Zwanger en vakantieplannen? Ga niet naar Miami!

Het is een tijdje rustig geweest rondom het Zika-virus, maar dat wil niet zeggen dat de mug niet meer actief is. In en rondom Miami zijn er nu een aantal mensen besmet. De Verenigde Staten adviseert zwangere toeristen nu om Miami en dan vooral Miami Beach te mijden.

Recent zijn er 5 mensen besmet met het Zika-virus. Deze 5 mensen hebben het virus opgelopen op Miami Beach, dit terwijl 3 van de 5 niet eens in Miami wonen en gewoon daar op vakantie waren. De gouverneur van Florida, Rick Scott, heeft zwangere vrouwen nu afgeraden om af te reizen naar Miami Beach.

De CDC, de Amerikaanse Centra voor het Opsporen, Behandelen en Voorkomen van ziekten, waarschuwt daarnaast ook om Wynwood en verder de hele regio van Miami te mijden. Wynwood is de kunstdistrict van Miami en de eerste wijk in Amerika waar de muggen werden ontdekt. Ook voor partners van zwangere vrouwen is het beter om de stad te mijden.

Sinds mei 2015 is er een uitbraak van het zikavirus in Brazilië. Deze uitbraak heeft zich verspreid over verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika. In november 2015 komen de eerste aanwijzingen dat een infectie met het zikavirus tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Inmiddels komen hierover steeds meer wetenschappelijke bewijzen.

In Nederland is infectie met zikavirus alleen vastgesteld bij mensen die het virus in het buitenland hebben opgelopen. Het is tot nu toe bij ruim 75 reizigers vastgesteld, waaronder een klein aantal zwangere vrouwen. Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen besmet geraakt, want maar een op de vijf mensen krijgt daadwerkelijk klachten na een besmetting. Verspreiding van het zikavirus binnen Nederland is onwaarschijnlijk omdat de verantwoordelijke muggen van nature niet in Nederland voorkomen.

Lees ook:Zikavirus: RIVM adviseert zwangere vrouwen om alert te zijn op reis
Lees ook:10 Nederlanders besmet met Zika-virus
Lees ook:RIVM adviseert zwangere vrouwen: Reis niet naar landen waar het zika-virus heerst
Lees ook:Zika-virus: 20 Nederlanders besmet, cabinepersoneel mag dienst ruilen
Lees ook:Op vakantie naar Brazilië? Pas op voor het Zika virus

Geen reacties // Reageer