Uittips: 3 leuke bezienswaardigheden in (Noord)Holland boven Amsterdam

Het gebied boven Amsterdam staat bij velen bekend als saai en men denkt dat er niks te beleven valt. Maar dat klopt niet, want het gebied boven Amsterdam is juist zeer interessant en leuk om eens te bezoeken. Hieronder 3 leuke bezienswaardigheden die je in het noorden van Noord-Holland kan bezoeken.

Tip 1: Zuiderzeemuseum, Enkhuizen
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt de verhalen tot leven van mensen die vroeger rond de Zuiderzee woonden. Het museum bestaat uit 2 gedeeltes, je hebt het binnenmuseum, met wisselende exposities die het verhaal vertellen over de Zuiderzee.

En daarnaast kun je ook nog het buitenmuseum bezoeken. Het buitenmuseum is prachtig en is in feite gewoon een groot dorp, waar je uren kan wandelen. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit het voormalige Zuiderzeegebied, er lopen vrijwilligers rond in oude klederdracht en laten historische ambachten en het dagelijks leven van begin vorige eeuw. Jong en oud kan meedoen met spelletjes van vroegere tijden. Je kan een oude school bezoeken of over de dijk lopen. Het buitenmuseum is groot en ingedeeld in oude buurten.

Zo kun je in het vissersdorp huizen bijvoorbeeld bekijken uit Moddergat of Vollenhove. Het museum is echt een aanrader en je kan je hier de hele dag vermaken. Ook voor de kids is dit heel leuk, maar ook heel leerzaam.

Wist-je-dat…

- Dat je het buitenmuseum het beste op zaterdag kan bezoeken, dan is het niet zo druk?
- Dat Noord-Holland in 1916 getroffen is door een grote watersnoodramp?
- Dat het Zuiderzeemuseum deze ramp dit jaar herdenkt met een grote tentoonstelling?
- De tentoonstelling Overspoeld heer?
- Dat er door deze tentoonstelling vele activiteiten zijn in het buitenmuseum?
- Dat je in het buitenmuseum volgend jaar zelf kan ervaren hoe de eerste dagen na de overstroming waren?
- Dat je via deze site meer informatie over het Zuiderzeemuseum kan vinden?

Tip 2: Den Helder, Willemsoord

Ga je wel eens naar Texel? Dan ga je natuurlijk altijd met de auto door Den Helder. Maar wist jij dat er in Den Helder ook genoeg te beleven valt. Zo kun je bijvoorbeeld naar Willemsoord, een enorm monumentaal complex. Vroeger was dit de de scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine, nu is het een complex waar je vele ondernemers en nautische en culturele instellingen kan bezoeken.

Je kan bijvoorbeeld diverse nautische winkeltjes bezoeken, je vergapen aan grote reddingboten, een rondvaart maken met een sloep of rondkijken in het Reddingmuseum. En in het Reddingmuseum is genoeg te doen. Zo kun je bijvoorbeeld meevaren op een reddingsimulator of in een windtunnel staan, waar je ervaart hoe het is om met windkracht 10 te gaan varen. Ook kun je via het heldenspel kijken of jij de geschikte persoon om een drenkeling te redden. Kortom, genoeg te doen hier.

Wist-je-dat…
- Napoleon Bonaparte opdracht gaf om Willemsoord te bouwen, als grootste marinebasis van het land?
- Dat de enorme basis tussen 1996 en 2004 compleet is gerestaureerd?
- Dat Willemsoord 40 hectare groot is?
- Dat Willemsoord camperstandplaatsen heeft?
- Dat je met je boot in de haven kan aanleggen?
- Dat Prinses Beatrix het Nationaal Reddingmuseum in september officieel heeft heropend?
- Dat je via deze site meer informatie over Willemsoord kan vinden?

Tip 3: Camperduin en De Jongens Uit Schoorl

Ook een aanrader is Camperduin. Camperduin ligt aan de Noordzee en vlakbij Schoorl. Camperduin heeft ook het hoogste duin van Nederland. Ik ben hier vroeger wel eens geweest, maar herkende het strand niet eens meer. Dat komt vooral omdat het strand en de duinen tussen Petten en Camperduin bekend stonden als zwakke plek. Er moest dus iets gedaan worden om de veiligheid van de dorpen achter de duinen te behouden.

Middels het project Kust op Kracht is er druk gewerkt om de kust weer sterk te maken. Vooral Camperduin heeft een metamorfose ondergaan. Was er eerder nog een zeedijk met strekdammen, nu zijn de dammen allemaal weg en ligt er meer zand op het strand. Camperduin heeft er dus veel meer strand bij. Wat ook uniek is, is de lagune die bij de strandovergang is gemaakt. De lagune is niet zo ruig en diep als de zee en is dus perfect voor kleine kinderen. Daarnaast is er een nieuw fietspad aangelegd, altijd leuk voor de fietsliefhebber.

En mocht je nu een dagje in dit gebied zijn en je hebt geen idee wat je zoal kan doen, dan kun je De Jongens uit Schoorl inschakelen.  Zij zijn dé specialist in het organiseren van sportieve, recreatieve en creatieve activiteiten en arrangementen in Schoorl en omstreken. We zien de duinen als een grote speeltuin en het strand als een pretpark waarbij de branding de grootste attractie is. Zo kun je bijvoorbeeld blokarten of Familie Robinson spelen. Je kan het zo gek niet bedenken, of de jongens organiseren het.

 

Lees ook:Waddeneiland uitgelicht: Schiermonnikoog
Lees ook:‘Women only beach’ in Riccione: mannen en kinderen niet welkom
Lees ook:Pergamonmuseum Berlijn gaat meer dan vier jaar dicht
Lees ook:Sportparken Olympische Spelen vaak achteraf in vervallen staat
Lees ook:Tip in Tsjechië: Kromeriz

Geen reacties // Reageer