naar Brazilië? Het RIVM geeft het advies mee om extra antimuggenmaatregelen toe te passen.

Bron: RIVM/LCR/Buitenlandse Zaken

Lees ook:10 Nederlanders besmet met Zika-virus
Lees ook:RIVM adviseert zwangere vrouwen: Reis niet naar landen waar het zika-virus heerst
Lees ook:Zwanger en vakantieplannen? Ga niet naar Miami!
Lees ook:Zika-virus: 20 Nederlanders besmet, cabinepersoneel mag dienst ruilen
Lees ook:Zikavirus: RIVM adviseert zwangere vrouwen om alert te zijn op reis

1 Reacties // Reageer

One thought on “Op vakantie naar Brazilië? Pas op voor het Zika virus

  1. Reisverzekering Vergelijken

    Goed voorlichtingsbericht! Voor zulke gevallen is het natuurlijk altijd handig om een goeie reisverzekering achter de hand te hebben voor het geval iets mis kan gaan.

      /  

Comments are closed.