Dit weekend: ANWB waarschuwt voor lange files in Duitsland en bij Luik

file

Ook dit weekend gaan er weer veel Nederlanders op vakantie naar het zonnige zuiden van Europa. En dat zorgt weer voor veel files op de wegen en dan met name in Duitsland en Luik.

Na regio Midden en regio Noord heeft regio Zuid vanaf vrijdag ook vakantie. Ruim 1 miljoen Nederlanders gaan op vakantie, in Nederland zelf worden geen problemen verwacht, maar in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk kan het echt goed druk worden. Ook rondom Luik is het waarschijnlijk goed raak door wegwerkzaamheden. Hieronder een overzicht.

Vakantiegangers die via het Belgische Luik naar het zuiden rijden krijgen te maken met files en omleidingen. Op de E42 bij Luik zijn werkzaamheden aan het viaduct over de Maas. Bijzonder smal is de invoegstrook bij knooppunt Cheratte voor verkeer vanuit Maastricht naar Luxemburg. Die invoegstrook mag alleen worden gebruikt door personenauto’s zónder aanhanger. Al het overige verkeer, waaronder campers en auto’s met caravan, moet een lokale omleiding volgen. Alternatieven vanuit Nederland zijn de routes via Antwerpen en Brussel of Keulen.

De belangrijkste knelpunten in Frankrijk zijn de routes naar het zuiden, zoals de:

  • A7/A9 Lyon – Spanje, tussen Lyon en Orange, bij Montpellier en Narbonne,
  •  de A10/A63 Parijs – Spanje bij Orléans, Tours en Bordeaux
  • en de  A71/A75 Vierzon – Béziers, bij Clermont-Ferrand.
    Zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur staan de meeste en langste vakantiefiles. In de straten van Parijs is het zondag erg druk vanwege de slotetappe van de Tour de France. Er worden geen snelwegen afgesloten.

In Duitsland wordt op maar liefst 575 plaatsen aan de weg gewerkt. Daardoor zijn de files op vrijdagmiddag en zaterdag extra lang. De meeste files staan in het noorden bij Hamburg (A1/A7) en op de wegen naar de kust. Richting het zuiden loopt het vast rond Stuttgart, Neurenberg en München (A3, A8, A9, A99).

In Zwitserland staan er het hele weekend files in beide richtingen bij de Sint Gotthardtunnel op deA2 Bazel – Chiasso. De wachttijd kan oplopen tot wel twee uur. In Oostenrijk is veel vertraging op de route naar Slovenië via de A11 bij de Karawankentunnel. In Italië verwacht de ANWB files op de A22 Brennerpas – Verona.

Lees ook:Zwarte Zaterdag: De grootste knelpunten in Europa
Lees ook:Zaterdag: Files van en naar de wintersport
Lees ook:Met je caravan naar Luxemburg? Omrijden bij Luik!
Lees ook:Dit weekend: Zomervakantie start met files in Duitsland
Lees ook:Druk op de Europese snelwegen

Geen reacties // Reageer