10 jaar cel voor beledigen Thaise koning

De Zwitser Oliver Rudolf Jufer is donderdag in Thailand tot tien jaar cel veroordeeld wegens majesteitsschennis. De 57-jarige man had in dronken toestand portretten van koning Bhumibol bewerkt met een spuitbus. De rechter in de stad Chiang Mai, 560 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bangkok, sprak van een "ernstig misdrijf". Desondanks viel de straf veel lager uit dan de eis: 75 jaar celstraf.

De dag waarop de misdaad werd begaan, 5 december, is speciaal in Thailand. Op die dag is koning Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej, beter bekend als Rama IX of koning Bhumibol de Grote (spreek uit: 'Boemipon') jarig, en dat wordt groots gevierd in het boeddhistische land. In heel Thailand worden miljoenen portretten van de vereerde koning opgehangen. Jufer, die al tien jaar in Thailand woont, was die dag wezen stappen. Bij thuiskomst pakte hij een spuitbus, waarmee hij vervolgens vijf portretten van de koning bekladde. Een beveiligingscamera registreerde dit.Tijdens de rechtszaak wilde de Zwitser niet verklaren waarom hij tot zijn actie was overgegaan. Jufer heeft een maand de tijd om in hoger beroep te gaan. In het verre verleden zijn in Thailand ook enkele buitenlanders veroordeeld voor het beledigen van het koningshuis. De meesten van hen werden uiteindelijk naar hun vaderland gedeporteerd. Na het rechterlijk oordeel heeft de Zwitserse ambassade laten weten dat zij het Thaise rechtssysteem respecteert, maar het vonnis te streng vindt.

www.fokzine.net 

Lees ook:Geen Youtube in Thailand
Lees ook:Thailand sleept YouTube voor de rechter
Lees ook:Geen celstraf voor seks op strand van Dubai
Lees ook:Verboden te zoenen in Dubai
Lees ook:Australier krijgt verbod op bier

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “10 jaar cel voor beledigen Thaise koning

  1. Simon

    ik vind het schandalig
    je krijgt ongeveer even veel jaar in Nederland als je een moord pleegt!

    wat dat betreft moeten we dat systeem hier ook maar hebben dan bedenk je je wel 2x voor je wat doet ik bedoel 3 maand zitten of 10 jaar voor het zelfde daar…

    Greetz

      /  
  2. ...

    Helemaal mee eens!
    Belachelijk
    (als is die man wel erg dom… je weet dat je dat kan verwachten in zo’n land)

      /  
  3. Rowdy Blokland

    Mijn vriendin en ik waren vorig jaar in Thailand. Mijn vriendin trok volgens toeschouwers in een postkantoor ‘lelijke gezichten’ naar een postzegel met een statieportret van de Koning, die zij juist op een postkaart plakte.

    Ze kreeg 40 stokslagen en een enkele reis terug naar Holland! Ronduit oneerlijk was dat ze helemaal geen gezichten trok, maar geconcentreerd was bij het plakken.

    (Onze reisleidster had ons hiervoor al gewaarschuwd en iedereen aangeraden alleen postzegels met natuurschoon en dat soort zaken te kopen.)

      /  
  4. Stephan

    Tijdens onze reis in Thailand afgelopen maand, lazen we in de Bangkok Post dat de koning hem inmiddels weer gratie heeft verleend. De straf viel aanvankelijk lager uit dan de geëiste 75 jaar, omdat hij bekend heeft. Wat wil je ook als het gebeurde op camera is vastgelegd?
    De koning verleende hem gratie omdat hij vond dat ook hij kritiek moest kunnen krijgen.

      /  
  5. DIMschool

    40 stokslagen? Dat kan niet! Of toch wel??? En dat zonder een proces? Hoe is het allemaal precies verlopen dan? Ik boedoel: heeft zij die stokslagen op dat moment gekregen, of werd ze opgepakt, en voor een rechtbank vertoordeeld?

    Toch ongelooflijk, hé!

      /  

Comments are closed.