Verslag: Op wereldreis in Zwolle

 Ik heb al een paar berichten geschreven over het IJsbeelden Festival in Zwolle. Ik wilde de beelden graag, net als vorig jaar, van dichtbij bekijken en gisteren was het dan zover. Muts op, handschoenen aan, sjaal om, dubbele sokken aan en hup naar Zwolle. Hier een verslag van mijn dag.

Ik had in de krant al gelezen dat het in het weekend topdrukte was in de NS-Loods, daar waar de IJsbeelden in 3 grote containers staan. Vorig jaar moesten wij al anderhalf uur in de wachtrij staan en ik had nu verwacht dat we nog langer moesten wachten. Aangekomen bij de loods bleek dat het toch rustiger was dan gedacht. We kochten een kaartje bij de kassa, met CJP krijg je korting en in de voorverkoop zijn de kaartjes nog goedkoper, en konden al snel doorlopen. De dranghekken die er stonden en de rijen die gemaakt waren, waren nu gelukkig niet nodig. Misschien kwam het door het weer, het zou gaan sneeuwen, of door het tijdstip, we waren er in de ochtend, dat het nog niet zo druk was.

Het thema van de IJsbeelden is dit keer Journey Through a Frozen World. Je gaat op wereldreis, komt alle continenten tegen en de mooiste bezienswaardigheden en bijzondere dieren tegen. Een wereldreis begint natuurlijk op het vliegveld en net na de kassa lijkt het ook echt alsof je op Schiphol staat, inclusief alle borden. Echt heel leuk gedaan!

Vlak voor de entree stond er toch nog een kleine rij, maar dat vonden wij niet zo erg, vlak voor de entree stonden namelijk allemaal dino’s naar ons te lachen. Het bleek een presentatie van het nieuwe Dinoland te zijn, dat in februari al zijn deuren opent. We schuifelden verder, overhandigde ons kaartje aan de stewards van Landstede en gingen naar binnen. In de hal moesten wij even wachten, want we gingen in groepen naar binnen. De steward geeft duidelijk aan dat je de beelden niet mag aanraken, behalve dan de TUK TUK, sarcofaag, glijbaan en schilderij. Daar mag je in zitten of staan en mag je foto’s maken.

Binnen was het schuifelen geblazen, de steward had de fout gemaakt om de wachttijd tussen de groepen zo kort mogelijk te houden, maar het is hem vergeven. Binnen was het koud, zelfs de thermometer kon niet meer aangeven hoe koud het was en wij bibberden al snel van de kou. Maar dat mocht de pret niet drukken, want alle sculpturen waren adembenemend mooi. Er waren diverse thema’s en heel veel landen uitgebeeld in sneeuw en ijs. Het is bijzonder om te zien wat je allemaal niet met ijs kan doen en knap dat het allemaal na 2 maanden nog steeds overeind staat, al was er wel een lichtje van het oog van een Chinese draak nogal naar beneden gezakt, maar dat let verder vast niemand op.

Op onze wereldreis hebben wij de big five gespot, zagen wij de mooiste bezienswaardigheden, gebruiken en gebouwen en mocht je in een TUK Tuk zitten. Natte en koude kont gegarandeerd overigens. Ook handig, bij elk beeld staat een kaartje die uitlegt hoe je het beste een foto hiervan kunt maken. Kinderen konden van een ijsglijbaan roetsjen, maar het was, net als vorig jaar, nog een heel gedoe om die ijsbaan op te komen. De wereldreis duurde veel te kort en al snel stonden we weer buiten. Heb je niet alles gezien en wil je nog een keer? Geen nood, je hoeft niet opnieuw een kaartje te kopen, je krijgt gewoon een stempel en je kan weer aansluiten in de rij.

Eenmaal buiten kwamen wij op het Event Plaza, voor deze keer omgedoopt tot aankomsthal. Het Event Plaza is gratis te bezoeken, ook leuk als je niet zoveel te besteden hebt en je toch een leuke dag met je kids wilt hebben. In de hal is een draaimolen, kunnen de kinderen allerlei spelletjes spelen en lego bouwen. Daar waren wij helaas te oud voor. Voor ons was het tijd om weer op te warmen en haalden een warme kop chocolademelk. In de hal is genoeg eten en drinken, zo kun je er niet alleen warme choco halen, maar kan je hier ook lekkere broodjes, snert en veel meer eten kopen. Er is ook een speciaal hoekje waar je Turks eten kan kopen (Turkije is 1 van de sponsoren van het festival), waaronder baklava en Turkse thee.

Als toetje gingen wij nog op de foto met pinguins, ijsberen en walvissen. Er is namelijk een speciale hoek in de loods waar je voor een speciaal doek gaat staan en waar je dan virtueel op een stuk ijs staat. Af en toe komt er wat voorbij zwemmen of  jumpt er een pinguïn op het blok en daar kan je dan mee op de foto. De eerste foto is 5 euro, de 2e kost je 3 euro. Er worden een aantal foto’s gemaakt en wij mochten dan zelf 2 foto’s uitkiezen. Het enigste nadeel was dat wij de foto’s kregen, maar dat ze niet zo scherp waren als dat wij ze op de computer zagen. Maar misschien kunnen wij dat zelf nog herstellen.

Kortom, het was een geslaagd uitje. Ben je enthousiast geworden en wil jij ook op wereldreis in Zwolle? Dat kan nog tot en met 7 februari, maaar dan niet op maandag. De NS Loods is makkelijk te bereiken met de auto en de trein. Speciaal voor het grootste winterevenement van Nederland heeft de NS een arrangement opgesteld. Voor 25 euro krijg je een treinkaartje en een entreekaartje. Kinderen tot en met 11 jaar betalen 8 euro. Meer informatie over het festival kan je via deze link lezen.

Lees ook:Eerste kaartje gratis bij Cardagram
Lees ook:Uittip: Nederlands IJsbeelden Festival Zwolle
Lees ook:Journalist start met zevenjarige wereldreis te voet
Lees ook:Filmpje: De wereld rond in 5 minuten
Lees ook:Alleen bij Blokker: Voordelig met de trein door Nederland reizen

Geen reacties // Reageer