Om te ontdekken: Natuurgebied De Alde Feanen in Friesland

Wil je graag een weekendje weg in eigen land en ben je op zoek naar een unieke, leuke plek? Ga dan eens naar Friesland, want in Nationaal Park de Alde Feanen kom je in een prachtig natuurgebied volledig tot rust . Ik geef je 5 leuke tips.

3 weken geleden mocht ik dit natuurgebied zelf ontdekken tijdens Fete de la Nature. Ik woon er zelf zo vlakbij, maar was hier in 30 jaar tijd nog maar 1 keer geweest. De Alde Feanen ligt in het hart van Friesland, tussen Leeuwarden en Drachten in. Vanuit Heerenveen ben je er zo. Het natuurgebied bestaat natuurlijk al eeuwen, maar vierde 3 weken geleden zijn tienjarig bestaan als Nationaal Park. In dit natuurgebied kom je vooral meren, petgaten uitgestrekte weilanden en moerasbossen tegen. Daarnaast kom je nog een heleboel bijzondere dieren tegen.

Sloep huren
De beste manier om De Alde Feanen te ontdekken, is per boot of op de fiets. Ik doe dit met een sloep van verhuurbedrijf Hollema. Dit bedrijf is gevestigd in hartje Eernewoude en je kan hier naast sloepen, ook kano’s en fietsen huren. Ik krijg een sloep mee, geschikt voor 6 personen. De sloepen reserveer je per dag en is ideaal om een lange tocht door Friesland mee te maken. Aangezien ik de boot maar 2 uren ga gebruiken, krijg ik een plattegrond mee van het natuurgebied en de eigenaar legt mij uit wat de leukste routes zijn.

De sloep is handig, vaart soms harder dan hard en is makkelijk in gebruik. Er passen met gemak 6 mensen in. De kap van de boot kan omhoog, dus ook als het regent zit je mooi droog. Ik vaar een heel stuk door het natuurgebied en het valt mij op hoe rustig het is. Een tip is om de motor even stil te leggen en om gewoon te dobberen op het water. Dan pas merk je hoe stil het is en hoor en zie je allemaal vogels. Ik vaar zelf gewoon een beetje kriskras door het natuurgebied, op sommige stukken kom ik echt helemaal niemand tegen.

Een half uur voordat ik de boot terug moet brengen, leg ik nog even aan bij Hotel Princenhof. Op het terras aan het water is het, onder het genot van een aantal warme bitterballen mooi mensen en bootjes kijken. Ik lever de boot weer netjes en, dat is ook een wonder tegenwoordig, zonder kleerscheuren weer in.

Nachtvaren
Heb je nog geen genoeg van al dat varen, dan kun je altijd nog gaan nachtvaren. Ik ga mee de nacht in met een praam van activiteitenboerderij de Wartenster. We stappen op bij het restaurant van camping Oan’t Wetter in Grou. Vanuit Eernewoude ben je met de auto binnen een kwartier in dit Friese plaatsje. Tijdens Fete de la Nature was het nachtvaren voor 1 keer gratis, normaal is het 12 euro, en dat hebben de schippers geweten. Veel Grousters hadden hun (rubber)bootje tevoorschijn gehaald en varen mee met de pramen.

Met nachtvaren vaar je met de praam de nacht in en kom je al varend door het hele natuurgebied. Wees niet bang dat je niks ziet, er zijn genoeg lichtjes aan boord en je ziet genoeg van de omgeving. Wij hebben ook nog eens te maken met volle maan, waardoor het eigenlijks nooit donker is. Wil je echt iets bijzonders doen, dan is het nachtvaren een echte belevenis. Wel adviseer ik je om een dekentje en warme kleding mee te nemen.

Varen met verhalen
Wil je echt iets bijzonders doen, samen met je kinderen, dan kan ik je een zeiltocht met Age Veldboom van harte aanbevelen. Het is een druilerige zondagochtend, een beetje koud zelfs en ik ga mee met het zogeheten Varen met Verhalen. Ervaren schipper en schaatser in hart en nieren Age Veldboom bezit een aak, een echte zeilboot, en zeilt door de Alde Feanen. Tijdens het zeilen verteld Age een aantal mooie verhalen.

Age weet alles over de natuur in deze omgeving, kent vele historische feiten en zit vol met allerlei streekverhalen en mythes over de omgeving. Age kan heerlijk beeldend verhalen vertellen en je zit er dan ook helemaal in. Op de aak zijn ook een paar kinderen aanwezig en zij krijgen gelijk een lesje zeilen cadeau. Dat vinden de kids maar al te leuk en gaan, samen met Age, dan ook serieus aan het werk om de zeilen te hijsen. Erg leuk om te zien en een echte aanrader. Age organiseert naast Varen met Verhalen diverse andere groepsuitjes, familiefeestjes en schooluitjes.

De 8 van Grou
Ben je het water een beetje zat, dan kun je het natuurgebied ook met de fiets ontdekken. Een leuke route om te fietsen is De 8 van Grou. Je fietst door de omgeving, maar komt ook door het natuurgebied heen. De naam van de route verwijst naar de twee lussen die de fietsroute maakt door het Friese Merengebied: samen vormen ze een 8.

Het leuke van de route is dat je onderweg diverse wateren tegenkomt en dat je met een pontje naar de overkant vaart. Tijdens deze fietsroute kom je maar liefst 10 pontjes tegen en de vrijwilligers zetten je met liefde voor een klein bedrag over. De gids “De 8 van Grou” is te koop voor € 3,- bij verschillende VVV kantoren, boekhandels en recreatieparken aan de route.

Eten, drinken en overnachten
Nadat je de hele dag op het water en op de fiets hebt gezeten, is het natuurlijk ook tijd om ergens te eten of te overnachten. Bij deze kan ik je Italiaans restaurant Porto Casa in Eernewoude van harte aanbevelen. Het eten is heerlijk, de kok houdt rekening met je wensen en de gastvrouw heet iedereen van harte welkom.

Geen fan van Italiaans eten? Bij restaurant de Buitenplaats vlakbij Camping It Wiid in Eernewoude kun je ook heerlijk eten. Als het mooi weer is, kan je op het terras zitten en bootjes, mensen en het pontje bekijken.

Verblijf je meerdere dagen in het natuurgebied, dan is het ook wel handig om ergens te overnachten. Voor de kampeerders onder ons adviseer in Camping de Stjelp in Oudega, voor degenen die graag in een hotel zitten en van luxe houden, is Bella Porto een aanrader. Mocht je nu graag met je camper of caravan aan het water willen overnachten, dan heb ik nog een tip voor je. Bungalowpark It Wiid beschikt ook over vele kampeerplekken aan het water. Een nachtje aan het water is niet eens zo duur en je hebt een mooi uitzicht.

Ik heb genoten van mijn weekendje in de Alde Feanen. En wanneer ga jij het natuurgebied ontdekken?

Lees ook:Dit weekend: Nationaal Park De Alde Feanen herontdekken
Lees ook:Dit weekend: Vier de natuur tijdens Fête de la Nature
Lees ook:Review: Appartement Chiata, Bella Porto in Eernewoude
Lees ook:Reis naar Friesland? Het water op!
Lees ook:Veerboot Texel uit de vaart: Files en lange wachtrijen

Geen reacties // Reageer