Persoonlijk: Wat ik nooit zou eten op reis

Een beetje reiziger heeft het wel eens meegemaakt. Je wordt uitgenodigd om bij mensen thuis te eten, of je bestelt iets van de menukaart dat je eigenlijk niet kent, en wanneer je je bord voorgeschoteld krijgt denk je: Jak, wat is dit?! In een heleboel culturen is het ronduit onbeleefd om eten te weigeren, of druist het zelfs tegen je geweten in omdat je weet dat je gastheer weinig te besteden heeft. Maar iedereen heeft grenzen op het gebied van eten. Hier een aantal dingen die ik nooit (meer) eet wanneer ik op reis ben.

Zeewier

Het lijkt wel een beetje op boerenkool, maar smaakt daar absoluut niet naar. In Malawi kreeg ik het met regelmaat voorgeschoteld, maar als ik er ook maar een beetje onderuit kan dan zal ik dat zeker doen.

Ratten/muizen

In Malawi was ik er getuige van dat een landarbeider een muis (of was het een rat met een korte staart?) ving, z’n nek brak, en in zijn broekzak stopte. Toen hem gevraagd werd wat hij met het dier ging doen was zijn antwoord simpel: ‘Diner’. Later werd ons uitgelegd dat alleen de allerarmsten deze dieren aten. Wanneer je op bezoek gaat bij mensen zal je dit dan ook niet snel voorgeschoteld krijgen. Maar alleen al bij het zien van het dode dier gingen de rillingen bij mij over de rug, no way dat ik dit ooit ga eten.

Levende octopus

In Korea is het een ware delicatesse, alleen de gedachte aan een levende octopus doet mijn maag al omkeren. Kleine octopussen worden in mootjes gehakt, besprenkeld met sesamzaad en sesamolie en geserveerd. De losse poten blijven echter nog een hele tijd bewegen nadat deze afgehakt zijn. Ook worden er wel kleine octopussen in zijn geheel opgegeten. Deze worden om een chopstick gewikkeld. De dieren klampen zich vervolgens vast aan je tong en keel en het is dan ook niet uitzonderlijk dat er mensen stikken in deze maaltijd.

Rauwe hart van een papegaaiduiker

Wel eens op IJsland geweest? Dan heb je daar vast papegaaiduikers gezien; een kleurrijke, kleine vogel die ook wel de clown onder de zeevogels genoemd wordt. Het gegrilde vlees van de vogel zou ik wellicht nog wel eten, maar het hart van de vogel, die rauw opgediend wordt, sla ik vast en zeker over. In IJsland zien ze het echter als een delicatesse.

Stierentestikels

Dat behoeft verder geen uitleg lijkt me.

Wat voor vreemde dieren/planten heb jij ooit gegeten op reis? En wat zou jij ten alle tijde weigeren om te eten?

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin

Photo credit: BeeFortyTwo / Foter /Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

Lees ook:Persoonlijk: Beestjes die ik tegenkwam op reis
Lees ook:Malawi nummer 1 van landen die je moet bezoeken in 2013
Lees ook:10 tips voor het lekkerste dinertje in het buitenland
Lees ook:Jongen voert dierentuinreptielen aan krokodil
Lees ook:Neushoorns zijn geen teddyberen

Geen reacties // Reageer