Staatsgreep Turkije: Reis niet naar Ankara en Istanbul

Gisteravond begon de chaos in Turkije. Een deel van het leger is klaar met president Erdogan en probeerden de macht te pakken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Turkije en dan met name voor Istanbul en Ankara aangepast.

Rond 22.00 uur namen soldaten de straten van Istanbul en Ankara over. Ze lieten aan het volk weten dat iedereen naar binnen moest. Bruggen, televisiezenders en overheidsgebouwen in Istanbul werden bezet en overgenomen door het leger. Ook de vliegvelden in Ankara en Istanbul zijn overgenomen en inmiddels gesloten. Een vlucht van KLM was gisteren bijna bij Istanbul, maar besloot om niet te landen en om te keren. Helicopters en F16′s scheerden laag over de steden en er waren diverse explosies te horen. Het parlement is zwaar beschadigd, social media is geblokkeerd.

Erdogan was niet in het land, maar besloot om terug te keren en liet diverse nieuwsprogramma’s weten dat het volk terug moest vechten. Het volk deed dit dan ook en overmeesterden vanochtend, samen met agenten, soldaten op de Bosporusbrug en in de studio’s van CNN Turk. De chaos is compleet en het is niet duidelijk wie nu de macht heeft in het land.

De Rijksoverheid heeft vannacht besloten om het reisadvies voor Turkije te wijzigen. Buitenlandse Zaken laat het volgende weten: Op dit moment is er in Turkije een poging tot staatsgreep gaande. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar Ankara en Istanbul. De situatie in Ankara en Istanbul is chaotisch. Er zijn berichten dat de vliegvelden in Ankara en Istanbul gesloten zijn. Ben je in Turkije? Blijf dan binnen en volg de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media.

Ook de touroperators houden de situatie scherp in de gaten. Vannacht is er overleg geweest en is er extra personeel ingezet om alle verontrustende reizigers te woord te staan. Touroperators hebben nog niet besloten om vakantiegangers terug naar Nederland te halen en wat zij moeten doen nu de vliegvelden gesloten zijn. Op Schiphol zijn diverse vluchten naar Istanbul geschrapt. KLM vliegt nog wel, op dit moment, naar Istanbul.

Zoals gezegd, de situatie is chaotisch in Turkije en het is niet duidelijk wie nu de macht heeft. Erdogan heeft het over een mislukte couppoging, maar er zijn nog veel soldaten op straat. Ga je naar Turkije, raadpleeg dan de website van je touroperator.

 

Lees ook:Reisadvies Turkije: Vermijd drukke plekken rond 15 juli
Lees ook:Mislukte staatsgreep Turkije: KLM vliegt weer naar Istanbul, reisadvies gewijzigd
Lees ook:Mislukte staatsgreep Turkije: Geen vluchten naar Istanbul, reizigers mogen vakantie gratis omboeken
Lees ook:Aanslag Ankara: Turkije verscherpt veiligheid, Duitsland sluit ambassade
Lees ook:Noodtoestand Turkije: Buitenlandse Zaken past reisadvies aan

Geen reacties // Reageer