Bosbranden Zuid-Frankrijk: Snelwegen gesloten, Nederlandse toeristen geëvacueerd

Afgelopen week schreef ik al over grote bosbranden in het zuiden van Europa. Een aantal zijn inmiddels uit, maar nu zijn er nieuwe bosbranden in Frankrijk en Portugal ontstaan. En in het zuiden van Frankrijk moesten veel Nederlanders de campings per direct verlaten.

Afgelopen nacht is in Zuid-Frankrijk bij de badplaats Bormes-les-Mimosas een aantal campings uit voorzorg ontruimd. In totaal zijn er 10.000 mensen, zowel toeristen als inwoners, geëvacueerd. Het vuur begon om middernacht en het vuur breidde zich snel uit.

Door de harde wind konden toeristen geen kant op en moesten ze via het strand vluchtten naar veiligere gebieden. Onder de evacués bevonden zich zo’n 3.000 kampeerders, waaronder ook tientallen Nederlanders. Een groot deel hiervan besloot om op het strand te overnachten. Noordoostelijk van Marseille is de situatie het ernstigst. Vooral het nationaal park Luberon tussen de Ardèche en het natuurgebied Verdon is zwaar getroffen. Maar ook ten noorden van Nice en op Corsica woeden branden.

In de buurt van Nice was een brand bij Carros, die is inmiddels geblust. Ook op het eiland Corsica woeden diverse  branden, o.a. in Haute-Corse bij het plaatsje Olmeta-di-Tuda bij Calvi. Op Corsica is al meer dan 1800 hectare bos verwoest.

De touroperators Neckermann Reizen en Vrij Uit (onderdeel van Thomas Cook Nederland) hebben ongeveer vijfhonderd Nederlanders zitten in Zuid-Frankrijk waar momenteel heftige bosbranden zijn. Het gaat vooral om mensen op campings, maar ook in hotels en appartementen.

Bij de ANWB is een handjevol meldingen binnengekomen van Nederlandse toeristen die hun vakantieadres hebben verlaten door de branden. Thomas Cook Nederland heeft nog niemand hoeven evacueren, laat een woordvoerster dinsdag weten. ,,We staan continu in contact met onze contactpersonen ter plaatse, zoals campinghouders en alarmcentra.”

Snelwegen gesloten
De A51 Aix-en-Provence – Manosque is dinsdagavond opnieuw afgesloten (maandag ook al een paar uur) vanwege de branden.
De A7 tussen Sénas en Salon-de-Provence was dinsdagavond ook tijdelijk dicht. Ook al is de weg nu weer open, voorzichtigheid blijft geboden. Wie dit gedeelte wil vermijden kan omrijden via Grans over de A54.

Portugal
De brandweer in Portugal bestrijdt sinds zondag 23 juli nieuwe bosbranden. Dat meldt het ANP maandag 24 juli. Een maand geleden kwamen in het land 64 mensen om het leven als gevolg van verwoestende branden. Tweeduizend brandweerlieden zijn ingezet om zeventien grote brandhaarden te blussen. Zwaar getroffen zijn de regio’s Castelo Branco en Coimbra, waar eucalyptusbossen in brand staan. In de regio Santarém zijn bewoners van drie dorpen uit voorzorg geëvacueerd.

Heb je een accommodatie geboekt in 1 van de getroffen gebied? Neem dan contact op met de verhuur of touroperator.

Lees ook:Bosbranden Zuid-Frankrijk: Branden onder controle, campings nog niet veilig
Lees ook:Toeristen op de vlucht voor bosbranden Zuid-Europa
Lees ook:Bosbranden Frankrijk: Geëvacueerden weer terug naar de camping
Lees ook:Bosbranden houden Zuid-Europa in zijn greep
Lees ook:Bosbranden Frankrijk: 3 campings bij Fréjus ontruimd

Geen reacties // Reageer