Op vakantie? Let op de geldigheid van je paspoort

Tickets? Check! Geld? Check! Paspoort? Check. Je hebt alles ingepakt en de reis kan beginnen. Maar bij de paspoortcontrole kom je voor een verrassing te staan. Je paspoort is niet meer geldig of de resterende geldigheidsduur van je paspoort is te kort voor het land waar je naartoe gaat op vakantie. Wat nu? Ik geef je een paar handige tips.

Check al bij het boeken van je tickets of je straks niet met een verlopen paspoort op reis gaat. Het is namelijk heel irritant als je daar te laat achter komt en op het laatst nog even snel een noodpaspoort aan moet vragen. En sommige landen, die accepteren helemaal geen noodpaspoort en dan zit je echt met de gebakken peren.

Reis je binnen Europa, dan is er niks aan de hand, als je paspoort nog maar wel minimaal 2 maanden geldig is als je weer in Nederland bent. In een aantal landen buiten de EU moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn bij aankomst of vertrek. Dat geldt voor landen zoals China, Cuba, India en de Malediven. Andere landen zijn nog strenger en eisen dat bij vertrek je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is. Voorbeelden hiervan zijn de Dominicaanse Republiek, Egypte, Kenia en Thailand.

Het Nederlandse paspoort is geldig voor alle landen van de wereld. Er zijn echter veel landen die ook een visum eisen om te kunnen worden toegelaten. Reis je buiten de EU, informeer dan of er een visumplicht geldt voor het land van je bestemming.

En dan nog even dit. Reis je met kinderen naar het buitenland? Ook zij hebben een paspoort nodig, ongeacht hoe oud ze zijn.

Tegenwoordig is een nieuw paspoort 10 jaar geldig. Wil je weten tot wanneer jouw paspoort of identiteitskaart geldig is? De datum staat op je reisdocument onder ‘geldig tot’.

Lees ook:Je paspoort gejat tijdens je vakantie? Dit moet je doen!
Lees ook:Je paspoort gejat tijdens je vakantie? Dit moet je doen!
Lees ook:Op vakantie naar Oman? Nu ook online je visum aanvragen
Lees ook:Zomervakantie: Schiphol verwerkt recordaantal reizigers
Lees ook:Actie Suncamp holidays: Voordelig naar een onbekende bestemming met Mystery SunLodge

Geen reacties // Reageer