5 redenen waarom je minstens 1 keer vrijwilligerswerk zou moeten doen in het buitenland

Het is de droom van velen maar slechts een handjevol durft de stap te zetten: vrijwilligerswerk in het buitenland. Zelf heb ik vier keer mogen ervaren hoe mooi het is om in het buitenland je handen uit de mouwen te mogen steken en ik ben dan ook nog zeer dankbaar voor alle mooie momenten die daar uit voortgekomen zijn (ik heb bijvoorbeeld mijn man op die manier ontmoet!). Mijn reizen gingen naar Jamaica, Malawi, Oekraïne en de Dominicaanse Republiek met de organisatie World Servants. In drie weken tijd (ver)bouwden wij met een groep van zo’n dertig mensen in die landen een schooltje. Tegenwoordig is er veel discussie over het nut van dergelijke ontwikkelingsreizen en er valt veel van te zeggen, zeker ook negatieve zaken. Maar in deze blogpost wil ik met name de redenen uitlichten waarom je er wél voor zou moeten gaan. Discussie is echter altijd welkom!

1. Het staat goed op je CV

Welke werkgever is niet impressed wanneer hij/zij ziet dat je je belangeloos hebt ingezet in het buitenland? Als je een beetje slim bent kun je zelfs een vrijwilligersreis doen die aansluit bij jouw ambities. Zo heeft een nichtje het plan opgevat vrijwilligerswerk te gaan doen bij de Olympische Spelen in Brazilië over een paar jaar. Aangezien zij iets met sport en voeding wil gaan doen, is dat een goede keuze. Er zijn talloze mogelijkheden wat betreft vrijwilligerswerk, je hoeft heus niet per sé kinderen in Afrika het alfabet te leren. Er is voor ieder iets dat aansluit bij zijn/haar interesse.

In Malawi bezocht ik één van de grootste radiostations die het land rijk is.

2. Later komt het er vaak niet meer van

De vrijwilligersreizen die ik maakte deed ik allemaal in de periode dat ik naar het MBO ging. In die periode heb je vaak acht weken zomervakantie, waarvan je best een paar weken kunt missen. Zodra je eenmaal in het werkende leven beland heb je die 25 vakantiedagen per jaar zo hard nodig, dat je in die tijd echt vakantie wilt vieren. En zodra er kinderen in het spel zijn dan blijft het er al helemaal bij voor velen. Bij twijfel altijd doen, de kans dat je er spijt van krijgt is nihil.

3. Vrijwilligerswerk werkt

Het is onmogelijk om niets goeds achter te laten. Ook ik heb wel eens gedacht: Heeft het allemaal wel zin? We zetten hier een schooltje neer en nu moeten we er maar op vertrouwen dat de lokale bevolking het allemaal oppakt? En wat als het schooltje wel een succes wordt, maar er simpelweg geen banen zijn? Heeft het dan allemaal wel zin? Mijn antwoord: vrijwilligerswerk heeft altijd zin. Voor mij telt: al is er maar één kind, maar één familie geholpen met het werk wat je doet, dan heb je iets goeds gedaan.

4. En je ziet nog eens wat

Jamaica, Oekraïne, Malawi en de Dominicaanse Republiek waren zo op het eerste gezicht nooit bestemmingen geweest waar ik voor had gekozen om op vakantie te gaan. De kans dat ik hier zonder vrijwilligerswerk ooit zou komen, is heel klein. Maar ik heb ondervonden dat het prachtige landen zijn, met fantastische mensen. Het fijne van vrijwilligerswerk is ook dat je vaak in contact komt met plaatselijke bewoners. Mensen nodigen je thuis uit, ze nodigen je uit bij hun kerkdiensten en laten je de mooiste nontoeristische plaatsen zien. Ervaringen die je met je all-inclusive nooit zult krijgen.

