RIVM adviseert zwangere vrouwen: Reis niet naar landen waar het zika-virus heerst

zika

In Midden- en Zuid-Amerika is het Zika-virus uitgebroken. Het RIVM liet deze week al weten dat er 10 Nederlanders besmet zijn met het virus. Het RIVM adviseert nu zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, niet meer naar landen te reizen waar het virus heerst.

Sinds 2014 is er een uitbraak van zika virus in Zuid- en Midden-Amerika. Vanuit Paaseiland (Chili) verspreidde het virus zich naar deze gebieden. Ook Kaapverdië en een aantal Caribische eilanden melden zikavirus-infecties. In totaal komt het virus nu in 27 landen voor.

Het virus wordt overgedragen via een besmette mug. Het aantal gevallen van zikavirus in Latijns-Amerika neemt toe. Enkele Nederlanders kwamen onlangs terug uit Suriname met deze infectie.

Er zijn sterke aanwijzingen dat een zikavirusinfectie, die is opgelopen tijdens de zwangerschap, mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind. In Brazilië, waar het virus veel voorkomt, zijn het afgelopen jaar opvallend veel kinderen met onvolgroeide hersenen geboren, wat kan leiden tot of een verstandelijke beperking of een vroege dood. Overheden in Brazilië, Jamaica, Ecuador, Colombia en El Salvador raden vrouwen nu aan om hun kinderwens uit te stellen.

Negatief reisadvies voor zwangeren

In reactie daarop hebben de Verenigde Staten en Belgie een negatief reisadvies voor zwangeren gegeven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland doet dit niet, maar verwijst wel naar de pagina van het RIVM. Het RIVM laat in Nieuwsuur weten dat zwangeren de reis beter uit kunnen stellen, behalve als het echt een noodzakelijke reis is. Touroperators kunnen de reis niet cancellen, aangezien er geen negatief reisadvies is gegeven. Wel gaan ze coulanter om met dit nieuws en zijn zeker wel bereid om de reis om te boeken.

Het virus

Een zika-virus infectie verloopt waarschijnlijk in driekwart van de gevallen zonder symptomen. Krijgt iemand wel klachten dan lijkt dat griepachtig. Denk aan iets verhoogde temperatuur, spierpijn, malaise en hoofdpijn, maar het kan ook ergere klachten geven. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over. Het lijkt op een dengue infectie.  De klachten kunnen 2-7 dagen duren. De tijd tussen besmet worden en ziek worden varieert van 3-12 dagen.

Het zika-virus wordt overgebracht door zogenaamde Aedes-muggen die veel in en rondom huis voorkomen en die zich ook voornamelijk met menselijk bloed voeden. Er zijn geen medicijnen die het zikavirus doden, de behandeling bestaat uit het bestrijden van symptomen en preventieve maatregelen. Het is belangrijk om overdag zorgvuldig antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar zikavirus voorkomt.

Lees ook:10 Nederlanders besmet met Zika-virus
Lees ook:Op vakantie naar Brazilië? Pas op voor het Zika virus
Lees ook:Zika-virus: 20 Nederlanders besmet, cabinepersoneel mag dienst ruilen
Lees ook:Zwanger en vakantieplannen? Ga niet naar Miami!
Lees ook:Zikavirus: RIVM adviseert zwangere vrouwen om alert te zijn op reis

Geen reacties // Reageer