Uittip: Skûtsjemuseum Earnewald

Kaatsen, Fierljeppen, schaatsen, allemaal Friese sporten. Maar ook Skûtsjesilen, zeilwedstrijden met skûtsjes, is een echte Friese sport. Heb je nu geen idee wat Skûtsjes zijn, maar wil je er misschien wel meer over weten? Dan heb ik een leuke tip voor je. In het Friese Eernewoude (of zoals de Friezen zeggen Earnewald), in het hart van Nationaal Park De Alde Feanen staat het Skûtsjemuseum. Vorige jaar ben ik 2 keer in dit natuurgebied geweest en bezocht ik naast het Bezoekerscentrum ook het Skûtsjemuseum.

Het Skûtsjemuseum ligt schuin tegenover het Bezoekerscentrum, wel met een flinke plas water ertussen nog. In het museum, volledig gedragen door vrijwilligers, kom je van alles te weten over deze typische Friese zeilschepen. Een skûtsje is een houten of stalen Friese tjalk gebouwd voor het vervoer van vracht in Friesland. Afhankelijk van het seizoen vervoerden ze mest, terpaarde, aardappelen en andere goederen. De schipper en zijn gezin woonden aan boord van het skûtsje.

Doordat de schepen in de jaren 50 moderner werden en er meer vervoerd kon worden met vrachtwagens, waren de Skûtsjes onrendabel geworden en werden ze uit de vaart genomen.

Aebelina

Het Skûtsjemuseum is vanaf de weg ook goed bereikbaar. Buiten het museum ligt de Aebelina, een houten Skûtsje en een replica van het vroegere zeilschip dat in het begin van de 20e eeuw vele prijzen heeft gewonnen. Houten skûtsjes bestaan niet meer, deze replica is dus uniek in zijn soort. Een bouwmeester bouwde jarenlang aan het schip en in 2009 werd het schip feestelijk overgedragen aan het museum. In het museum is te zien hoe het schip stap voor stap is opgebouwd.

In het museum kom ik gelijk in een soort ontvangstruimte in de vorm van een kombuis en klein café, alsof ik direct al in een schip ben, erg leuk gedaan wel. De stamtafel ziet er bijzonder uit, ik krijg te horen dat de tafel, net als de grote tafel buiten, een echte Skutsjezwaard is. De zwaarden zijn aan de zijkanten van het schip bevestigd en zorgen voor extra steun en helpen het Skûtsje bij het draaien. En de toiletten, deze zijn ook heerlijk ouderwets.

Ik krijg een rondleiding van 2 enthousiaste vrijwilligers. We komen eerst in een werkruimte terecht met allerlei materiaal. De vrijwilliger legt uit dat elk materiaal zijn eigen verhaal heeft en praat dan ook enthousiast over alle materialen, hij is erg enthousiast en neemt je mee naar vroeger, hoe het leven was op een zeilschip.

De volgende ruimte is gereserveerd voor de Aebelina, een kamer verder is de smederij. Een smid is druk bezig om het vuur hoog te stoken en maakt een echte klinknagel, het is zwaar werk en het duurt ook een tijdje voordat de smid klaar is, maar het is zeker de moeite waard om zijn werk te bekijken. En als de nagel klaar is en afgekoeld, dan stopt de smid hem in een zakje en geeft hem aan mij. Wat leuk, krijg ik zomaar een souvenir!

We gaan naar boven via een smalle, oude, krakende trap en komen in de volgende ruimte, vol met attributen en onderdelen van Skûtsjes. We zien ook hoe klein de kombuis is en waar het gezin moest slapen, geen luxe in de 19e eeuw. In een volgende ruimte kom ik van alles te weten over het Skûtsjesilen zelf. Ik blader door allerlei documenten, bekijk de fotocollectie en op de tv’s draaien diverse wedstrijden van zowel de SKS en de IFKS. Dit zijn zeilwedstrijden welke vaak in augustus worden gehouden.

Het museum is niet groot, maar je leert hier wel heel veel over een mooi en bijzonder Fries beroep van vroeger. Ook aan de kinderen is gedacht, er is een speciale app ontwikkeld en er is een speciaal kinderprogramma. Zo kunnen kinderen onder andere touwknijpen, zakhijsen (Dat is echt zwaar) en troswerpen. Ook si er een speciaal audioprogramma opgesteld en kun je hier souvenirs kopen in de minishop. Kortom, zeer leerzaam.

Natuurlijk reis je niet helemaal alleen af naar Friesland om het Skûtsjemuseum te ontdekken, ook de Alde Feanen zelf is een bezoekje waard. Wat je daar allemaal kunt doen? Lees het maar in deze blog.

Stichting Skutsjemuseum Earnewald (Elk weekend geopend)
De Stripe 12, Earnewald

Lees ook:Uniek: Win een overnachting op VOC-schip Amsterdam
Lees ook:Costa Concordia toeristische trekpleister geworden
Lees ook:Italiaans cruiseship slaat aanval piraten af
Lees ook:Vrees voor milieuramp Great Barrier Reef in Australie
Lees ook:Afrikamuseum vanaf morgen elke dag geopend

Geen reacties // Reageer