5. Je maakt vrienden voor het leven

Met de reizen die ik maakte heb ik denk ik zo’n vijftig (of meer) nieuwe mensen leren kennen. Niet iedereen zal je beste vriend worden, maar ik heb toch een aantal dierbare vriendschappen overgehouden aan deze reizen. Op een bepaalde manier blijf je als je gezamenlijk zo’n project onderneemt altijd met elkaar verbonden. Je hebt samen herinneringen gemaakt die je nooit weer vergeet. Het is een heerlijke basis voor een vriendschap.

Groepsfoto Dominicaanse Republiek Groepsfoto Malawi Groepsfoto Jamaica Groepsfoto Oekraïne Groepsfoto Malawi

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin

Lees ook:Selectie foto’s van mijn laatste reizen
Lees ook:Persoonlijk: 10 reisfotobloopers
Lees ook:De nieuwe travelblogster stelt zich voor
Lees ook:Persoonlijk: Beestjes die ik tegenkwam op reis
Lees ook:Foto: bouwvakker in Oekraïne

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “5 redenen waarom je minstens 1 keer vrijwilligerswerk zou moeten doen in het buitenland

 1. Oeleboele

  Yeah right, help the warlords, verknal wat van je tijd, krijg aids en bleef je tot in de eeuwigheid beter voelen dan de andere Nederlanders, blijf tijd en energie in een zwart gat steken (pun intended) en blijf vooral niet doorhebben hoe onbewust onbekwaam je acties waren. Mijn respect heb je vooral niet.

    /  
 2. Lotte

  Oeleboele, het kan dat je hier geen respect voor hebt en dat je het zelf niet wil doen, maar dan moet je wel weten waar je over praat en dat weet jij duidelijk niet! Denk de volgende keer alsjeblieft nog eens tien keer na voordat je zoiets post!

  Ik heb zelf vier weken in Zuid-Afrika gezeten met de organisatie Activity International en ik ben het eens met al het bovenstaande! Wat een gave ervaring is dat en hoe geweldig is het om iets, al is het maar klein, te betekenen voor je naaste, in het verre buitenland!
  Ik wil er nog wel aan toevoegen dat het ook nog een hele goede leerschool is voor jezelf. Je leert jezelf, de wereld om je heen en het leven kennen!<3 Reden zes om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland!!

  Ik was zelf zo enthousiast dat ik nog steeds als ambassadeur betrokken ben bij de organisatie Activity International en ik kan het iedereen aanraden om zoiets te doen in het leven!:)

    /  
 3. Anne

  Ik heb vrijwilligerswerk gedaan via Activity International. In Swasiland en in Zambia, beide keren een toptijd gehad. Daarvoor vrijwilligerswerk gedaan in Ecuador, dat was spontaan geregeld. Zelf vond ik het leuker met een organisatie omdat er dan meer andere vrijwilligers zijn. Je kan dan toch makkelijker je verhaal kwijt als je iets meemaakt.
  Vooral in Zambia heb ik een geweldige tijd gehad. Inmiddels zelfs mijn eigen stichting opgericht om een project blijvend te helpen. Zie http://www.lilato.com .

  Enne, al mijn vrijwilligerswerkreizen heb ik gemaakt vanuit mijn vaste baan, met een beetje overleg is er best veel mogelijk ;)

    /  
 4. Anne

  Een toevoeging: je maakt inderdaad vrienden voor het leven, mede omdat je samen van alles meemaakt wat je in Europa niet snel zal zien of doen. Helemaal geweldig en ergens ook raar is het dan om iemand dan later hier weer terug te zien.
  Je leert door reizen en zeker door werken in het buitenland jezelf kennen. Je gaat over je grenzen heen op manieren die je zelf nooit had verwacht, en net zo snel draai je die grenzen weer terug. Omdat het hier toch een andere maatschappij is.

  En de beste reden om het te doen, de glimlach van de mensen die je helpt. De glimlach van kinderen die je aandacht geeft. De glimlach van het kind dat dan ineens een som goed uitrekent.

    /  
 5. Johanna Kommerie - Gercama Auteur

  Dank voor jullie reacties en leuk om te lezen wat andere mensen qua vrijwilligerswerk hebben gedaan!

    /  

Comments are closed.