Ecotaxa: Toeristenbelasting ingevoerd op de Balearen

Je vakantie naar Ibiza of Mallorca zal voortaan een stuk duurder worden. Vanaf juli moet je namelijk toeristenbelasting betalen en niet iedereen is daar blij mee.

Vanaf 1 juli moeten alle toeristen vanaf 16 jaar toeristenbelasting betalen. Verblijf je op het eiland, dan moet je tussen de 50 cent en de 2 euro per persoon per overnachting betalen. Verblijf je in een hostel, dan betaal je 50 cent per nacht, maar zit je in een luxe resort met 5 sterren, dan betaal je elke nacht 2 euro extra. Deze tarieven lopen van 1 mei tot en met 31 oktober. Kom je in het laagseizoen, dan betaal je maar de helft. En ook als je met een cruiseschip het eiland bezoekt, zal je toeristenbelasting moeten betalen.

De regering van de Balearen hoopt met deze zogeheten Ecotaxa 50 miljoen binnen te harken om zo een aantal problemen op te lossen. Tijdens het hoogseizoen zitten er namelijk zoveel toeristen op het eiland dat de infrastructuur dit helemaal niet meer aan kan. Toeristen verspillen te veel water, het riool kan dit allemaal niet aan en dat is weer slecht voor het milieu.

De toeristenbelasting geldt voor Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera. Hoteliers zijn absoluut niet blij met deze invoering. Zij vrezen namelijk dat er door deze extra belasting minder toeristen naar de eilanden zullen komen.

Het is overigens nog maar de vraag of deze invoering lang stand zal houden. Van mei 2002 tot oktober 2003 moesten toeristen ook al een toeristenbelasting betalen, maar Duitsers kwamen niet meer naar het eiland en ondernemers kwamen massaal in opstand tegen deze nieuwe maatregel. De regering besloot toen om de belasting maar weer af te schaffen.

Lees ook:Ecotaxa: Mallorca voert toeristenbelasting in
Lees ook:Berlijn vraagt toeristenbelasting voor viervoeters
Lees ook:Burgemeester Londen wil toeristenbelasting invoeren
Lees ook:Toeristenbelasting Spanje fors duurder
Lees ook:Australië voert backpackertax in

Geen reacties // Reageer