Orkaan Matthew: Noodtoestand Florida, vliegvelden gesloten, reisadvies gewijzigd

Orkaan Matthew raast deze week via Haïti naar Florida en heeft al vele slachtoffers gemaakt. De orkaan bereikt morgen Florida en de instanties hebben het zekere voor het onzekere genomen. De noodtoestand is uitgeroepen, attractieparken en vliegvelden zijn gesloten, inwoners vluchten en het reisadvies voor Florida is gewijzigd.

Matthew is de sterkste orkaan in 9 jaar en neemt nog altijd in kracht toe. Matthew is ingeschaald in de op één na hoogste categorie 4. In de storm worden windsnelheden bereikt van 220 kilometer per uur en de autoriteiten houden rekening met de nodige schade en overlast. Haïti en Cuba hebben gisteren en vandaag al de volle laag gekregen. Er vielen 136 doden, huizen zijn ondergelopen en het publieke leven ligt stil.

Ondertussen maakt Florida zich op voor de orkaan. President Obama heeft alvast de noodtoestand voor de staat uitgeroepen en inwoners van de staten Florida, Georgia en South-Carolina zijn op de vlucht geslagen. Door het uitroepen van de noodtoestand komen diverse organisaties alvast in actie en krijgen hulpdiensten meer ruimte.

Attractieparken hebben besloten om morgen gesloten te blijven. Zo zijn alle thema- en waterparken van Walt Disney World gesloten en dit is uniek, want dit komt eigenlijks nooit voor. Ook andere parken zoals Sea World en Universal Studios blijven dicht.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Verenigde Staten en dat met name voor Florida gewijzigd. Het Nederlandse Consulaat in Miami is gesloten en BuZa adviseert de Nederlanders om de ontwikkelingen in de media te blijven volgen en de aanwijzingen van de lokale media te volgen. De gouverneur heeft met klem verzocht om het gevaar niet op te zoeken. Hij waarschuwt dat de gevolgen catastrofaal kunnen zijn. Ben je in Florida, blijf dan vooral binnen en ga vooral niet naar zee om naar de hoge golven te kijken.

Vluchten TUI uitgesteld

Door de noodtoestand hebben bijna alle vliegvelden in Florida besloten om morgen niet open te gaan. Diverse luchthavens adviseren toeristen dan ook om contact op te nemen met de desbetreffende luchtvaartmaatschappijen. Airlines zoals TUI zijn nu druk bezig om de klanten te informeren. Toevallig zitten er kennissen van mij in Florida. Zij zouden morgen met TUI terug naar Nederland vliegen, maar alle vluchten zijn 24 uur opgeschoven. Vlucht OR 318 van TUI vertrekt nu zaterdag om 14.15 uur van Orlando, via Miami, naar Amsterdam. Vertrek je morgen met vlucht OR 317 vanuit Amsterdam naar Orlando en Miami? Dit vliegtuig vertrekt niet en zal pas zaterdag, om 09.00 uur, vertrekken.

Vlieg je naar Florida of ga je weer terug naar Amsterdam? Houdt dan de tijden goed in de gaten, want deze kunnen nog veranderen.

Lees ook:Orkaan Irma: TUI niet naar Sint Maarten, Bahama’s ontruimd, noodtoestand Florida
Lees ook:Noodtoestand Mexico om orkaan Patricia
Lees ook:Volg de actuele vluchtstatus van KLM vluchten!
Lees ook:Transavia en Arkefly bereiden zich voor op opengaan luchtruim. Volg de vluchtstatus op internet en kom niet naar Schiphol!
Lees ook:Orkaan Bertha raast over Atlantische Oceaan

Geen reacties // Reageer