Dagje Muiderslot: Op stap met Expedia Pioneer Daisy

Een jaar geleden kwam ik op Expedia een oproep tegen. De site zocht iemand die een jaar lang door Nederland wilde reizen en elke dag een attractie, bezienswaardigheid of leuke activiteit wilde bezoeken. Daar had ik zelf wel oren naar, maar ik twijfelde toch. Ik heb uiteindelijk geen brief gestuurd en daar heb ik nog steeds toch wel een klein beetje spijt van. Niet alleen ik, maar honderden mensen waren ook geïnteresseerd in deze leuke baan en uit al die mensen is Daisy uitgekozen om Expedia Pioneer te worden. Daisy mag een jaar lang door Nederland reizen.

In september begon haar reis langs alle leuke activiteiten in Nederland. Ik ging Daisy volgen en las alle blogs met veel belangstelling. Ik kreeg de kans om met Daisy een dagje weg te gaan en die greep ik natuurlijk meteen. We spreken af bij Kasteel Muiderslot in het pittoreske Muiden. Daar ben ik zelf ook nog nooit geweest en ik ben juist gek op geschiedenis en kastelen.

Panne

Voor mij begint de dag gelijk al goed, ik besluit om gewoon met de auto te gaan, moet even wachten op de Ketelbrug omdat de brug omhoog staat. Ik wil weer gaan rijden, maar mijn auto doet het niet meer. En wat moet je doen als alle auto’s in volle vaart al langs je rijden en je niet kan uitstappen? Gelukkig komen er al snel 3 vrachtwagens voor, naast en achter mij staan om het verkeer op te houden en zij hebben mijn auto snel weer aan de praat. En dus kan ik mijn weg gelukkig weer snel vervolgen.

Muiderslot

Aangekomen bij het Muiderslot blijkt dat de trein van Daisy vertraging heeft en Daisy dus later komt. Geen probleem, het is mooi weer dus kan ik nog even lekker in de zon zitten en de garage bellen. Ik dacht altijd dat Muiderslot in het bos lag, maar Muiderslot ligt gewoon vlakbij Pampus, aan het water. Daisy komt, we kopen een kaartje en we kunnen gelijk aansluiten voor de rondleiding. De gids laat het mooiste gedeelte van het Muiderslot zien, waar je alleen maar onder begeleiding mag komen.

Rondleiding

Foto: Daisy Scholte

Het kasteel is gebouwd in 1280 en in de 17e eeuw leefde schrijver en dichter P.C. Hooft in dit kasteel. De gids gaat ons voor en laat ons 5 kamers zien. Via de prachtige en grote Ridderzaal komen we via de Keuken in de Bisschopskamer terecht. De Ridderzaal hangt vol met schilderijen en het is echt een aanrader om met deze rondleiding mee te gaan, mocht je eens in de buurt zijn. Na 20 minuten was de rondleiding weer voorbij en komen we weer op de binnenplaats terecht.

365 dagen op pad

Terug naar Daisy. Daisy  is journalist, fotograaf, schrijver en een echte globetrotter. In september begonnen met haar ontdekkingsreis door Nederland. En die reis, dat deelt ze met heel Nederland. Zo schrijft ze blogs, maakt vlogs en deelt haar ervaringen op Instagram, Twitter, Pinterest en Facebook. 365 dagen op pad lijkt leuk, en dat is het ook, maar  het kan soms ook wel tegenvallen. Daisy reist met het openbaar vervoer en dat vervoer wil nog wel eens haperen, Vertraging is nooit leuk en een bus missen ook niet. En wat als je alleen op Curaçao op vakantie bent, je laptop gaat stuk en je statief met camera valt in het zand. Ja dat is flink balen, even slikken en weer doorgaan. Want een jaar lang alle leuke plekjes van Nederland ontdekken, dat is gewoon hartstikke leuk. Of je alles kan zien en ontdekken binnen 1 jaar is nog een groot vraagteken. Nederland lijkt klein, maar er zijn zoveel leuke dingen te doen en te zien, dat kun je bijna niet in 1 jaar bekijken.

Ridderroute

We eten een broodje in de taveerne en zien dat er naast de gidsroute ook een Ridderroute en een Torenroute in het kasteel is. Deze routes mag je zelf ontdekken. We beginnen met de Ridderroute, via allerlei trappen, oef mijn conditie is ook niet best, komen we in diverse kamers en de Ridderroute blijkt een waar feest voor kinderen te zijn. Zij kunnen zich verkleden als ridder, ridderspelletjes spelen en zich tot ridder laten slaan. Onderweg kom je veel te weten over het leven van een ridder, wat de ridders allemaal aan hadden en hoe P.C. Hooft leefde.

Foto: Daisy Scholte

Na de Ridderroute gaan we door met de Torenroute, ook een aanrader. We gaan naar boven en komen langs en in 3 torens. Door de openingen heb je een geweldig uitzicht over Muiden. We verlaten het kasteel weer en gaan via de tuinen naar een groot gebouw, het is een paviljoen, half verzonken in de grond. Dit blijkt het waterschild te zijn. Het slot is namelijk een onderdeel van 4 waterlinies: de Utrechtse Waterlinie, de Oude en Nieuwe Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Hier kun je leren hoe Nederland en ook het Muiderslot het water versloeg. Erg interessant. Er draait een film en na de film moet je oppassen voor het water.

We lopen weer verder en komen bij het gebouw van de valkenier. De valkenier is helaas niet aanwezig, we hadden graag een leuke show willen zien. De valkenier vertelt namelijk over de valkenjacht in de tijd van Graaf Floris V.

We wandelen naar de uitgang en nemen afscheid van elkaar. Daisy gaat nog even Muiden zelf bekijken en daarna op naar haar B&B. Morgen gaat ze weer verder naar een ander leuk uitje of activiteit. Wat ze na dit jaar gaat doen, weet ze nog niet. Misschien gaat ze verder met reizen door Nederland, misschien gaat ze ook wel naar het buitenland. Genoeg leuke dingen te doen en te beleven.

Shakespeare

 Het Muiderslot is echt een aanrader voor iedereen, jong en oud kunnen zich hier vermaken en een stukje geschiedenis beleven. En heb je op 19 en 20 mei nog geen plannen? Op deze dagen spelen The Festival Players Theatre Group in de Ridderzaal een eigenzinnige versie van Shakespeare’s Henry IV met een “all male” cast. Kaarten kun je hier reserveren.

Het Muiderslot is in het hoogseizoen elke dag geopend. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen, kinderen van 4 t/m 11 jaar betalen € 9,00 en volwassenen betalen € 13,50. De prijzen zijn inclusief rondleiding.

Muiderslot
Herengracht 1, Muiden
Meer informatie? Dat kan je hier lezen.

(En de vrachtwagenchauffeurs op de heenweg? Ik heb geen idee wie het waren of voor welk bedrijf ze reden, maar ik wil ze hierbij nogmaals bedanken voor hun hulp en oplettendheid.)

Lees ook:Kerstvakantie: Leuke evenementen en festivals
Lees ook:Expedia Pioneer Daisy: Top 5 bijzondere Nederlandse bestemmingen
Lees ook:Toeristen gegijzeld in kasteel Jordanië
Lees ook:Camperplaats Stoutenburght in Blesdijke beste camperlocatie van 2017
Lees ook:Weekendje koninklijk kasteel voor 62.000 euro

Geen reacties // Reageer