Om te ontdekken: Bierstad Mechelen

Een maand geleden verbleef ik samen met Toerisme Vlaanderen en een aantal andere bloggers 2 dagen in het Belgische Mechelen. Maar wat valt er allemaal te beleven in Mechelen? Wist je dat Mechelen een echte bierstad is? En wist je dat bier niet alleen voor mannen is? Ik geef je een aantal tips wat je in Mechelen allemaal kunt zien en beleven en leg ook uit waarom bier juist wel een geschikte drank voor vrouwen is.

Mechelen ligt vlak onder Antwerpen en is uitstekend te bereiken met de auto of per trein. Ik ging zelf met de trein, wat echt ideaal was, en vanaf het station ben ik binnen een paar minuten in het centrum van Mechelen. Het centrum is knus, gezellig en je kan er goed shoppen. Ook zijn er vele terrassen waar je een heerlijk biertje kan drinken. Maar er is meer te beleven in Mechelen.

Sint Romboutstoren

Nu kan je heerlijk zwerven door Mechelen, maar voor het beste uitzicht moet je toch echt op de top van de Sint Romboutstoren staan. De toren is geopend in 1520, heeft een hoogte van 97 meter en je moet maar liefst 538 treden omhoog (maar ook weer omlaag) lopen voor het perfecte uitzicht. Gelukkig hoef je niet in 1 keer omhoog, maar kan je ook af en toe even uitrusten in de 6 bijzondere torenkamers die in de toren gemaakt zijn. De kamers zijn er niet alleen om even uit te rusten, je leert veel over de geschiedenis van de toren en je komt ook meer te weten over de werking van de eeuwenoude klokken. Heb je alle tredes gehad, dan kom je buiten op de skywalk, dit is een wandelplatform met glazen vloer. Op de skywalk heb je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving.

Heb je overigens last van hoogtevrees, dan zou ik gewoon beneden blijven. Dat schrijf ik nu wel zo op, maar ik heb ook last van hoogtevrees en ging gewoon naar boven, omdat ik wel eens van dat hoogtevrees af wilde. Het gevolgd was dat ik bijna boven was, maar onwel raakte en dat wil je niet. Ik heb nu mijn lesje geleerd en blijf voortaan beneden.

Rondwandeling Groot Begijnhof 

Mechelen leent zich uitstekend voor een leuke rondwandeling door de stad. Je kan meegaan met een gids, maar je kan de stad ook zelf ontdekken. Proef het lekkerste kaas van Belgie op de oude Vismarkt, koop bonbons in de diverse chocolateries en maak foto’s van unieke houten huisjes. Daarnaast kun je ook een leuke rondvaart maken op de Binnendijle en zo de stad vanaf het water ontdekken.

Wat je zeker moet bekijken als je in Mechelen bent, is het Groot Begijnhof. Een begijnhof is een verzameling van individuele en/of gemeenschappelijke woningen. Het begijnhof is omgeven door een muur en toegangspoort. Het Groot Begijnhof in Mechelen is gesticht in de 13e eeuw en was in feite een stadje in een stad. In deze hof woonden alleenstaande vrouwen, zij konden niet het klooster in omdat zij niet van adel waren. De vrouwen waren alleen en bleven ook alleen, ze moesten zelf werken om aan de kost te komen en werkten allemaal samen. Op het hoogtepunt woonden er 1.500 vrouwen in het Groot Begijnhof.

Nu leven er geen begijnen meer, het Groot Begijnhof is werelderfgoed geworden. De huizen zijn wel allemaal bewoond en is zeker een bezoekje waard. Wandel door de kleine straatjes, bekijk de poort en de huisjes, maak foto’s van de mooiste voordeuren en bezoek de Sint Magdalena kapel of de Sint-Katelijnekerk. Het is niet moeilijk om naar het Begijnhof te wandelen, volg de bordjes of vraag de weg aan een voorbijganger.

Brouwerij het Anker

Aan de rand van het Mechels Begijnhof ligt de stadsbrouwerij van Mechelen. Het Anker is 1 van de oudste brouwerijen van Belgie en staat bekend om het brouwen van de Gouden Carolus, een heerlijk biertje. In de 14e eeuw werd op deze plek al bier gebrouwen, inmiddels staat de 5e generatie van de familie Leclef aan het roer en is men niet alleen druk met bier brouwen, maar stookt de familie nu ook whiskey.

Ben jij nou ook benieuwd hoe men het bier brouwt of wil je meer leren over bier? Dan ben je op de juiste plek, want de brouwerij geeft haast elke dag wel rondleidingen door het gebouw. In de brouwzaal leer je welke ingredienten er nodig zijn om een bier te brouwen en op de andere verdiepingen van het gebouw kom je te weten hoe men dit vroeger moest doen. Het is erg interessant en na afloop kan je een biertje drinken in de brasserie of kopen in de shop.

Overnachten in de stadsbrouwerij is ook mogelijk, Het Anker beschikt over 22 hotelkamers en overnachten kan al vanaf 78 euro.

Bier in Vrouwenhanden

Het thema van ons bezoek aan Mechelen was Bier in Vrouwenhanden. Sofie van Vanrafelghem, de enige fulltime biersommelier van België, veegde tijdens een bijzondere en interessante workshop (Bier, vrouwen weten waarom) alle voordelen van tafel. In brasserie Cosma kregen we bij elk gerecht een ander biertje en Sofie vertelde ons enthousiast waarom bier juist iets voor vrouwen is.

Sofie nam ons mee terug naar de middeleeuwen, waar het water sterk vervuild en dus niet te drinken was. Men dronk toen massaal bier en de vraag naar bier was zo groot, dat de vrouwen er een extra huishoudelijke taak bij kregen. Zij moesten het bier maken, ook enkele priesteressen waren zeer bedreven in het brouwen van bier. Maar was het bier niet goed, dan werd de vrouw een bierheks genoemd en werd zij op de brandstapel gegooid.

Sofie gooide tijdens deze workshop alle voordelen van tafel. Zo ziet men bier als iets ongezonds, maar wist jij dat bier voor 90% uit water en diverse mineralen en vitamines bestaat? De bierbuik bestaat dus niet, dat komt alleen voor als je teveel bier nuttigt en daarna nog flink gaat snacken, dan kom je wel flink aan. Een glas bier bestaat uit 103 calorieën, melk 118 en yoghurt heeft zelfs 228 calorieën. Ik zou voortaan de yoghurt laten staan en wat vaker een biertje drinken, natuurlijk met mate. Ook zou bier niet sexy zijn, maar wist jij dat mannen die vrouwen een biertje zien drinken, juist heel aantrekkelijk vinden? Het is vaak onderzocht en wat onderzocht is, is natuurlijk waar. Kortom, neem eens een biertje in plaats van een wijntje in een restaurant.

Ben je enthousiast geworden en wil je graag eens een weekendje naar Mechelen en ook meedoen aan deze workshop? Download dan alvast via deze link de belevingsgids Bier in Vrouwenhanden en laat je verrassen. Ben je eenmaal in Mechelen, ga dan mee met een stadsgids op een smakelijke tocht door Mechelen en ontdek de Mechelse (bier)geschiedenis door middel van diverse heerlijke proeverijen.

Lees ook:Fotoblog: Bierstad Mechelen
Lees ook:Historisch Brugge in de herfst
Lees ook:ADV: Badderen in Tsjechisch bier
Lees ook:Leegstaand zwembad in Mechelen wordt hotel
Lees ook:Cerveza por favor?

Geen reacties // Reageer