Internetten in het buitenland: Roaming toch afgeschaft

roaming

De kogel is door de kerk, na een enorme wel-niet-wel-niet-discussie en druk van de grote providers, heeft de Europese Commissie toch besloten om de roamingkosten voor bellen en internetten in het buitenland definitief af te schaffen. En dat is goed nieuws voor de globetrotters onder ons!

Bellen en internetten in het buitenland is een duur grapje. Als je niet oppast, zit je zo ongemerkt over je bundel heen en dat kan voor nare verrassingen zorgen als je weer terug van vakantie bent. Dat de kosten voor het gebruik van je telefoon in het buitenland zo hoog zijn, komt vooral omdat je geen gebruik kunt maken van je eigen provider en dus een andere buitenlandse provider moet gebruiken. En je eigen provider moet dan een vergoeding betalen aan de buitenlandse provider. En die kosten, die mag jij weer betalen.

Sinds april zijn de kosten al behoorlijk omlaag gegaan. Per 30 april zijn de roamingtarieven verlaagd naar 5 eurocent per minuut voor bellen, 2 eurocent voor sms’jes en 5 eurocent per megabyte voor data. Even ter vergelijking: Sinds 1 juli 2014 moest je voor een minuut bellen vanuit een Europees land 23 cent betalen. Een sms’je was 7 cent en voor 1 MB aan mobiel internet moest maximaal 24 cent betaald worden.

Na de verlaging was het dan ook de bedoeling dat roaming helemaal afgeschaft zou worden. Providers hadden met de Europese Commissie afgesproken om deze kosten af te schaffen vanaf juni 2017. Bellen en internetten in het buitenland wordt daardoor overal binnen de Europese Unie even duur. Maar daar kwam de commissie een maand geleden toch op terug.

De commissie was bang dat mensen misbruik van de situatie zouden maken, door bijvoorbeeld goedkopere simkaarten in het buitenland te kopen. Het voorstel was dan ook dat gebruikers 90 dagen in een ander EU-land dan hun thuisland konden bellen en internetten voor hetzelfde tarief. Maar de meeste ministers waren daar fel op tegen. Volgens de commissie kwam Europa door dit voorstel slecht in het nieuws en dat kon niet.

Commissievoorzitter Juncker was gevoelig voor de kritiek en besloot om de roaming toch in zijn geheel af te schaffen. Per 1 juni 2017 zijn de kosten voor bellen en internet overal gelijk.

Lees ook:Internetten in het buitenland: Roaming toch niet helemaal afgeschaft in 2017
Lees ook:Bellen en internetten in het buitenland: Roamingkosten EU omlaag
Lees ook:Roaming afgeschaft: Bellen, internetten en sms’en op vakantie goedkoper
Lees ook:Internetten in het buitenland: Roaming definitief afgeschaft
Lees ook:Roaming niet afgeschaft: Bellen, internetten en sms’en op vakantie blijft duur

Geen reacties // Reageer