10 Nederlanders besmet met Zika-virus

zika

2 weken geleden schreef ik al dat in Midden- en Zuid Amerika het Zika virus was uitgebroken. Het RIVM laat vandaag weten dat 10 Nederlanders besmet zijn geraakt.

De 10 waren de afgelopen weken op vakantie in Suriname en zijn daar besmet. Onder de zieken zijn gelukkig geen zwangeren. Het virus kan waarschijnlijk de hersenen van ongeboren baby’s beschadigen. De kans dat het virus zich in Nederland zal verspreiden is zeer klein.

Sinds 2014 is er een uitbraak van zika virus in Zuid- en Midden-Amerika. Vanuit Paaseiland (Chili) verspreidde het virus zich naar deze gebieden. Ook Kaapverdië en een aantal Caribische eilanden melden zikavirus-infecties. Het virus wordt overgedragen via een besmette mug. Het aantal gevallen van zikavirus in Latijns-Amerika neemt toe. Enkele Nederlanders kwamen onlangs terug uit Suriname met deze infectie.

Een zika virus infectie verloopt waarschijnlijk in driekwart van de gevallen zonder symptomen. Krijgt iemand wel klachten, dan lijkt dat griepachtig. Denk aan iets verhoogde temperatuur, spierpijn en hoofdpijn, maar het kan ook ergere klachten geven. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over. Het lijkt op een dengue infectie.  De klachten kunnen 2-7 dagen duren. De tijd tussen besmet worden en ziek worden varieert van 3-12 dagen.

Het zikavirus wordt overgebracht door zogenaamde Aedes-muggen die veel in en rondom huis voorkomen en die zich ook voornamelijk met menselijk bloed voeden (o.a. Aedes aegypti). Er zijn geen medicijnen die het zikavirus doden, de behandeling bestaat uit het bestrijden van symptomen en preventieve maatregelen. Het is belangrijk om overdag zorgvuldig antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar zikavirus voorkomt.

Lees ook:Op vakantie naar Brazilië? Pas op voor het Zika virus
Lees ook:RIVM adviseert zwangere vrouwen: Reis niet naar landen waar het zika-virus heerst
Lees ook:Zika-virus: 20 Nederlanders besmet, cabinepersoneel mag dienst ruilen
Lees ook:Zwanger en vakantieplannen? Ga niet naar Miami!
Lees ook:Zikavirus: RIVM adviseert zwangere vrouwen om alert te zijn op reis

Geen reacties // Reageer